Cand a aparut alcoolul si ce rol a jucat in istoria civilizatiilor
Cand a aparut alcoolul si ce rol a jucat in istoria civilizatiilor

Cand a aparut alcoolul si ce rol a jucat in istoria civilizatiilor


Cand a aparut alcoolul si ce rol a jucat acesta in istoria civilizatiilor. Alcoolul este prezent, intr-o cantitate mai mica sau mai mare, in vietile fiecaruia dintre noi in ziua de astazi.

Fie ca mai bem o bere din cand in cand, fie ca mai ciocnim un pahar de sampanie atunci cand sarbatorim o ocazie speciala, fie ca mancam ceva gatit in vin sau alta bautura, aproape toti am facut cunostinta sub o forma sau alta cu alcoolul.

Totusi, v-ati intrebat vreodata oare cand a aparut alcoolul pentru prima data in istorie? Sunt cateva detalii extrem de interesante legate de acest subiect si vrem sa le impartasim cu voi in randurile care urmeaza!

Cand a aparut alcoolul si ce rol a jucat in istoria civilizatiilor – Cuprins:

Cand a aparut alcoolul

Cand a aparut alcoolul
Cand a aparut alcoolul

Potrivit relatarilor, putem spune despre alcool ca a jucat un rol influent de-a lungul istoriei si si-a pus amprenta asupra multor culturi de civilizatii, incepand de la cea sumeriana si egipteana si pana la cele mai apropiate vremurilor noastre. Inca din urma cu mii de ani, oamenii s-au folosit de cereale si de fructe fermentate pentru a face alcool. 

Nu sunt deloc putini cei care se intreaba care sunt cu adevarat originile alcoolului, insa raspunsurile pot fi extrem de variate. Cele mai vechi dovezi care atesta ca oamenii faceau alcool provin din reziduurile din borcanele de ceramica gasite in partea de nord a Chinei, acestea datand intre anii 7000 si 6600 inaintea erei noastre. 

Ceva mai aproape in istorie, intre anii 3000 si 2000 inaintea erei noastre, este stiut faptul ca sumerienii din Mesopotamia preparau bere. Istoricii au gasit mai bine de 20 de retete diferite de bere inscrise pe niste tablete de lut ale acelor vremuri. In acei ani, sumerienii obisnuiau sa bea bere cu ajutorul paielor, deoarece bucati din cereale ramaneau in amestecul de alcool nefiltrat.

Mai mult decat atat, dovezile gasite sugereaza faptul ca sumerienii stabilisera chiar si niste reguli si reglementari cu privire la consumul de alcool. De asemenea, este cunoscut faptul ca sumerienii obisnuiau sa foloseasca alcool si in cadrul anumitor sacrificii religioase pe post de ofranda pentru zei.

Ce rol a jucat alcoolul in istoria civilizatiilor

Piramidele din Egipt
Piramidele din Egipt

Mergem mai departe in istorie si mai aflam ca painea si berea reprezentau alimente de baza in dieta de zi cu zi a celor din Egiptul Antic. In acele vremuri, egiptenii considerau berea drept o bautura a zeilor. Berea din Egiptul Antic era preparata de regula din orz, grau si aluat cu drojdie.

Egiptenii considerau in acele vremuri ca berea consumata ajuta la dezvoltarea unor virtuti. Totodata, egiptenii sustineau ca berea are o serie intreaga de beneficii nutritionale. Mai mult decat atat, exista dovezi scrise care arata faptul ca berea era considerata in acea epoca un leac pentru diverse afectiuni. 

Grecia Antica este legata de istoria vinului, fiind unul dintre cele mai vechi centre de productie de vin cunoscute. Se spune ca cei care produceau vin au infiintat primele podgorii inca din anul 2000 i.Hr. La fel ca si in Egiptul Antic, si grecii foloseau adesea vinul pe post de ofranda catre zei. In plus, vinul ajunsese sa fie folosit ca moneda in intreaga zona mediteraneana.

Citeste si: Cand au aparut micii si de unde i-am imprumutat

De asemenea, vinul era considerat in acea epoca un leac pentru diverse afectiuni precum letargia sau diareea. Importanta vinului in Grecia Antica este remarcabila, aceasta licoare avand chiar si propriul zeu in societatea acelor vremuri, si anume pe Dionysos. 

Mai departe, romanii au preluat productia de vin de la greci. Poetul grec Euripide este cel care a scris piesa Bacchae, in care era infatisat modul in care adeptii zeului Bacchus au baut prea mult vin si au comis o crima. Astfel, pana in anul 186 i.Hr, Senatul Roman a interzis indeplinirea ritului bacchic, crezandu-se ca adeptii lui ar putea reprezenta o amenintare la adresa sigurantei publice. 

Asa cum spuneam si in introducere, in China, alcoolul este consumat inca din antichitate. China a fost prima tara care a distilat bauturi spirtoase cu baze fermentate cu drojdie. La fel ca si in alte zone ale lumii, alcoolul era considerat sacru si in China Antica. De asemenea, chinezii cred inca din antichitate ca alcoolul poate vindeca si preveni anumite afectiuni si ca poate mentine sanatatea generala a omului. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.