Cand se culege menta si cum iti dai seama
Cand se culege menta si cum iti dai seama

Cand se culege menta si cum iti dai seama


Cand se culege menta. Afla cum sa iti dai seama atunci cand vine perioada ideala pentru culegerea mentei. Iata ce trebuie sa stii si cum recunosti planta. Fie ca o folosesti pentru ceai sau pentru a o usca, trebuie sa stii si cum sa pastrezi frunzele de menta.

Cand se culege menta si cum iti dai seama – Cuprins:

Cand se culege menta

Cand se culege menta
Cand se culege menta

Dupa cum bine stim, menta este o planta perena care se poate extinde extrem de rapid in gradina ta. Totusi, menta ofera foarte multe beneficii, asa ca daca si tu o cultivi la tine in gradina, ar fi bine sa stii care este perioada ideala pentru a o recolta.

Bineinteles, scopul folosirii mentei va dicta si perioada in care planta se va culege. Daca este folosita pentru extragerea uleiului volatil, atunci menta se recolteaza atunci cand 40-50% din inflorescente s-au deschis.

Culege menta dimineata devreme pentru a te asigura ca uleiurile esentiale vor avea o aroma intensa. Totodata, menta trebuie culeasa atunci cand frunzele sunt bine uscate, asa ca nu o culege cand este plina de roua sau dupa o ploaie.

Citeste si: Cand se recolteaza radacina de brusture si la ce poate fi folosita

In cazul in care vrei sa folosesti frunzele de menta, trebuie sa stii ca cea mai buna perioada pentru a le culege este incainte ca planta sa infloreasca. Frunzele pot fi culese atunci cand ajung la o lungime de 5-6 cm.

Mai trebuie sa stii ca frunzele se rup pur si simplu atunci cand le culegi, iar astfel o sa stimulezi si dezvoltarea sistemului foliar. Pe scurt, vei ajuta planta sa isi dezvolte noi frunze, iar tu o sa le mai poti recolta de 3-4 ori intr-un an.

Noile frunze vor creste in 3-4 saptamani, asa ca planta isi va reveni foarte repede, insa asigura-te ca o uzi cu regularitate. Astfel, vei ajuta planta sa fie sanatoasa si sa lucreze pentru tine.

Cum sa culegi menta si cum sa o pastrezi

Cum sa culegi menta
Cum sa culegi menta

Recoltarea mentei (Mentha) este o operatiune extrem de usoara. Daca vrei sa culegi cateva frunze pentru un ceai sau pentru o limonada, trebuie doar sa le rupi. Totusi, daca vei avea nevoie de o cantitate mai mare, poti folosi o foarfeca de taiat.

De asemenea, atunci cand tai menta, ar trebui sa te asiguri ca atunci faci taietura mai lasi si 1-2 randuri de frunze. Acestea sunt necesare pentru ca planta sa produca clorofila, pentru a isi asigura cresterea.

In acelasi timp, frunzele mai mici si mai tinere au o aroma mai intensa, asa ca o sa beneficiezi de ce mai buna aroma de menta. Asadar, asigura-te ca lasi 1-2 randuri de frunze, pentru ca daca este prima data cand tai plantele si nu le oferi posibilitatea de a se recupera, cu siguranta acestea se vor usca.

Citeste si: Cand se planteza iasomia si cum se ingrijeste

Dupa ce le-ai cules, frunzele de menta trebuie tinute intr-un mediu cu temperaturi scazute, iar frigiderul este cel mai bun loc. Poti impaturi frunzele intr-un prosop de hartie, iar in acest fel pot fi pastrate proaspete, pana la 10 zile. Totodata, poti pune tulpini de menta intr-un pahar cu apa, iar in acest fel le vei putea pastra pana la 2 saptamani.

Daca vrei sa le usuci, frunzele de menta trebuie spalate cu apa rece inainte de a le pune la uscat. Pentru a te asigura ca le pastrezi aroma, frunzele trebuie uscate fara sa folosesti vreo sursa de caldura, asadar pune-le intr-un loc uscat si racoros.

Poti atarna tulpinile de menta de o sarma intr-un spatiu ventilat sau le poti pune intr-o punga de hartie. Tot procesul o sa dureze in jur de 1-2 saptamani. O sa iti dai seama repede atunci cand frunzele s-au uscat, deoarece acestea o sa se faramiteze foarte usor. Abia atunci poti indeparta frunzele de pe tulpina.

Pentru a le pastra pe perioada iernii, pune frunzele intr-un recipient de sticla care se inchide etans, pentru a reduce riscul de aparitie a mucegaiului. Poti folosi si un pachet cu silica gel, pentru a te asigura ca acestea vor ramane perfect uscate. Menta poate fi pastrata aproximativ 2-3 ani.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.