Cand se scot plantele afara primavara. De la ce temperaturi
Cand se scot plantele afara primavara. De la ce temperaturi

Cand se scot plantele afara primavara. De la ce temperaturi


Cand se scot plantele afara primavara. Inceput de aprilie, primavara isi intra incetul cu incetul in drepturi, temperaturile de afara cresc de la o zi la alta, iar razele soarelui par din ce in ce mai puternice. Nu este de mirare ca toti cei care avem plante in locuinte tindem sa le scoatem afara, la aer curat, sa le vada soarele cum s-ar zice.

Nu este neaparat ceva gresit, insa sunt cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand facem asta. Haideti sa aflam impreuna cand se scot de fapt plantele afara din casa primavara si care sunt aspectele carora trebuie sa le acordam atentie atunci cand facem asta!

Cand se scot plantele afara primavara. De la ce temperaturi – Cuprins:

Cand se scot plantele afara primavara

Cand se scot plantele afara primavara
Cand se scot plantele afara primavara

Marea majoritate a plantelor nu pot trai daca nu au aer si lumina. Bineinteles, aceste conditii sunt indeplinite cel mai bine atunci cand plantele se afla afara, in aer liber. Lumina soarelui si aerul curat vor ajuta intotdeauna o planta sa se dezvolte intr-un mod corespunzator, contribuind din plin la sanatatea plantei.

Inevitabil, aceste conditii sunt greu de indeplinit pe timpul sezonului rece, atunci cand soarele este tot mai rar si cand temperaturile din termometre ajung chiar sa scada sub limita inghetului. 

Cei mai multi dintre noi tindem sa scoatem plantele afara, la aer liber, inca din primele zile de primavara. Trebuie insa sa fim atenti atunci cand facem asta, temperaturile din aceasta perioada putand fi extrem de inselatoare.

Citeste si: Cand se face saparea in jurul pomilor si de ce este necesara

Intr-adevar, pe timpul zilei, temperaturile cresc destul de mult, ajungand chiar sa depaseasca pragul de 20 sau chiar 25 de grade. Tocmai din acest motiv si ajungem sa scoatem plantele afara din casa, nu?!

Primavara, temperaturile variaza insa extrem de tare de la zi la noapte, ceea ce inseamna ca pe timpul noptii, in special spre dimineata, temperaturile pot scadea pana la numai cateva grade. Lasate la aer liber, plantele pot avea de suferit in asemenea conditii meteo! 

Tinand cont de toate aceste lucruri, cand se scot de fapt plantele afara din casa in timpul primaverii? Potrivit specialistilor, ar fi indicat sa facem acest lucru atunci cand observam ca seara tarziu temperaturile nu scad sub pragul celor 10 grade Celsius pentru mai multe zile la rand.

Unele voci recomanda ca plantele sa fie scoase afara incepand cu jumatatea lunii mai. Atentie insa, este indicat ca acest transfer sa fie realizat treptat si cu multa precautie! 

Mai exact, in prima faza, plantele pe care vreti sa le scoateti din casa ar trebui asezate intr-un loc semiumbros. Apoi, treptat, plantele pot fi expuse intr-un loc in care bat razele soarelui. Dupa ce plantele s-au obisnuit cu noile conditii, puteti alege un loc fix in care sa le lasati.

Lasa plantele sa se adapteze

Muscate
Muscate

In ciuda tuturor acestor masuri de precautie, plantele nu se vor putea adapta atat de rapid la noile conditii in care vor trai. Pe timpul iernii, plantele au stat in casa, la temperaturi constante. Oricat de mult le-am proteja, temperaturile de afara variaza de la o ora la alta si de la o zi la alta.

Asta inseamna ca plantele vor avea nevoie de o mana de ajutor din partea noastra pentru a se putea adapta noilor conditii meteo. Plantele trebuie sa se adapteze treptat atat la soare, cat si la vant. In caz contrar, frunzele si lastarii pot avea de suferit, cresterea plantei fiind incetinita. 

Revenind la problema variatiilor de temperatura, nu uitati sa verificati mereu cat de friguroase sunt noptile. In cazul in care sesizati o schimbare brusca de temperatura, este indicat sa aduceti plantele inapoi la interior.

Astfel, plantele nu vor suferi un soc si vor fi protejate. Evitati insa sa tot mutati plantele din interior la exterior si invers in fiecare zi, aceste transferuri nefacandu-le bine pe termen lung. Tocmai din acest motiv este de preferat sa asteptati pana cand temperaturile cresc indeajuns de mult incat sa fiti siguri ca nu vor mai urma zile extrem de friguroase! 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.