Cand se inlocuiesc anvelopele. Ce trebuie sa stii
Cand se inlocuiesc anvelopele. Ce trebuie sa stii

Cand se inlocuiesc anvelopele. Ce trebuie sa stii


Cand se inlocuiesc anvelopele. Desi producatorii de anvelope ne ofera cateva date in aceasta privinta, nu putem niciodata sa stim cu exactitate durata de viata a unei anvelope. Si asta dintr-un motiv cat se poate de simplu, durata de viata si distanta pe care o anvelopa o poate parcurge in siguranta depinzand de mai multi factori: modelul benzii de rulare, stilul de condus al soferului, clima, conditiile de drum, ingrijirea anvelopelor si asa mai departe.

Asadar, nu e de mirare ca foarte multi soferi se intreaba oare cand se inlocuiesc, de fapt, anvelopele. Este, de altfel, o intrebare foarte buna, motiv pentru care in randurile urmatoare incercam sa va oferim cateva raspunsuri care sa va ajute!

Cand se inlocuiesc anvelopele. Ce trebuie sa stii – Cuprins:

Limita admisa pentru o anvelopa uzata

Anvelopa uzata
Anvelopa uzata

In primul si primul rand, orice sofer ar trebui sa fie constient de faptul ca exista un prag dupa care o anvelopa isi pierde cea mai mare parte din proprietatile pe care le are. Folosirea acesteia dupa ce este atins acest prag poate pune in pericol atat siguranta soferului si a pasagerilor, cat si siguranta celorlalti participanti la trafic.

La aceasta ora, limita admisa dupa care o anvelopa este considerata ca fiind uzata este de 1.6 mm. Atunci cand aceasta limita este atinsa, este recomandata schimbarea anvelopei. 

Exista insa si voci care sustin ca aceasta limita ar trebui ridicata pana la 3 mm. O asemenea modificare nu este vazuta prea bine insa de multi specialisti din lumea auto, multi spunand ca ridicarea acestei limite ar fi atat in detrimentul soferilor, cat si a mediului.

In plus, unele companii care produc anvelope s-au opus vehement unei asemenea idei. Practic, daca o asemenea modificare ar fi adoptata, numarul anvelopelor folosite ar creste cu 128 de milioane doar in Europa. Asta ar aduce si un plus de 9 milioane de tone de emisii suplimentare de carbon. 

Cand se inlocuiesc anvelopele

Cand se inlocuiesc anvelopele
Cand se inlocuiesc anvelopele

Revenim la intrebarea de la care am pornit – cand se schimba, de fapt, anvelopele? Ei bine, in primul rand ar trebui sa luati in seama perioada de cinci ani indicata de fiecare producator de anvelope. Dupa cinci ani de folosire, anvelopele ar trebui examinate in detaliu cel putin o data pe an in cadrul unui service specializat.

Mai departe, specialistii de la Michelin recomanda schimbarea anvelopelor cu unele noi in cazul in care nu au fost inlocuite timp de zece ani dupa data producerii lor, chiar daca acestea par intr-o stare utilizabila si chiar daca nu au fost rulate pana la indicatorul de uzura. Practic, inlocuirea lor dupa zece ani de utilizare ar trebui privita ca o masura de precautie! 

Lasand la o parte verificarea anvelopelor de catre un specialist, starea lor ar trebui analizata lunar si de catre sofer. Exista anumite semne pe care le puteti observa si care va indica faptul ca anvelopele trebuie schimbate de urgenta.

Citeste si: Cand ai nevoie de rovinieta si ce amenda risti daca nu o ai

Spre exemplu, trebuie sa verificati benzile de rulare pentru a detecta profiluri de uzura neomogene, acestea putand indica o serie de probleme ale anvelopelor. Umflaturile sau basicile observate pe flancul unei anvelope trebuie privite cu atentie, acestea putand duce la defectarea anvelopei. Studiati cu atentie si perforatiile flancului sau benzii de rulare, cele mai mari de 0.64 cm neputand fi reparate. 

Un alt sfat pe care specialistii il dau soferilor se refera la inlocuirea simultana a tuturor celor patru anvelope. Pentru o manevrabilitate si un control optim, anvelopele ar fi bine sa fie de acelasi tip si de aceeasi dimensiune.

In cazul in care inlocuiti numai doua anvelope, asigurati-va ca acestea se potrivesc si ca noua pereche corespunde anvelopelor pe care le pastrati. Apoi, in cazul in care schimbati numai doua anvelope, pentru o mai buna tractiune si stabilitate atunci cand conduceti ar fi bine ca anvelopele noi sa fie montate pe puntea spate. Tineti cont si de clasele de viteza, nefiind deloc recomandata montarea de anvelope cu clase de viteza diferite. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.