Cand se planteaza zambilele si cum sa ingrijesti aceste flori
Cand se planteaza zambilele si cum sa ingrijesti aceste flori

Cand se planteaza zambilele si cum sa ingrijesti aceste flori


Cand se planteaza zambilele. Afla care este perioada ideala pentru a planta aceste flori in gradina ta, dar si cum ar trebui sa le ingrjiesti pentru a te bucura de mirosul acestora atunci cand vine primavara.

Cand se planteaza zambilele si cum sa ingrijesti aceste flori – Cuprins:

Cand se planteaza zambilele

Cand se planteaza zambilele
Cand se planteaza zambilele

Daca si tu iei in considerare plantarea zambilelor la tine in curte, ar fi bine sa stii ca bulbii se pun in pamant la sfarsitul lunii octombrie sau la inceputul lunii noiembrie. 

Asadar, zambilele se planteaza toamna tarziu, insa mare atentie pentru ca trebuie sa faci aceasta Operatiune cu 2-3 saptamani inainte de venirea primului inghet, pentur ca bulbii sa nu fie afectati de temperaturile scazute.

Totusi, bulbii de zambile se pot planta si primavara, daca ai ratat plantarea de toamna. Bineinteles, trebuie sa astepti ca pamantul sa se dezghete si sa nu mai existe pericol de inghet.

Daca ai ratat plantarea de toamna, ar fi bine sa stii ca bulbii se zambile se vor tine in frigider, inveliti intr-o hartie, pentru a nu beneficia de umiditatea ridicata si pentru a preveni incoltirea. Acestia se uda superficial o data la cateva saptamani si se vor tine acolo timp de 12 saptamani.

Citeste si: Cand se planteaza gardul viu si care sunt pasii

Atunci cand plantezi bulbii de zambile trebuie sa stii ca adancimea la care se face groapa trebuie sa fie de aproximativ 3 ori mai mare decat inaltimea unui bulb. Astfel, daca vorbim despre un bulb cu inaltimea de 5 cm, atunci adancimea gropii trebuie sa fie de 15 cm.

Daca faci plantarea pe timp de toamna, ar fi bine sa faci si mulcirea solului pentru a proteja plantele de temperaturile scazute sau de ger. Ai grija sa uzi bulbii, insa nu in perioadele cu ger sau temperaturi foarte scazute.

Bulbii se planteaza cu motul in sus, asa ca iti sugeram sa acorzi mare atentie si acestui aspect!

Ingrijirea zambilelor

Ingrijirea zambilelor
Ingrijirea zambilelor

Ar trebui sa stii ca ingrijirea zambilelor nu este deloc grea, asa ca poate fi facuta si de cei mai putin experimentati in ale gradinaritului. In perioada de inflorire, zambilele se uda o data la 4-5 zile, insa udarea se reduce dupa ce acestea nu mai infloresc.

Iti sugeram sa le uzi cu atentie atunci cand sunt inflorite si sa eviti udarea pe flori, deoarece se vor pata. In cazul in care vrei sa folosesti si ingrasamant, iti recomandam cenusa sau compostul.

Mare atentie si la buruienile aparute in jurul florilor, ocupa-te si curata pamantul foarte bine. Poti mulci solul cu material anorganic precum scoarta de copac, keramzit sau paie.

Dupa ce florile zambilelor s-au trecut, inflorescentele se indeparteaza si frunzele se lasa pana la vestejirea lor in proportie de 3/4. Frunzele vor hrani planta pana in momentul vestejirii, dupa care le poti indeparta.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.