Cand se planteaza smochinul si in ce zone
Cand se planteaza smochinul si in ce zone

Cand se planteaza smochinul si in ce zone din Romania


Cand se planteaza smochinul. Afla in ce perioada se planteaza aceasta specie exotica originara din zonele subtropicale din Vestul Asiei si Orientul Mijlociu. Care este cea mai buna perioada in care poti sa pui un smochin la tine in curte.

Care sunt zonele din Romania, in care se poate cultiva smochin?

In ce zona se cultiva smochinii
In ce zona se cultiva smochinii

Cand se planteaza smochinul si in ce zone. Inainte de toate, trebuie sa stii ca smochinul (Ficus carica) este o planta subtropicala care prefera temperaturi cuprinse intre 17 si 26 de grade Celsius. Temperatura minima absoluta la care smochinul rezista este de 4 grade Celsius, in timp ce temperatura maxima absoluta este de 39 grade Celsius.

Totusi, in perioada de repaus vegetativ, smochinul poate suporta temperaturi de pana la -10 sau -12 grade Celsius, dar cea mai buna metoda este de a il inveli pentru a il proteja pe timp de iarna.

Citeste si: Cand se stropesc caisii. Schema de tratament la cais

Trebuie sa stii ca temperaturile foarte scazute afecteaza partea aeriana a smochinului, iar ramurile tinere vor ingheta si se vor usca. Asadar, trebuie sa stii ca nu se poate cultiva oriunde.

Cele mai bune zone in care se poate cultiva smochinul sunt in partea de vest a tarii, litoralul Marii Negre sau zonele unde clima are o influenta mediteranena. In partea de vest a tarii, smochinul se poate cultiva in Drobeta Turnu Severin, Orsova, Arad, Timisoara, Oradea, pe Clisura Dunarii, Svinita si Simian.

Pe litoralul Marii Negre, intalnim s-au obtinut rezultate foarte bune la culturile de smochin in Eforie Sud, Eforie Nord, Tuzla, Techirghiol si Mangalia. Daca vrei neaparat sa cultivi un smochin, trebuie sa stii ca are nevoie de un loc insorit si sa fie protejat de vant, adica la adapost.

Cand se planteaza smochinul

Cand se planteaza smochinul
Cand se planteaza smochinul

Cand se planteaza smochinul? Cea mai buna perioada de a planta smochinul este toamna, insa daca ai ratat startul il mai poti planta si primavara. Infiintarea unei culturi sau plantatii de smochin se face folosind butasi, marcote sau drajoni.

Daca vrei sa plantezi mai multi smochini, trebuie sa stii ca distanta intre acestia va fi de minimum 5 metri intre randuri si 2.5-4 metri intre plante. Adancimea gropii in care se planteaza un smochin pe teren desfundat este de 40 cm, lungimea este de 40 cm, iar latimea este de 40 cm. Pe un teren scarificat, arat adanc sau nearat, groapa va avea o adancime de 50-60 cm, o latime de 60-80 cm si o lungime de 60-80 cm.

Smochinele vor intra pe rod abia in anul 2-3 de la plantare, iar o productie maxima se va putea obtine abia in 4-5 ani de la plantare. Asadar, va trebui sa te inarmezi cu multa rabdare!


Like it? Share with your friends!

Cristian P.