Cand atinge creierul nostru nivelul maxim de dezvoltare 
Cand atinge creierul nostru nivelul maxim de dezvoltare 

Cand atinge creierul nostru nivelul maxim de dezvoltare


Cand atinge creierul nostru nivelul maxim de dezvoltare. Inca din primele clipe de dupa nastere, creierul nostru incepe sa se dezvolte, sa se adapteze si sa invete. Totodata, inca din primele zile de viata, creierul isi creeaza amintiri.

De-a lungul vietii, creierul este cel care se schimba mai mult decat orice alta parte a corpului uman. Procesul de dezvoltare prin care trece creierul uman i-a preocupat de specialisti inca din cele mai vechi timpuri, insa chiar si in ziua de astazi exista inca o sumedenie de intrebari care au ramas fara un raspuns clar.

Cand atinge creierul nostru nivelul maxim de dezvoltare – Cuprins:

Cand atinge creierul nivelul maxim de dezvoltare

Cand atinge creierul nivelul maxim de dezvoltare
Cand atinge creierul nivelul maxim de dezvoltare

Nu sunt putini cei care se intreaba, spre exemplu, cand atinge creierul nostru nivelul maxim. Specialistii au prezentat o diagrama a creierului, care acopera intreaga viata a unei persoane, de la nastere si pana la moarte

Prin intermediul acestei diagrame putem afla cateva lucruri extrem de interesante despre creierul omenesc, lucruri despre care vom vorbi si noi in randurile urmatoare! Ramaneti alaturi de noi pentru a afla detalii extrem de interesante despre creierul nostru si despre procesul sau de dezvoltare si adaptare prin care trece de-a lungul vietii! 

Pe vremuri, oamenii de stiinta sustineau ca procesul de dezvoltare a creierului are loc mai rapid in timpul copilariei, atingand un varf in jurul varstei de 20 de ani. Apoi, dezvoltarea creierului se stabiliza la varsta mijlocie, iar in cele din urma scadea.

Analizele realizate de-a lungul vremurilor le-au demonstrat specialistilor ca schimbarea creierului uman este constanta, inca de la nastere si pana la moarte. Pe masura ce inaintam in varsta, unele zone ale creierului tind sa devina ceva mai slabe, in timp ce altele se intaresc. 

Facand cercetari indelungate asupra oamenilor de diferite varste, incepand de la un bebelus de nici patru luni si pana la un varstnic de 100 de ani, oamenii de stiinta au reusit sa creeze o serie de diagrame ale creierului care acopera intreaga durata a vietii fiecaruia dintre noi. Toate aceste diagrame i-au ajutat pe oamenii de stiinta sa descopere felul in care evolueaza creierul uman de-a lungul vietii. 

Vorbim despre un proiect de cercetare care a adunat oameni de pe sase continente si care reuneste cele mai mari seturi de date RMN asamblate vreodata. Mai exact, aproximativ 125.000 de scanari ale creierului obtinute de peste 100.000 de persoane din peste 100 de studii diferite. 

Creier uman
Creier uman

Creierul uman trece printr-o serie intreaga de schimbari de-a lungul vietii unei persoane, insa din pacate nu exista niste diagrame standardizare de crestere pentru dezvoltarea creierului.

In aceste conditii, realizarea unui astfel de proiect este extrem de dificila, munca depusa la studierea acestor diagrame fiind constanta. Totusi, diagramele au reusit deja sa permita oamenilor de stiinta sa confirme si sa arate in premiera etape de dezvoltare ale creierului care pana nu demult erau doar teoretice. 

Potrivit analizelor realizate pana in momentul de fata, dezvoltarea creierului uman este mai accentuata si mai rapida la inceputul vietii, procesul de dezvoltare micsorandu-se incet odata cu imbatranirea. Materia cenusie creste rapid incepand de la jumatatea gestatiei, atingand un nivel maxim inainte de varsta de sase ani.

Citeste si: Cand se bea sucul de sfecla rosie si ce beneficii are

Apoi, celule incep sa scada incetul cu incetul. Materia alba creste, de asemenea, accelerat in timpul copilariei timpurii, ajungand la un nivel maxim inainte de varsta de 29 de ani. Declinul se accelereaza in cele din urma pana la varsta de 50 de ani.

Totodata, volumul de materie cenusie din subcortexul cerebral, care controleaza functiile corporale si comportamentul de baza, atinge un nivel maxim in adolescenta, la varsta de 14 ani si jumatate. 

Aceasta harta a dezvoltarii creierului uman nu este conceputa inca pentru utilizare clinica, insa oamenii de stiinta spera ca aceste grafice vor deveni in timp un instrument clinic important. Asemenea grafice se pot dovedi extrem de importante in studiul tulburarilor psihiatrice si pentru afectiuni precum boala Alzheimer. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.