Venirea primaverii este marcata de echinoctiul de primavara. Astrologii sustin ca acesta este momentul in care are loc o transformare majora a naturii noastre umane si simbolizeaza o stare de armonie.
Crestineste vorbind, Invierea Domnului este sarbatorita intotdeauna in prima duminica dupa echinoctiul de primavara, dupa faza de luna plina.
Ce se intampla mai exact la acest moment?
Pentru inceput sa analizam cuvantul „echinoctiu”: acesta provine din latinul cuvant de baza „aequinoctium”. Este un cuvant compus din doua parti: „aequus” care inseamna egal si „noctis”care inseamna egal.
Traducerea libera ar fi ca ziua este egala cu noaptea, atentie, peste tot pe Pamant.
Echinoctiul marcheaza momentul in care Soarele trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, in miscarea sa anuala, iar ziua este egala cu noaptea.
Odata cu acest fenomen, ziua este in continua crestere fata de durata noptilor, care devine tot mai scurta pana la data de 21 iunie, atunci cand primavara astronomica se va incheia odata cu solstitiul de vara
De la an la an, echinoctiul isi schimba data deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.
Cand este echinoctiul de primavara in 2021?
Primavara astronomica a anului 2021 va incepe din dimineata zilei de 20 martie, la ora 9:37.
Acesta este momentul in care ziua este in crestere, iar noaptea in scadere. Este evenimentul mult asteptat pentru ca armonia si tranformarile benefice sa domine .
Cand va avea loc echinoctiul de primavara in urmatorii ani?
In anul 2022, echinoctiul va avea loc pe 20 martie la ora 11:37. In anul 2023, acest eveniment astronomic va avea loc pe 21 martie la ora 23:24.
In anul 2024, vom fi martori la acest eveniment pe 20 martie la ora 05:06 Echinoctiul de primavara 2025 – 20 martie la ora 11:01.
Ce traditii se tin la echinoctiul de primavara
Odata cu venirea primaverii incepe un nou an agricol, iar traditia spune ca pamantul trebuie sa fie descantat pentru un an belsugat.
Pentru asta copiii tin un ritual care presupune ca solul sa fie batut cu bate sau ciomege pentru a alunga frigul. Descantecul spune: „Intra frig si iesi caldura, sa se faca vreme buna; pe la noi, pe batatura.”
Un alt ritual presupune ca un grup de 3 sau 8 tineri sa se adune si sa impodobeasca o creanga de copac cu toate florile primaverii. Apoi sa porneasca la colindat localitatea, din casa in casa, si sa recite cantece adunate din popor.
La fiecare casa tinerii lasa cate o floare din creanga impodobita si astfel ei vestesc sosirea primaverii. La fel ca la colindalul de Craciun, persoanele primesc bani sau bunatatiuri drept recompensa pentru urarile facute.
Desi fetele nu merg la colindat, ele trebuie sa poarte flori in par deoarece superstitia spune ca florile au puterea de a le face parul bogat si inima tanara.
Dupa toate aceste ritualuri, fermierii pornesc aratul campului cu speranta la o recolta bogata!