Cand este Luna plina in 2022 si cum iti influenteaza viata
Cand este Luna plina in 2022 si cum iti influenteaza viata

Cand este Luna plina in 2022 si cum iti influenteaza viata


Cand este Luna plina in 2022. Anul 2022, din care aproape ca a trecut deja prima luna, un fel  de trial, daca e sa ne luam dupa o gluma din Social Media, va fi animat de mai multe perioade cu Luna plina, dar si de eclipse totale de Luna, Superluni si ceva meteoriti.

Cand este Luna plina in 2022 si cum iti influenteaza viata – Cuprins:

Cand este Luna plina in 2022

Cand este Luna plina in 2022
Cand este Luna plina in 2022

Daca nu stiai, Luna plina este cea in care astrul noptii lumineaza cerul in intregime, adica este un cerc complet pe cer. Se poate vedea foarte usor pentru ca toata latura Lunii care este indreptata catre Pamant este luminata de razele Soarelui.

Se intampla asta pentru ca Luna nu produce lumina proprie si tot ce putem vedea este luminat de alte corpuri ceresti, cea mai importanta sursa de lumina fiind Soarele, desi Luna este luminata de cateva stele indepartate si de reflexia luminii de pe Pamant.

Trebuie sa stii ca in acest an pot fi vizibile nu mai putin de 12 Luni pline, doua dintre ele fiind chiar Superluni. Superluna pe care am tot mentionat-o aici este de fapt o Luna plina ceva mai stralucitoare decat in mod obisnuit si care este mai aproape de Pamant, acesta fiind motivul pentru care pare ceva mai mare cand ne uitam la ea.

Astronomii, cel putin unii dintre ei, spun ca acest fenomen se produce cand Luna se afla la 90% din perigeu, adica asa cum am spus cand se afla cel mai aproape de orbita Pamantului. Cele doua Superluni din acest an pot fi vazute pe cer in lunile iunie si iulie, pe 14, respectiv 13 ale lunilor mentionate.

Cand este luna plina in 2022. Lunile pline din acest an pot fi vazute in 16 februarie, 18 martie, 16 aprilie, 16 mai, 14 iunie, 13 iulie, 11 august, 10 septembrie, 9 octombrie, 8 noiembrie si 7 decembrie. Prima Luna plina din acest an a fost pe 17 ianuarie.

Cum iti influnteaza viata acest fenomen

Super Luna
Super Luna

Nu stiu de ce, dar in folclor sau in traditia populara si-au facut rost o serie de povesti, mai mult sau mai putin dragute, despre efectele pe care Luna plina le are asupra oamenilor si animalelor. Cert este ca nu e privita cu ochi buni in traditia populara si stiu ca am auzit acum multi ani ca nu e bine sa te uiti la Luna cand este plina. De ce? N-am primit raspuns. Iata, insa, cateva idei atinse in diverse cercetari.

Se pare ca in vremurile in care lumina artificiala nu exista, lumina Lunii pline nu ii lasa pe oameni sa adoarma usor si de atunci, cel mai probabil, Luna plina este o cauza a insomniei din zilele noastre. Cel putin asta sustin oamenii, insa cercetatorii nu au gasit nicio corelatie semnificativa statistic.

Exista si povestea potrivit careia, dat fiind ca avem 75% apa in corpul uman, Luna plina produce in corpul uman un efect similar al mareelor. Aici e discutabila proximitatea spatiala, insa oamenii care ne sunt aproape, exercita asupra noastra o forta de pana la 12 ori mai mare decat ar putea exercita Luna, fie ea si plina.

Pe de alta parte, un studiu publicat in 2004 a concluzionat ca, in ciuda a ceea ce se credea, ca Luna plina favorizeaza aparitia crizelor de epilepsie, nu exista nicio dovada care sa sustina acest lucru.

Citeste si: Cand trebuie sa te cantaresti pentru a fi sigur(a) de greutatea ta

Au mai aparut tot felul de mituri legate de prezentarile numeroase la camerele de garda ale spitalelor de urgenta sau ale celor de psihiatrie, favorizate de Luna plina, insa oamenii de stiinta nu au gasit nicio dovada.

Si nu, Luna plina nu ii zapaceste pe medici si pe asistentele medicale astfel incat acestia sa faca mai multe greseli in interventiile pe care le au asupra pacientilor. Oboseala acumulata…poate face, insa, diferenta.

Insa, un studiu al Universitatii din Colorado arata ca intr-o perioada cu Luna plina, la camera de garda a clinicii veterinare au ajuns cu 23% mai multe pisici si 28% mai multi caini raniti decat intr-o zi noapte obisnuita. Studiul nu a descoperit cauza…

Luna plina nu influenteaza in vreun fel menstruatia si nici sexul copilului care este procreat intr-o noapte cu Luna plina, asa cum inca mai cred unii pe la noi.

Si nu, nici animalele nu o iau razna in noptile cu Luna plina. Da, britanicii sustin intr-un studiu de acum 20 de ani ca au fost inregistrate mai multe muscaturi de caini intr-o perioada cu luna plina, insa, se pare ca in Australia, cainii au decis sa muste oamenii cu aceeasi patima indiferent de fazele lunii.

Ti-am spus la inceput ca vor si ceva eclipse totale de Luna, una dintre ele va fi vizibila si de pe continentul nostru, intre 21.37 ET – in 15 mai si 2.52 A.M – in 16 mai. Cea de-a doua eclipsa este vizibila doar pentru cei din Asia, Pacific, Australia, America de Sud si America de Nord, si are loc in 8 noiembrie, intre 3.01-8.58 ET.

Trebuie sa iti spun ca o eclipsa de Luna poate avea loc doar cand este Luna plina, cand Soarele, Luna si Pamantul se aliniaza, iar Luna trece in umbra Pamantului. Pamantul va proiecta doua umbre pe luna, penumbra fiind umbra exterioara partiala, iar umbra fiind umbra intunecata, completa.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.