Cand se despodobeste bradul. In ce zi este indicat?
Cand se despodobeste bradul. In ce zi este indicat?

Cand se despodobeste bradul. In ce zi este indicat sa faci asta?


Cand se despodobeste bradul. Am tot spus ca suntem un popor care tine destul de mult de traditie si are o gramada de superstitii. Cumva, mai toate datele importante de peste an, toate sarbatorile religioase vin cu o serie de superstitii.

Nu o sa intru prea mult in detalii in legatura cu superstitiile legate de bradul de Craciun. Trebuie insa sa iti spun ca, cel putin la noi, exista cateva idei care sunt legate atat de impodobirea acestuia, cat si de… ai ghicit, despodobirea lui.

Cand se despodobeste bradul. In ce zi este indicat? – Cuprins:

Cand se despodobeste bradul

Cand se despodobeste bradul
Cand se despodobeste bradul

Cand se despodobeste bradul. Se pare ca aducerea bradului in casa inainte de Ajunul Craciunului ar aduce ghinion. Poate este si motivul pentru care multi aleg sa il impodobeasca in Ajunul Craciunului si nu inainte. Eu fac asta asta, insa nu am stiut despre povestea cu ghinionul. Mi se pare doar ca este un simbol al Craciunului si atunci Ajunul este momentul potrivit pentru impodobirea bradului… desigur… asa il si tin mai mult in casa… nu fac bine… iti spun mai incolo de ce…

Superstitiile spun ca este bine sa ne punem o dorinta cand impodibim bradul, sa ii punem o stea in varf si un inger printre decoratiuni, dar si o moneda infasurata in hartie si legata cu ata rosie. Menirea acestei ultime decoratiuni este de a atrage bunastarea si belsugul… in vreme ce ata rosie va aduce noroc in dragoste.

Cand se despodobeste bradul. Traditia populara mai spune ca e bine sa spui o rugaciune si sa stropesti bradul cu apa sfintita dupa ce l-ai impodobit… si tot ea ii sfatuieste pe adulti sa impodobeasca bradul dupa ce au adormit copilul pentru ca acesta este un dar de la Mos Craciun…

Acum, intrebarea este… cand il despodobesti? Traditia populara spune ca nu ar fi bine sa il pastrezi in casa dupa Boboteaza sau Sfantul Ion… cu alte cuvinte, cand Sarbatorile de iarna se incheie din punct de vedere religios, bradul nu mai are ce cauta in casa… ar aduce ghinion…

Sunt multi care il despodobesc imediat dupa Anul Nou. Nu neaparat pentru ca ar fi o superstitie sau pentru ca asta spune traditia, ci pentru ca bradul incepe sa se usuce, se scutura de ace si devinde incomod.

Trebuie sa iti spun, insa, ca sunt unele zone din tara noastra, in care bradul se pastreaza impodobit pana aproape de Paste, adica undeva in primavara.

Brad de Craciun
Brad de Craciun

Insa, de obicei, cei mai multi dintre romani il pastreaza pana in jurul datei de 6-7 ianuarie, cand se incheie Sarbatorile de iarna. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cand se despodobeste bradul.

Acum, daca l-am despodobit, ce facem cu el? Daca este un brad in ghiveci, atunci cel mai indicat ar fi sa fie plantat… Atentie! Brazii au nevoie de un anumit tip de sol asa ca cel mai indicat ar fi sa il duci intr-o zona in care creste natural, adica la munte. Ii dai o sansa sa creasca si poate, peste ani, un alt copil de va bucura de el. Oricum, locul lui este in natura.

Daca ai optat pentru un brad artificial, atunci acesta este usor de strans si de depozitat. Nu te-as sfatui sa il arunci dupa prima utilizare… e plastic si stim cu totii cat de greu se recicleaza plasticul. Incearca sa il pastrezi si sa il folosesti cat mai mult timp… daca ai cumparat unul de calitate si l-ai manevrat cu grija, nu ai de ce sa iti faci probleme.

Citeste si: Cand s-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos

Cand se despodobeste bradul. Daca ai optat pentru un brad natural care s-a uscat… sunt mai multe variante. Ii poti taia crengile si apoi sa il duci in spatiile destinate colectarii gunoiului, de unde va fi preluat de lucratorii de la salubritate. Atentie! Sunt orase in care sunt create spatii speciale pentru depozitarea brazilor de Craciun si daca locuiesti intr-un astfel de oras sau stii ca exista o astfel de regula… ai face bine sa o respecti daca nu vrei sa te alegi cu o amenda.

In ultimii ani, marile magazine care vand brazi de Craciun ofera si posibilitatea de a-i duce inapoi cand s-au uscat, dupa Sarbatori. Cei care procedeaza in acest fel primesc un voucher de cumparaturi. Nu stiu daca e musai ca bradul sa fi fost achizitionat tot de la ei sau il poti duce oricum, insa cred ca poti gasi aceasta informatie la reprezentantii magazinului.

Cat despre ornamente… asigura-te ca au un spatiu sigur de depozitare pentru a le putea utiliza si in anii care vin… mai ales daca alegi globuri din sticla care sunt ceva mai sensibile.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.