Cand se schimba uleiul la cutia de viteze automata. Ce trebuie sa stii!
Cand se schimba uleiul la cutia de viteze automata. Ce trebuie sa stii!

Cand se schimba uleiul la cutia de viteze automata. Ce trebuie sa stii!


Cand se schimba uleiul la cutia de viteze automata si ce trebuie sa stii despre acest lichid esential pentru buna functionare a automobilului tau. De ce este necesar schimbul de ulei, iata ce trebuie sa stii.

Cand se schimba uleiul la cutia de viteze automata. Ce trebuie sa stii! – Cuprins:

Este sau nu necesar sa faci schimbul de ulei la o cutie de viteze?

Transmisie automata
Transmisie automata

Ei bine, explicatia este destul de simpla. Exact ca uleiul de la motor, si uleiul din cutia de viteze automata trebuie schimbat, deoarece isi pierde din proprietati. Nu uita ca in cutia de viteze sunt temperaturi destul de ridicate in timpul functionarii, dar pot aparea si diverse impuritati.

Toate aceste lucruri duc la deteriorarea uleiului din cutia de viteze, asa ca poate afecta modul de functionare al tuturor mecanismelor interne. Drept urmare, totul poate duce la defectarea cutiei de viteze.

Bineinteles, schimbul de ulei al cutiei de viteze automate este o operatiune destul de complicata, asa ca trebuie sa o faci la un service specializat. Practic, cutia de viteze este curatata de impuritati cu ajutorul unei solutii special creata pentru eliminarea depunerilor.

Cand se schimba uleiul la cutia de viteze automata

Cand se schimba uleiul la cutia de viteze automata
Cand se schimba uleiul la cutia de viteze automata

Desigur, atunci cand vorbim despre masini intretinute, cutia de viteze poate rezista mult timp. Totusi, daca o sa cumperi o masina second hand cu multi kilometri la bord, atunci mai mult ca sigur o sa fie nevoie sa schimbi uleiul si la cutie.

Exista cateva semne prin care masina te anunta ca trebuie sa schimbi uleiul la cutia de viteze automata, asa ca mare atentie. In primul rand, daca schimbarea treptelor nu se mai face atat de usor si masina bruscheaza, mai mult ca sigur ca lubrifiantul de la interior trebuie schimbat.

In cazul in care uleiul va deveni inchis la culoare sau va capata un aspect noroios, acest lucru indica prezenta particulelor care contamineaza lubrifiantul.

Citeste si: Cand se schimba distributia pe lant sau pe curea la o masina

Bineinteles, daca apar si alte nereguli precum blocarea cutiei intr-o treapta sau faptul ca aceasta nu mai poate fi bagata in marsarier, atunci iti recomandam sa duci masina de indata la un service specializat, insa pe o platforma!

ZF, binecunoscutul producator de cutii de viteze automate recomanda schimbarea uleiului la 100.000 de kilometri. Dupa aceea, uleiul se schimba la 80.000 de kilometri. Acest lucru trebuie facut pentru cutiile de viteze automate cu 6 si 8 rapoarte.

Asadar, este bine sa iei in considerare faptul ca uleiul se schimba la cutia de viteze automata atunci cand masina depaseste 100.000 de kilometri rulati. O sa auzi si vesnicele povesti cum ca acel ulei nu se schimba niciodata, insa nu le lua in considerare. E normal sa apara uzura si impuritatile, asa ca tine cont de aceste recomandari!


Like it? Share with your friends!

Cristian P.