Cand se seamana morcovul in gradina si ce trebuie sa stii despre aceasta leguma. Care este tipul de sol preferat de morcov, locui ideal pentru plantare si care este perioada de germinatie a semintelor. Sfaturi pentru incepatori!
Seminte de morcov. Cum sa le semeni si care este perioada de germinatie
Cand se seamana morcovul. Primul lucru pe care trebuie sa il stii este cum sa pui semintele de morcov (Daucus carota subsp. sativus) si care este distanta de plantare.
Ei bine, adancimea ideala pentru seminte este de un centimetru, iar distanta dintre plante trebuie sa fie de 5-6 cm. Mai mult, distanta dintre randuri trebuie sa fie de 25-30 cm.
Expertii recomanda ca dupa semanare sa acoperim semintele cu un strat de sol cu grosimea de un centimetru, apoi sa le udam cu atentie, pentru a nu le misca. Umiditatea este responsabila pentru germinarea semintelor, asa ca este extrem de importanta.
Citeste si: Cand se planteaza varza de toamna in camp sau in gradina
Si daca tot am vorbit de germinare, ar trebui sa stii ca temperatura minima este de 10 grade Celsius, in timp ce temperatura ideala este de 20 de grade Celsius. Tot procesul de germinare al semintelor de morcov dureaza aproximativ 10-12 zile.
Desigur, poti pune semintele in pamant chiar daca temperatura este de 4-5 grade Celsius, insa trebuie sa stii ca tot procesul de germinare se va dubla si va dura aproximativ 20 de zile.
Cand se seamana morcovul si ce fel de pamant prefera aceasta leguma
Morcovul prefera un sol bine drenat, usor nisipos si afanat. PH-ul trebuie sa fie cuprins intre 5.8 si 6.8, in timp ce umiditatea la care leguma se dezvolta este de 60%. Totodata, morcovul prefera suprafetele cu mult soare, deoarece este o planta iubitoare de lumina.
Cand se seamana morcovul? Ei bine, perioada ideala este in lunile martie, aprilie sau iunie. Totusi, pentru semanare, este bine sa evitam perioadele cu temperaturi extrem de ridicate.
Citeste si: Cand se planteaza pomii fructiferi si ce trebuie sa stii
Foarte important de stiut este faptul ca morcovul poate fi cultivat pe aceeasi suprafata unde ai mai avut castraveti, varza, ardei, tomate, conopida, mazare, fasole, dovlecei sau vinete. Rotatia culturii este de 4 ani.
Recoltarea morcovilor se va face atunci cand partea superioara are un diametru de minimum 1.5-2 cm. Bineinteles, asta in functie de dimensiunile soiului pe care l-ai ales.
Daca ai ales sa pui morcov in gradina ta, ar mai fi necesar sa stii si care sunt bolile sau daunatorii acestor legume si la ce trebuie sa te astepti.
Ia in considerare ca morcovul poate fi afectat de: alternarioza (patarea neagra), cercosporioza morcovului, mana, septorioza, putregaiul alb al radacinilor, putregaiul moale al radacinilor si fainare.