Cand a aparut internetul in Romania si cum te conectai
Cand a aparut internetul in Romania si cum te conectai

Cand a aparut internetul in Romania si cum te conectai


Cand a aparut internetul in Romania. Afla care au fost primii pasi spre tehnologizare, dar mai ales cum te conectai cand voiai sa vizitezi anumite pagini web, sa trimiti un email sau sa vorbesti cu prietenii.

Cand a aparut internetul in Romania si cum te conectai – Cuprins:

Cand a aparut internetul in Romania

Cand a aparut internetul in Romania
Cand a aparut internetul in Romania

Ei bine, istoria internetului romanesc este legata de Alexandru Rotaru, unul dintre persoanele cheie care au contribuit la raspandirea retelei in tara noastra. Conform acestuia, Romania era inaintea tarior vecine deoarece la noi in tara existau mai multi specialist de Unix formati inca din anul 1986.

Cand a aparut internetul in Romania? In Romania, internetul a aparut la inceputul anului 1993, odata cu lansarea EUnet Romania SRL, un punct de acces la Internet conectat prin dial-up la nodul EUnet Viena. Intre anii 1992 si 1996, specialistii de Unix despre care vorbeam mai sus au pus la punct primele noduri, iar Alexandru Rotaru a fost ales presedintele GURU – Asociatia Romana a Utilizatorilor de Unix.

Citeste si: Cand s-a inventat internetul si cine a pus bazele

Tot in anul 1993 apareau si primele conexiuni dial-up oferite de Romtelecom. Urmatorul pas a fost deschiderea celebrelor Internet cafe-uri, deoarece nu toata lumea isi putea permite sa isi cumpere un calculator, iar conexiunile nu era chiar atat de rapide.

Pentru cei ce nu stiu, conectarea la internet insemna folosirea unui modem conectat la telefon, iar contorizarea se facea la minut. Dura o vesnicie sa descarci muzica sau cateva poze, iar filmele ieseau din discutie.

Bineinteles, a aparut si febra jocurilor in retea, iar celebrul Counter Strike a cucerit inima multora. Tot atunci au luat amploare jocuri precum Fifa, Need For Speed sau Quake. Acum ca stii cand a aparut internetul in Romania, o sa iti mai spunem si cate ceva despre email, in randurile ce urmeaza.

Domeniul de tara

Email
Email

Acum ca stii cand a aparut internetul in Romania, ar fi bine sa stii si ce institutie este responsabila de domeniile de la noi din tara. Dupa cum bine stii, domeniul de tara este .ro si se afla in grija Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica. Cererea pentru domeniul de tara a fost adresata in luna mai a anului 1992, iar raspunsul a venit 9 luni mai tarziu.

Primul email pe un domeniu .ro a apartinut lui Eugenie Staicut, nimeni altul decat seful Departamentului de Administrare a domeniilor .ro. La acea vreme, majoritatea celor care foloseau serviciul de email se multumeau cu atat, asa ca majoritatea utilizatorilor de internet trimiteau doar mesaje.

Prima retea de internet in scoli si universitati a aparut in anul 1993, iar din anul 2000 a fost disponibil si internetul in banda larga prin cablu coaxial.   

In momentul de fata, Romania ofera una dintre cele mai bune conexiuni la internet, dar si cele mai mici preturi pentru un abonament. Concurenta mare a dus la scaderea preturilor insa cu totii stim ca tara noastra este o piata asimetrica, deoarece nu toate zonele din Romania sunt conectate la internet.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.