Cand se planteaza afinul si cum sa faci asta
Cand se planteaza afinul si cum sa faci asta

Cand se planteaza afinul si cum sa faci asta


Cand se planteaza afinul. Afla care este cea mai buna perioada sa plantezi acesti arbusti fructiferi la tine in gradina, dar si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a face asta in mod corect.

Cand se planteaza afinul si cum sa faci asta – Cuprins:

Cand se planteaza afinul

Plantatie de afin
Plantatie de afin

Daca si tu iei in considerare infiintarea unei plantatii de afini sau pur si simplu vrei sa plantezi cateva tufe la tine in gradina, ar fi bine sa stii cand se planteaza afinul si care este perioada ideala.

Ei bine, cea mai buna perioada pentru a planta afinul este toamna, mai exact in lunile octombrie sau noiembrie. Bineinteles, pentru a obtine cele mai bune rezultate ar fi bine sa cumperi materialul saditor doar din pepiniere sau din statiuni de cercetare.

Desigur, pentru ca arbustii fructiferi sa se prinda, ar fi bine sa stii si cum sa pregatesti terenul sau cum sa faci o plantare in mod corect. Tocmai de aceea, o sa iti explicam in randurile ce urmeaza intregul proces, pentru a te bucura de roade in anul ce urmeaza.

Cum sa plantezi afinul

Cand se planteaza afinul
Cand se planteaza afinul

Pentru ca vorbim despre un arbust fructifer raspandit in zonele de munte, trebuie sa stii ca afinul rezista la temperaturi de pana la -20 de grade Celsius, in timpul repausului vegetativ. De asemenea, afinul creste foarte bine in solurile acide, adice cele cu pH cuprins intre 4.5 si 5.5. Totodata, pamantul trebuie sa fie bine drenat, dar si bogat in humus.

Pregatirea solului este iarasi o operatiune importanta, pentru ca trebuie sa imbunatatesti textura pamantului si sa mentii aciditatea acestuia. Pentru a mentine aciditatea, iti recomandam sa adaugi turba acida, rumegus de conifere sau gunoi de grajd fermentat.

Afinul se planteaza in gropi sau in santuri de plantare, iar pentru a mentine aciditatea pamantului, trebuie sa adaugi unul din materialele mentionate. In cazul in care apa balteste pe terenul unde vrei sa plantezi afinul, ar fi bine sa iei in considerare efectuarea biloanelor.

Citeste si: Cand se planteaza lalelele toamna si care sunt pasii

Groapa in care plantezi afinul trebuie sa aiba 40 cm lungime, 40 cm latime si o adancime de 40 cm. Distanta de plantare trebuie sa fie de un metru intre plante si de 3 metri intre randuri, asa ca ia in considerare acest lucru cand plantezi mai multe tufe de afin.

Atunci cand faci plantarea afinului, ar fi bine sa nu uiti de fasonarea radacinilor, adica taierea celor uscate sau necrozate ori a celor rupte. Mai mult, radacinile prea lungi trebuie scurtate, iar dupa aceea trebuie sa faci mocirlirea, adica inmuierea acestora intr-o „smantana” formata din pamant galben, balegar proaspat si apa.

Nu uita nici de tasarea pamantului atunci cand faci plantarea, pentru a evita formarea golurilor de pamant la nivelul radacinilor. La final, este indicat sa uzi afinul si sa faci mulcirea solului pentru a mentine umezeala si pentru a proteja arbustul pe durata sezonului rece.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.