Cand se planteaza varza de toamna in camp sau in gradina
Cand se planteaza varza de toamna in camp sau in gradina

Cand se planteaza varza de toamna in camp sau in gradina


Cand se planteaza varza de toamna si ce trebuie sa stii despre aceasta leguma. Care este distanta de plantare dintre rasaduri si cum trebuie puse. Afla si care este temperatura minima suportata, dar si cea maxima.

Conditii de cultivare pentru varza de toamna

Varza de toamna
Varza de toamna

Inainte de toate, ar trebui sa stii si care sunt temperaturile preferate de aceasta leguma. Ei bine, varza de toamna (Brassica oleracea) prefera temperaturi cuprinse intre 15 si 25 de grade Celsius, in timp ce temperatura minima suportata este de 7 grade Celsius, iar cea maxima de 33 grade Celsius.

Daca vrei chiar tu sa plantezi semintele pentru a obtine rasaduri, acestea germineaza in 10 zile daca temperaturile sunt de 15 grade Celsius si in doar 6 zile, daca temperatura este de 25 grade Celsius. Pentru ca plantele sa fie afectate de inghet, temperaturile trebuie sa atinga valoarea de -10 grade Celsius.

Citeste si: Cand se scot bulbii de narcise din pamant

Varza de toamna are nevoie de soluri cu textura usoare, bogate in materie organica, dar si bine drenate, afanate sau reavene. Se recomanda solurile argilo-nisipoase, lutoase, aluviale, luto-nisipoase, argiloase sau argilo-lutoase.

Si pH-ul este foarte important, asa ca trebuie sa stii ca varza de toamna prefera o valoare de 6.8-7.2. Un pamant slab-moderat acid va cauza bolo de radacina.

Cand se planteaza varza de toamna si cum se pun rasadurile

Cand se planteaza varza de toamna
Cand se planteaza varza de toamna

In cazul in care vrei sa iti produci singur rasadurile, trebuie sa stii ca semintele se pun la o adancime de 0.6-1 cm, iar distanta de plantare intre acestea este de 2-4 cm. Dupa cum spuneam, semintele au nevoie de 10 zile de germinare la o temperatura de 15 grade Celsius si doar 6 zile daca temperatura este de 6 grade Celsius.

Trebuie sa stii ca varza de toamna se seamana in perioada 10-15 mai, iar rasadurile obtinute trebuie sa aiba 3-4 frunze cand se vor planta, adica la aproximativ 40-50 de zile de la rasarire.

Citeste si: Cand se aplica ingrasamant foliar Cropmax la rosii

Plantarea rasadurilor de varza de toamna se poate face in gradina sau in camp in perioada 20 iunie – 5 iulie. Totusi, ia in considerare si distanta de plantare a rasadurilor de varza de toamna, care trebuie sa fie de 70 cm intre randuri si de 35 cm intre plantele de pe acelasi rand.

La o saptamana de la plantare, rasadurile se verifica si daca nu s-au prins trebuie inlocuite cu altele noi. Bineinteles, asta daca doresti si vrei sa completezi golurile ramase in plantatia ta.

Nu uita nici de irigare, care este esentiala, asa ca irigarea prin picurare este absolut obligatorie la aceasta cultura.

Recoltarea se face, bineinteles, toamna. Mai exact, recoltarea se face incepand cu luna septembrie. Acum ca stii totul despre perioada de semanare, plantare si recoltare, iti dorim mult succes!


Like it? Share with your friends!

Cristian P.