Cand se planteaza gazonul. Primavara, vara sau toamna?
Cand se planteaza gazonul. Primavara, vara sau toamna?

Cand se planteaza gazonul. Primavara, vara sau toamna?


Cand se planteaza gazonul. Gradina reprezinta unul dintre cele mai importante avantaje pentru cei care aleg sa se mute la casa. Cu totii ne dorim un gazon perfect, care sa atraga toate privirile, pentru gradina din fata casei noastre, insa nu toti stim ce avem de facut in acest sens.

Chiar daca la prima vedere ati putea crede ca este nevoie de un specialist, va vom demonstra in randurile urmatoare ca este un proces pe care il puteti duce la bun sfarsit chiar si voi! Bineinteles insa, pentru a avea un gazon perfect trebuie sa tineti cont de anumite aspecte!

Semanarea gazonului toamna

Plantare gazon toamna
Plantare gazon toamna

Pentru inceput trebuie sa vorbim despre semanarea gazonului. Aceasta etapa trebuie initiata atunci cand vremea de afara nu este nici prea cald, dar nici prea rece. Potrivit specialistilor, prima jumatate a toamnei este cea mai buna perioada in care va puteti planta gazonul.

In primul rand, solul este inca destul de cald in acea perioada. Apoi, atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii, temperaturile sunt moderate, ceea ce inseamna ca germinarea rapida si stabilirea unui sistem puternic de radacine este incurajata.

Citeste si: Cand se stropesc pomii fructiferi cu ulei horticol

Asadar, cel mai bine ar fi sa va orientati fie catre luna septembrie, fie catre luna octombrie. Asa cum spuneam si mai devreme, temperaturile in aceasta perioada sunt moderate in cele mai multe zone ale tarii, schimbarile radicale de temperatura fiind destul de putin probabile.

In plus, precipitatiile sunt, de asemenea, moderate! Nu in ultimul rand, in aceste luni iarba se afla in perioada activa de crestere. Astfel, atunci cand va veni iarna, gazonul va fi suficient de matur pentru a intra in perioada de crestere pasiva si pentru a putea rezista la temperaturi scazute.

Citeste si: Cand se planteaza trandafirii. Cea mai buna perioada!

Daca asta nu era de ajuns, in aceasta perioada a anului nu va mai trebui sa va faceti griji nici din punct de vedere al udarii gazonului. In tara noastra, toamna vine la pachet si cu ploi, acestea diminuand sansele ca semintele sa se usuce.

Totusi, in cazul in care nu dispuneti de un sistem de irigare, ar fi recomandat sa va indreptati atentia catre niste seminte de iarba de calitate, acestea avand o toleranta mai mare la perioadele secetoase. Plantarea semintelor se incheie intotdeauna cu o irigare in ploaie foarte fina, in acest fel apa reusind sa patrunda in sol fara a-l tasa si fara a crea o crusta.

Cand se seamana gazonul primavara

Cand se planteaza gazonul primavara
Cand se planteaza gazonul primavara

Gazonul poate fi plantat si primavara, atunci cand temperaturile de afara cresc suficient de mult. Procesul de gazonare trebuie initiat in mod normal atunci cand temperaturile din timpul zilei ating macar 18 grade Celsius.

In general, gazonul este plantat primavara incepand de la jumatatea lunii martie si pana in prima parte a lunii mai. Bineinteles, perioadele difera in functie de specificul meteo al fiecarei zone din tara.

Citeste si: Cand se stropesc rosiile cu urzica si cum sa prepari maceratul

Pentru a putea planta gazonul in primavara, este recomandat sa incepeti pregatirea terenului inca din toamna.

Mai exact, specialistii recomanda ca terenul sa fie sapat in toamna, acest proces facilitand ulterior aerisirea solului. In acest fel va putea fi obtinut un gazon uniform si durabil.

Plantare gazon vara

Semanare gazon vara
Semanare gazon vara

Gazonul poate fi plantat, intr-adevar, chiar si in timpul verii. In acest caz insa, riscurile sunt mult mai mari deoarece temperaturile ridicate si lipsa precipitatiilor v-ar putea da peste cap planurile.

Pentru a evita temperaturile extrem de ridicate, indreptati-va atentia fie catre inceputul verii, fie catre sfarsitul verii.

De asemenea, asigurati-va ca dispuneti de un sistem de irigare bun care sa furnizeze suficienta apa pentru a facilita incoltirea si cresterea semintelor de gazon. Atunci cand este foarte cald, gazonul trebuie udat chiar si de patru ori pe zi.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.