Cand se recolteaza lavanda si care este cel mai bun interval orar
Cand se recolteaza lavanda si care este cel mai bun interval orar

Cand se recolteaza lavanda si care este cel mai bun interval orar


Cand se recolteaza lavanda. Afla cand poti sa recoltezi aceasta planta si mai ales care este cel mai bun interval orar de a face acest lucru. De ce variaza compozitia chimica si cand are lavanda cea mai mare cantitate de eteri.

Cand se recolteaza lavanda si care este cel mai bun interval orar – Cuprins:

Cum sa tai lavanda pentru a face un buchet

Buchet de levantica
Buchet de levantica

Cand se recolteaza lavanda? Ei bine, raspunsul nu este chiar atat de simplu precum te asteptai, deoarece recoltarea lavandei se face in momente diferite, in functie de scopul acestei operatiuni.

Daca pur si simplu vrei sa faci niste buchete de lavanda, o poti face atunci cand tufa este inflorita si cand consideri tu ca florile sunt cele mai frumoase. Cele mai bune momente sunt primavara, dupa prima inflorire sau la cea de-a doua recoltare, pe timp de toamna.

Pentru a face acest lucru iti recomandam sa folosesti o foarfeca pe care sa o dezinfectei inainte si sa nu tai ramurile foarte de jos, pentru a nu afecta trunchiul sau radacina plantei.

Ar trebui sa stii ca se taie doar florile ajunse la maturitate, pentru a permite dezvoltarea tulpinilor cu flori inca mici. Asadar, poti face o recoltare mai tarziu si poti avea flori proaspete pentru mai mult timp.

Daca vrei sa usuci buchetul de lavanda, ar trebui sa stii ca acesta se poate agata cu florile in jos, intr-o camera unde nu ajunge lumina soarelui. Totusi, ai grija ca aceasta sa fie bine aerisita, deoarece vrei sa eviti putrezirea sau mucegairea buchetului.

Cand se recolteaza lavanda

Cand se recolteaza lavanda
Cand se recolteaza lavanda

In cazul in care lavanda se recolteaza pentru a obtine ulei esential, lucrurile stau altfel. In primul rand, trebuie sa alegi o zi de recoltare insorita, in care sa nu bata vantul. Trebuie sa stii ca vantul sau caldura puternica favorizeaza evaporarea uleiului esential, iar asta inseamna o cantitate mai mica pe care o sa o obtii.

Mai mult, ia in considerare ca si calitatea produsului va scadea daca ploua, asa ca este recomandat sa nu fi fost precipitatii in ultimele 3 zile.

Citeste si: Cand se culege zmeura si cum pastrezi fructele

In general, lavanda din care vrei sa obtii ulei esential trebuie recoltata cu 5-10 zile inainte de recoltarea pentru buchetele de flori. Inflorirea plantei are loc in perioada iunie-septembrie, insa maximul de ulei esential este produs cu 15-20 de zile dupa aparitia primelor flori.

Pe masura ce apar semintele, va scadea si cantitatea de ulei esential pe care o poti obtine. De asemenea, este bine sa stii ca si compozitia chimica a uleiului variaza pe toata durata zilei, asa ca cel mai bun moment pentru a culege lavanda este dimineata, dupa ce nu mai exista umiditate.

Expertii spun ca lavanda trebuie recoltata pana ce caldura se instaleaza, deoarece temperaturile ridicate vor favoriza si evaporarea uleiului. Asadar, ia in considerare sa faci acest lucru pana in ora 10.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.