Cand s-a inventat internetul. Afla cand a luat nastere, ce reprezinta si mai ales in ce tara a aparut prima data. Ce trebuie sa stii, si de ce ONU a declarat ca accesul la internet trebuie sa fie un drept uman de baza.
Ce este internetul?
Cand s-a inventat internetul. Inainte de toate, ar trebui sa stii ce este internetul. Ei bine, termenul de internet vine de la doua cuvine si anume interconnected (interconectat) si network (retea). Prin asocierea acestora, a luat nastere termenul de internet.
In cazul in care nu stiai, o rezolutie ONU din anul 2016 spune ca accesul la internet este un drept uman de baza. Asadar, nu e de mirare ca din ce in ce mai multa lume are acces la internet si ca toata viata este legata foarte mult de aceasta retea.
Bineinteles, nu ar trebui sa confunzi termenul de „internet” cu serviciul World Wide Web (www). Acesta este doar unul din serviciile oferite de aceasta retea imensa. Afla cine a pus bazele acestei retele, in continuare!
Cand s-a inventat internetul?
Istoria spune ca rivalitatea dintre Statele Unite ale Americii si Uniunea Sovietica a stat la baza dezvoltarii internetului. In anul 1957, URSS sau Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, a lansat primul satelit artificial al Pamantului, care purta numele de Sputnik.
Statele Unite ale Americii au devenit ingrijorate de acest eveniment, asa ca presedintele Eisenhower infiinteaza o agentie speciala care era subordonata Pentagonului, pe nume Advanced Research Projects Agency.
Misiunea agentiei era de mentinere a superioritatii tehnologice a armatei Statelor Unite. In anul 1959, un profesor la Universitatea Standford pe nume John McCarthy gasea solutia de a conecta mai multe terminale la un singur calculator central.
Totusi, abia in anul 1969 va incepe sa functioneze o retea pe nume „ARPANET” care conecta Universitatea California din Los Angeles (UCLA), Universitatea California din Santa Ana, Universitatea din Utah si Institutul de Cercetare Standford. Asadar, acesta este raspunsul la intrebarea cand s-a inventat internetul.
Citeste si: Cand se schimba distributia pe lant sau pe curea la o masina
Toate aceste retele au fost codificate intr-un protocol care reglementa transmisia de date, iar forma finala s-a numit TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) si a fost creata de Vint Cerf si Robert Kahn in anul 1970. Aceasta a fost baza internetului.
Practic, TCP/IP permitea diferitelor modele de calculatoare sa transmita date intre ele, indiferent de sistemul de operare. In anul 1983, TCP/IP devenea unicul protocol oficial al internetului si permitea unui numar de calculatoare tot mai mare din intreaga lume, sa se conecteze intre ele.
Daca in anul 1990, internetul cuprindea 3.000 de retele si 300.000 de calculatoare in anul 1992 era conectat calculatorul cu numarul 1.000.000. Dupa aceea, numarul s-a dublat aproape in fiecare an.
Totusi, abia in anul 1989 a inceput marea schimbare, atunci cand Tim Berners Lee de la Centrul European pentru Fizica Nucleara din Geneva (CERN) a pus bazele dezvoltarii primului prototip al World Wide Web sau WWW.