Cand se scot bulbii de dalii din pamant. Afla care sunt pasii atunci cand vrei sa pregatesti daliile pentru sezonul rece si cum ar trebui sa pastrezi bulbii pe toata perioada iernii. Iata ce trebuie sa stii daca si tu ai aceste plante in gradina.
Cand se scot bulbii de dalii din pamant si cum sa faci asta
Cand se scot bulbii de dalii din pamant. Daca si tu ai aceste flori in gradina, atunci ar trebui sa stii ca sunt foarte sensibile la frig si atunci cand o sa vina primele brume tulpinile o sa moara. Perioada ideala cand trebuie sa scoti daliile din pamant este luna octombrie, insa acest lucru depinde foarte mult de zona in care locuiesti. In cazul in care temperaturile sunt mai ridicate, acest lucru se poate face si in luna noiembrie.
Primul pas pe care sa il ai in vedere este sa scurtezi partile aeriene ale plantelor, astfel incat inaltimea sa nu depaseasca 8-10 centimetri. Acest lucru se face, de obicei, in luna noiembrie in zona din centrul tarii, insa mai devreme in regiunile nordice. Dupa aceea, folosind o cazma, trebuie sa scoti bulbii din pamant si in acelasi timp sa indepartezi o parte din acesta. Tocmai de aceea, este foarte important cand se scot bulbii de dalii din pamant.
Bulbii de dalie se vor pune intr-un loc unde nu ajunge lumina soarelui, asa ca un beci sau o pivnita poate fi locul ideal. Totodata, ia in vedere faptul ca temperaturile din aceste spatii nu trebuie sa scada sub 6-8 grade Celsius si sa nu depaseasca 10 grade Celsius, in timp ce umiditatea aerului trebuie sa se situeze undeva la 50-60%.
Citeste si: Cand se face transplantarea trandafirilor si care sunt pasii
Mai mult, va trebui sa acoperi radacinile cu pamant sau nisip, pentru ca acestea sa nu se deshidrateze. De asemenea, trebuie sa asezi bulbii pe un singur rand si ii poti trata cu parafina inainte de depozitare, pentru dezinfectare.
Acum ca stii cand se scot bulbii de dalii din pamant, ar fi bine sa stii si cum sa faci dezinfectarea acestora. Daca decizi sa dezinfectezi acesti bulbi, va fi nevoie sa folosesti o solutie de permanganat de potasiu cu concentratie de 2%, insa inainte de a face asta scurteaza tulpinile la 5-6 cm si curata bulbii foarte bine de pamant. Dupa ce le-ai curatat si le-ai spalat, radacinile se pun la uscat si apoi se dezinfecteaza cu solutia de permanganat de potasiu, iar apoi se lasa la uscat.
Urmatorul pas va fi sa topesti parafina, insa tine minte ca o sa ai nevoie de doua vase, iar al doilea sa contina apa rece. Practic, vei baga radacinile in parafina topita, iar apoi in apa rece. Daca faci acest lucru, nu va mai fi nevoie sa acoperi radacinile cu pamant sau nisip, ci pur si simplu le depozitezi pana la primavara.