Cand se planteaza castravetii in gradina
Cand se planteaza castravetii in gradina

Cand se planteaza castravetii. Care este perioada optima?


Cand se planteaza castravetii. Fie ca o faci in gradina, in camp sau in solar, ar trebui sa stii cand sa plantezi aceste legume dar si cum ar trebui sa o faci. Iti spunem lucrurile esentiale despre temperatura optima, dar si care sunt bolile ori daunatorii acestor legume.

Cand se pun semintele de castraveti pentru rasaduri

Rasaduri de castraveti
Rasaduri de castraveti

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca poti cultiva castravetii timpuriu, vara, dar si toamna. Desigur, in functie de sezon va trebui sa alegi un anumit soi si o anumita tehnologie pentru cultivare.

Daca vrei sa cultivi castraveti timpurii, trebui sa stii ca o sa fie nevoie sa produci si rasadurile. Semintele trebuie tratate termic sau chimic si abia dupa aceea se pot semana.

Rasadurile se vor produce in spatii protejate precum rasadnite sau sere si se va face in ghivece sau ravite alveolate.

Citeste si: Cand se planteaza cartofii primavara. Care este perioada ideala?

Pentru producerea rasadului necesar culturii de castraveti timpurii sau de vara, semanarea se va face in luna aprilie.

Pune semintele la 1.3 cm adancime, iar intre acestea lasa un spatiu de aproximativ 2.5 cm. Semanarea se va face cu 30 de zile inainte de infiintarea culturii in gradina sau in camp.

De asemenea, o sa ai nevoie de o temperatura constanta de aproximativ 20 de grade Celsius, iar semintele o sa aiba nevoie de 7 zile pentru a germina.

Trebuie sa mai stii ca temperaturile la care semintele de castraveti germineaza sunt cuprinse intre 15 si 30 de grade Celsius.

Atunci cand vei planta rasadurile de castraveti acestea trebuie sa aiba o varsta de 40-45 de zile si aproximativ 4-5 frunze. Planteaza rasadurile la inceputul lunii mai, dupa ce a trecut pericolul de bruma tarzie.

Cand se planteaza castravetii

Cand se planteaza castravetii
Cand se planteaza castravetii

Daca iei in considerare cultivarea castravetilor timpurii sau de toamna, va trebui sa iei in considerara plantarea rasadului dupa data de 10 mai. Daca vrei sa semeni direct, atunci ia in considerare intervalul 25 aprilie – 10 mai.

Ia in considerare si temperatura exterioara, pentru ca media temperaturilor in 24 de ore (zi si noapte) nu ar trebui sa scade sub 15 grade Celsius.

In cazul in care vorbim despre temperaturi de 12-13 grade Celsius pe o perioada mai lunga de timp, rasadurile vor muri.

Citeste si: Cand se planteaza ridichile in gradina. Cea mai buna perioada

O sa iti mai spunem si un mic truc: tine semintele de castraveti timp de 24 de ore inainte de a le semana la o temperatura de -4 grade Celsius. De ce sa faci asta? Pentru ca vor incepe sa germineze la 10 grade Celsius si plantele vor putea creste mai rapid.

In cazul culturii castravetilor de toamna, acestia se seamana direct in intervalul iunie-iulie. Vorbim in special de castravetii de tip cornisor pe care ii utilizam la muraturi.

Deoarece in luna septembrie nu sunt chiar conditiile climatice ideale, te sfatuim sa pui mai multe seminte ca sa ramana destule plante pentru a putea ajunge la maturitate.

Boli si daunatori ai castravetilor

Mana la castraveti
Mana la castraveti

Desigur, daca iei in considerare cultivarea castravetilor, atunci ar trebui sa te astepti si la boli. Drept urmare, ia aminte care sunt acestea si ce tratamente poti aplica.

In primul rand, aducem in discutie fainarea castravetilor sau Sphaerotheca fuliginea. Boala ataca frunzele, florile, dar si fructele.

Este foarte usor de identificat datorita petelor albe mari, pasloase. Poti combate fainarea folosind Dagonis, de la BASF, sau Kumulus DF.

Mai departe, vorbim despre mana castravetilor sau Pseudoperonospora cubensis. Aceasta ciuperca va provoca aparitia unor pete de culoare galbuie, care mai apoi vor deveni brun deschise. In cele mai multe cazuri, atacul are loc la nivelul frunzelor.

Citeste si: Cand se uda rosiile din gradina sau solar. Dimineata sau seara?

Pentru a combate mana poti folosi Polyfram DF de la BASF, un fungicid de contact care trebuie aplicat preventiv. Acesta se aplica la nivelul frunzelor si va impiedica dezvoltarea sporilor ciupercilor.

Patarea unghiulara sau Pseudomonas lachrymans are loc la temperaturi inalte, de 24-28 grade Celsius, dar si la o umiditate de peste 85%. Atacul are loc la nivelul frunzelor, al fructelor si al florilor. Vom regasi pete mici ce au forma neregulata si o culoare gri.

Putregaiul cenusiu al castravetilor (Botrytis cinerea) este destul de des intalnit si apare sub forma unor pete verzi-cenusii, acoperite de mucegai. Vei observa atacul pe tulpina sau pe fructe.

Aducem in discutie si putregaiul tulpinilor de castravete (Didymella bryoniae). Acesta apare tot la o temperatura inalta de 20-25 de grade Celsius, la o umiditate de 85%. Atacul are loc pe tulpini, unde vei observa niste pete maro.

Afide
Afide

Daunatorii castravetilor pot distruge o cultura intreaga, asa ca ar fi bine sa fiti foarte atenti.

Printre cei mai intalniti daunatori sunt afidele (Myzus persicae), adica acei paduchi de culoare verde, negru sau gri. Ii vei vedea pe flori, partea inferioara a frunzelor sau pe lastarii tineri.

Mai departe,  vorbim despre paianjenul rosu cosum sau Tetranychus urticae, care ataca in perioada calda.

Tripsii sau Frankliniella occidentalis reprezinta daunatorii care pot transmite boli grave la castraveti, pot provoca avortarea florilor (caderea acestora) sau pot incetini dezvoltarea plantelor.

Acarianul lat sau Polyphagotarsonemus latus va ataca tulpinile, florile, lastarii tineri, dar si fructele. Viermii sarma sau Agriotes lineatus vor consuma semintele din pamant, iar apoi vor atac planta.

Limaxul cenusiu sau Deroceras agreste este acel melc fara cochilie care se va hrani cu frunzele, florile, dar si cu fructele plantei.

La final, amintim de musca plantutelor sau Delia platura, care va ataca mai intai cotiledoanele semintelor, iar apoi se va muta in interiorul tulpinii.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.