Cand se planteza iasomia si cum se ingrijeste
Cand se planteza iasomia si cum se ingrijeste

Cand se planteza iasomia si cum se ingrijeste


Cand se planteza iasomia. Afla care este cea mai buna perioada de a planta acest arbust ornamental in curtea ta. De asemenea, iti explicam si cum se poate inmulti iasomia, dar si ce trebuie sa faci pentru a o ingriji.

Cand se planteza iasomia si cum se ingrijeste – Cuprins:

Cum sa ingrijesti o iasomie

Flori de iasomie
Flori de iasomie

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca iasomia (Philadelphus Coronarius) are nevoie de taieri regulate. In caz contrar, arbustul nu va avea un aspect foarte placut, insa cea mai mare problema va fi ca nu va produce nici la fel de multe flori.

Atunci cand tai iasomia, asigura-te ca dezinfectezi foarfeca inainte si dupa taiere. Cea mai buna perioada de a taia iasomia este dupa ce perioada de inflorire a trecut, pentru ca astfel vei stimula si o noua inflorire.

Bineinteles, taierile se pot face si primavara, inainte ca arbustul sa intre in perioada de vegetatie. Elimina toate partile uscate, insa trebuie sa fii atent pentru a nu taia lastarii tineri, deoarece acestia vor produce si cele mai multe flori.

Citeste si: Cand se planteaza smochinul si in ce zone din Romania

Legat de irigare, trebuie sa stii ca iasomia are nevoie de apa mai ales primavara si vara, adica in perioada in care aceasta este inflorita. Mare atentie! Nu exagera cu apa, deoarece risti sa pui in pericol inflorirea.

Iasomia va avea nevoie si de fertilizare, insa ingrasamantul trebuie aplicat doar la inceputul primaverii, pentru a ajuta arbustul pe perioada infloririi.

Aplicarea ingrasamantului va putea fi reluata doar in cazul in care arbustul are frunzele galbene, deoarece acesta este semnul prin care te anunta ca are nevoie de nutrienti.

Iti sugeram sa nu aplici o cantitate mare de ingrasamant, deoarece vei stimula dezvoltarea frunzelor, in detrimentul florilor. Asadar, ar trebui sa fii atent si cu cantitatea de ingrasamant.

Cand se planteza iasomia

Cand se planteza iasomia
Cand se planteza iasomia

Daca si tu te-ai hotarat sa plantezi o iasomie in curtea ta, este bine sa stii si care este cea mai buna perioada. Arbustul nu are pretentii foarte mari si se va adapta la orice tip de sol, insa este bine sa stii cand se planteaza iasomia, pentru a te asigura ca se si prinde.

Cele mai bune perioade pentru a planta iasomia sunt primavara si toamna, insa iti recomandam sa faci acest lucru in prima parte a anului, pentru a te asigura ca arbustul va prinde radacini si va fi destul de puternic pentru a rezista pe perioada iernii.

Iasomia se inmulteste prin butasi sau prin marcotaj, insa tine minte ca locul in care o plantezi trebuie sa beneficieze de multa lumina. Astfel, arbustul va creste mai rapid si se va dezvolta mult mai bine.

Groapa in care plantezi iasomia trebuie sa aiba o adancime de 40 cm, o latime de 40 cm si o lungime de 40 cm. Iti sugeram sa pui un pic de ingrasamant pe fundul gropii, iar dupa ce ai umplut groapa cu pamant, ar fi bine sa pui si un strat de mulci (1-2 cm). Mulciul va ajuta la mentinerea umiditatii si la protejarea iasomiei in cazul in care temperaturile scad foarte mult.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.