Cand au aparut micii si de unde i-am imprumutat
Cand au aparut micii si de unde i-am imprumutat

Cand au aparut micii si de unde i-am imprumutat


Te-ai intrebat vreodata cand au aparut micii? Ei bine, o sa iti explicam istoria acestui fel de mancare extrem de popular in Romania, dar mai ales de unde i-am imprumutat si ce cultura a stat la baza acestora.

Cand au aparut micii si de unde i-am imprumutat – Cuprins:

Cand au aparut micii la noi in tara?

Kofte
Kofte

Dupa cum bine stii, teritoriul Romaniei de astazi a fost cotropit de multe ori de Imperiul Otoman, asa ca nu e de mirare ca originea micilor este turceasca. Turcii au cucerit teritorii imense, asa ca astfel se explica prezenta micilor in bucataria bulgara, bosniaca sau sarbeasca.

Totusi, trebuie sa stii ca numele acestui preparat de mancare este kofte, iar de aici vine si termenul pe care il stim cu totii si anume „chiftea”. In Tarile Romane, acest fel de mancare a aparut undeva la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea.

Conform istoricului Calin Felezeu, decan al Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, micii si-au facut aparitia in Ardeal dupa Marea Unire din anul 1918, mai exact Unirea Transilvaniei cu Romania.

Citeste si: Cand s-a inventat internetul si cine a pus bazele

Bineinteles, compozitia micilor difera. Daca in Turcia acestia sunt facuti din carne de vita si oaie, la noi in tara micii se fac din carne de porc si vita, la care se mai adauga si carne de oaie.

Mai exista o poveste, care conform domnului Felezeu, este si ea adevarata. Un anume Iordache Ionescu, un carciumar ardelean care avea o reteta extraordinar de buna pentru carnati, a stat si el la baza dezvoltarii acestui fel de mancare.

Intr-o buna zi, Iordache Ionescu nu a mai avut mate pentru a face carnati, asa ca a pus o bucata de carne tocata pe gratar, iar rezultatul i-a surprins pe clientii sai. Cam asa s-au nascut binecunoscutii mici pe care ii consumam cu multa pofta in ziua de astazi.

De unde vine numele de mitititei?

Cand au aparut micii
Cand au aparut micii

Poate te intrebi si de unde vine numele de mititei, asa ca o sa iti povestim si acest lucru. Tot istoricul Calin Felezeu ne spune acest lucru, strans legat de proclamarea Independentei de stat a Romaniei. Pe atunci, micii sau mititeii purtau numele de galuste fripte.

Istoria se petrecea in anul 1877, in luna mai, atunci cand trupele rusesti au intrat pe teritoriul Romaniei pentru a izgoni armatele turcesti din Bulgaria. Datorita unei conventii secrete dintre Principele Carol I si Tarul Rusiei, trupele rusesti puteau trece pe teritoriul Romaniei in schimbul garantarii integritatii teritoriale a tarii noastre si al independentei.

Turcii au aflat de aceasta conventie si Carol I a fost considerat tradator. Drept urmare, malul romanesc al Dunarii a fost bombardat de catre otomani, iar artileria romaneasca a bombardat Vidinul, ca raspuns. Trupele romanesti de la Calafat aveau tunuri de calibru mai mic, iar obuzele folosite erau numite „mititei”.

Mai tarziu, deputatul Vasile Boerescu s-a dus cu un grup de prieteni la restaurantul Capsa din Bucuresti pentru a sarbatori independenta Romaniei. In gluma, i-a cerut chelnerului mititei si o baterie, adica mici si doua sticle de vin, acompaniate de o sticla de sifon.

Asa a luat nastere numele celebrului fel de mancare. In functie de regiune, micii se servesc cu sare si ardei iute (Muntenia si Dobrogea) sau cu mustar (Ardeal).


Like it? Share with your friends!

Cristian P.