Cand trebuie sa te cantaresti. Daca ai trecut macar o data in viata ta pe la sala de sport, eventual cu un antrenor personal, atunci mai mult ca sigur acesta ti-a facut o evaluare initiala in care te-a masurat in talie si te-a cantarit. Sa vada, cumva, care e punctul tau de plecare in dieta alimentara si antrenamentul fizic.
Cand trebuie sa te cantaresti
Nu e o idee rea sa te cantaresti din cand in cand tocmai pentru a vedea in ce masura stilul tau de viata este unul sanatos si care sunt variatiile in greutate. Poate asa identifici si cauzele.
Si, desi este o evaluare pe care o poti face acasa, sunt momente cand ea este indicata si nu recomanda sa devina o obsesie, greutatea nefiind singurul indicator al sanatatii sau bolii.
Asadar, cel mai bun moment pentru a te cantari este dimineata, dupa ce ai mers la toaleta si ai evacuat intestinul. Atentie! Trebuie sa te cantaresti inainte de a consuma alimenta si/sau apa. Te-as sfatui sa te cantaresti in baie sau intr-o camera in care poti sta dezbracat(a) sau imbracat(a) doar cu lenjeria intima. Nu de alta, dar hainele mai adauga si ele cateva grame la cantar si nu ne dorim asta. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cand si cum sa te cantaresti.
Daca esti intr-un plan alimentar si de antrenament care implica pierderea in greutate, atunci, cel mai probabil cei care iti sunt alaturi in demersul tau ti-au recomandat sa te cantaresti saptamanal, poate chiar de doua ori pe saptamana.
Te poti cantari si de mai multe ori pe zi, insa greutatea ta reala va fi cea de dimineata, pentru ca peste zi ea este modificata de alimentele consumate si de apa retinuta de organism.
Trebuie sa mai stii ca daca te cantaresti dupa ce ai facut multa miscare si te-ai deshidratat sau dupa sauna, greutatea afisata de cantar nu este una conforma cu realitatea, fiind data de pierderea de apa din organism. Greutatea reala va fi obtinuta abia dupa rehidratarea organismului.
Te sfatuiesc sa iti cumperi un cantar bun, care sa te ajute in lupta cu kilogramele si sa il asezi pe o suprafata cat mai dura, adica pe gresie sau ciment. In fine, nu pe covor pentru ca se va afunda in textura acestuia si rezultatul masurarii va fi unul viciat. La fel de important este sa folosesti, pe cat posibil acelasi cantar, pentru ca pot exista mici fluctuatii date de erorile de masurare ale aparatului in sine. Nu ar strica sa te cantaresti pe la aceeasi ora a diminetii si, daca te cantaresti imbracat(a), pe cat posibil cu aceleasi haine. In niciun caz nu trebuie sa te cantaresti incaltat.
Cand trebuie sa te cantaresti. Daca esti femeie, este important sa stii ca greutatea fluctueaza in perioada menstruatiei din cauza retentiei de apa specifice sindromului premenstrual. Cumva, ea va atinge aprogeul in prima zi a menstruatiei si va reveni la greutatea normala, reala, in urmatoarele zile.
In plus, mai sunt si alti factori care pot modifica usor afisajul cantarului. Primul dintre acestia este dat de alimentatie. Da, sunt alimente care se digera mai greu, adica raman mai mult in organism si vor influenta astfel greutatea ta.
Sarea si carbohidratii duc la retentie de apa si asta duce, la randul ei, la o greutatea mai mare decat cea reala. In plus, cei/cele care retin apa tind sa aiba picioarele umflate. Atentie! Tot pe retentie de apa, aceasta poate fi si un semn al hipertensiunii arteriale, deci nu strica sa verifici cum stai cu zona cardiovasculara.
Unele medicamente duc si ele la modificarea greutatii, dar asta, de obicei, iti va spune medicul curant. La fel, unele afectiuni medicale pot produce ingrasarea, cum este diabetul, sau scaderea in greutate, cum sunt sindromul colonului iritabil sau orice tulburarea digestiva care produce modificari de tranzit intestinal. De aceea, trebuie sa stii cand si cum sa te cantaresti.
Citeste si: Cand se face transplantarea trandafirilor si care sunt pasii
Iti mai spun si ca miscarea fizica sustinuta nu va trage in jos afisajul cantarului, ba din contra. Mai intai pentru ca sunt niste procese de refacere a organismului care influenteaza greutatea in intervalul imediat urmator finalizarii activitatii fizice, apoi pentru ca depunerea de masa musculara va creste, evident, greutatea de pe cantar. Atentie, insa! Masa musculara este mai grea decat grasimea si nu este un semn rau.
Stresul este un factor care contribuie la surplusul de greutate, contrar asteptarilor noastre. Se intampla asta pentru ca nivelurile ridicate de stres duc la eliberarea unei mari cantitati sau pentru o perioada mai lunga a hormonului stresului, cortizolul care, pe langa multe alte efecte negative pe care le are asupra organismului, sustine cresterea nivelurilor de insulina si ingrasarea.
Varsta este un alt factor de care trebuie sa se tina cont in masurarea greutatii. Metabolismul se schimba cu trecerea timpului si, ce este important este ca, devenind mai lent, masa musculara va fi inlocuita cu stratul de grasime. De asta este important ca regimul alimentar, mai ales unde sunt ceva riscuri de ingrasare, sa fie agreat cu un medic nutritionist, in baza unor investigatii medicale care sa ofere o imagine cat mai clara a metabolismului individual.