Cand s-a inventat telefonul mobil. In ce tara a aparut?
Cand s-a inventat telefonul mobil. In ce tara a aparut?

Cand s-a inventat telefonul mobil. In ce tara a aparut?


Te-ai intrebat vreodata cand s-a inventat telefonul mobil? Ei bine, avem raspunsul pentru tine si o sa iti spunem cate ceva legat de istoria acestor dispozitive nelipsite in viata de zi cu zi. Iata ce trebuie sa stii.

Cine a pus in practica conceptul de telefonie mobila?

Mobile Telephone System A
Mobile Telephone System A

Cand s-a inventat telefonul mobil. Inainte de toate, trebuie sa stii ca in anul 1910, inventatorul si omul de afaceri de origine suedeza Lars Magnus Ericcson a pus in practica conceptul de telefonie mobila.

Omul de afaceri si-a instalat un astfel de dispozitiv in masina, iar prin intermediul unei antene bifilare a reusit sa se conecteze la reteaua mobila nationala, in timp ce se deplasa pe teritoriul Suediei.

In anul 1946, inginerii de origine sovietica pe nume G. Shapiro si I. Zaharcenko au montat si ei un telefon pe o masina, iar dispozitivul se putea conecta la reteaua locala pe o raza de 20 de kilometri.

Citeste si: Cand s-a inventat internetul si cine a pus bazele

Totusi, conceptul de telefonie celulara ia nastere abia un an mai tarziu, in 1947, atunci cand cercetatorii si-au dat seama ca daca introduc zone celulare pot imbunatati eficacitatea convorbirilor.

In luna decembrie a anului 1947, H. Douglas si W. Rae Young impreuna cu Philip T. Porter, ingineri la compania americana Bell Laboratories, au ajuns la concluzia de a folosi celule hexagonale ca relee pentru telefoanele mobile, Porter a propus ca acester turnuri celulare sa fie plasate in varfurile unor hexagoane imaginare, pentru ca emisia si receptia sa se desfasoare in trei directii.

In anul 1948, serviciul de telefonie fara fir era disponibil in aproape 100 de orase americane, dar si pe majoritatea autostrazilor.

Cand s-a inventat telefonul mobil si cine a stat la baza acestuia

Cand s-a inventat telefonul mobil
Cand s-a inventat telefonul mobil

Ei bine, primul telefon mobil automat a purtat numele de MTA sau Mobile Telephone System A, insa marele dezavantaj era greutatea de 40 kg. Acesta a fost dezvoltat de Lars Magnus Ericcson si vandut de compania cu acelasi nume pe piata din Suedia, in anul 1956.

MTB Produce a fost urmatorul model care avea doar 9 kg. Asadar, atunci cand s-a inventat telefonul mobil, acesta avea o greutate considerabila!

In anul 1957, un radio-inginer sovietic pe nume Leonid Kuprianovici a prezentat un telefon pe nume LK-1, care insa avea o rotita pentru formarea numerelor si o antena, asa ca putea comunica pe o raza de 20-30 km cu o statie-baza. Greutatea acestuia era de 3 kg, insa o varianta reproiectata a redus greutatea la 500 de grame.

Putem mentiona primul telefon mobil modern pe data de 3 aprilie 1973, atunci cand Dr. Martin Cooper efectueaza o convorbire cu Dr. Joel S. Engel, in timp ce se plimba pe o strata din New York. Acel telefon purta numele de Motorola DynaTAC si a ramas in istorie.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.