Cand se face ciupirea muscatelor. Iata de ce este importanta aceasta operatiune la florile tale si de ce o sa o faci mereu de acum incolo. Nu de alta, dar toata lumea isi doreste muscate bogate si pline de flori.
In ce consta ciupirea muscatelor?
Cand se face ciupirea muscatelor. Ciupirea muscatelor este o operatiune foarte importanta daca ne dorim muscate dese si bogate in flori. Tocmai de aceea, trebuie sa fie facuta in fiecare sezon, deoarece ajuta plantele foarte mult.
Ciupirea consta in taierea sau ruperea varfului lastarilor. In acest fel, planta este fortata sa se ramifice si sa se dezvolta mai mult. Practic, planta se taie si astfel isi va dezvolta noi ramuri, care in scurt timp vor fi pline de flori.
Operatiunea se poate face cu o foarfeca sau cu ajutrul unghiilor. Totusi, iti recomadam sa folosesti o foarfecta pe care sa o dezinfectezi inainte, pentru ca plantele mai mici sa nu fie afectate de eventualii agenti patogeni.
Cand se face ciupirea muscatelor
Ciupirea muscatelor se face in timpul primaverii si poate fi efectuata la plantele pe care abia le-ai cumparat sau la cele pe care le aveai deja si au inceput sa inverzeasca atunci cand a sosit sezonul cald.
Daca tocmai ai pus plantele in ghiveci, iti recomandam sa mai astepti 3 saptamani pentru a le permite sa se acomodeze. Dupa aceea, poti face ciupirea fara niciun fel de problema. Ar mai trebui sa stii ca ciupirea va intarzia si inflorirea, deci nu trebuie sa te sperii daca acestea nu vor avea flori imediat.
Cand se face ciupirea muscatelor. Florarii recomanda sa faci ciupirea muscatelor atunci cand ramurile au o lungime de 8-10 centimetri. Va trebui sa indepartezi doar 0.5 – 1.5 cm din ramuri, adica doar sa „ciupesti” varfurile muscatelor.
Citeste si: Cand se scot muscatele afara primavara. Cum trebuie sa procedezi?
Asftel, plantele decin mai bogate si isi vor dezvolta noi lastari. Tine minte ca ciupirea se face doar pe perioada primaverii, asa ca nu exagera! Doua ciupiri pe sezon sunt de ajuns, asa ca o sa ai muscate bogate si pline de flori!
In cazul in care ai avut muscate pe care le-ai tinut peste iarna, iti recomandam taierea partilor lemnoase. Pe langa faptul ca plantele vor arata mai bine, se vor dezvolta in mod sanatos.
Mai mult, muscatele tinute peste iarna trebuie sa beneficieze de un mic tratament. Taie tate partile uscate, inclusiv frunzele care si-au schimbat culoarea. Pipaie tulpinile si vezi daca cestea sunt moi, iar daca este cazul atunci este bine sa le indepartezi.
In cazul in care nu vrei sa le tai, ar trebui sa stii ca muscatele tale se vor transforma intr-un mic copacel.