Cand se pierde dreptul la mostenire, ce trebuie sa stii
Cand se pierde dreptul la mostenire, ce trebuie sa stii

Cand se pierde dreptul la mostenire, ce trebuie sa stii


Cand se pierde dreptul la mostenire. Afla ce este mostenirea si ce persoane nu au dreptul. Mai mult, iti explicam si de cate tipuri este mostenirea, dar si ce trebuie sa stii daca o persoana alege sa renunte la acest lucru.

Cand se pierde dreptul la mostenire

Ce este mostenirea

Testament
Testament

Mostenirea sau succesiunea este una dintre cele mai des aparute proceduri legale, prin aceasta putandu-se face transferul bunurilor unei persoane care a incetat din viata catre o alta persoana. Transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre succesorii sai se face in acord cu prevederile legale din Codul Civil.

Prin acest patrimoniu intelegem atat bunurile materiale ale persoanei decedate, cat si eventualele datorii care raman dupa decesul acesteia. Asadar, este bine sa stii si cand se pierde dreptul la mostenire.

Potrivit legii, mostenirea poate fi de doua feluri. Mai intai avem mostenirea de tip testamentar, care apare atunci cand sunt respectati termenii impusi de catre persoana care a realizat testamentul. Printr-un asemenea testament, persoana decedata imparte bunurile dupa propria vointa, catre unul sau mai multi dintre succesorii sai.

Mostenirea de tip legal apare insa atunci cand nu exista un testament lasat de catre persoana care a decedat. In aceste conditii, sunt respectate prevederile legale de acordare si de impartire a mostenirii intre succesorii recunoscuti prin lege.

Tot despre o mostenire de tip legal vom vorbi si in acele cazuri in care testamentul persoanei decedate nu acopera toate bunurile pe care acestea le detinea la momentul incetarii din viata sau in cazul in care testamentul lasat nu este valabil.

Ce persoane nu au dreptul la mostenire? Conform prevederilor legale in vigoare, exista anumite categorii de persoane care sunt excluse din oficiu din procedura de succesiunea despre care aminteam in randurile anterioare. In primul rand, vorbim despre persoanele care au fost condamnate pentru omor sau pentru tentativa de omor asupra persoanei decedate.

De asemenea, persoanele care au facut declaratii calomnioase la adresa persoanei decedate isi vor pierde dreptul la mostenire. In cazul in care o persoana a constatat moartea defunctului si nu a denuntat acest lucru organelor competente, aceasta isi va pierde, de asemenea, dreptul la mostenire din oficiu.

Cand se pierde dreptul la mostenire

Cand se pierde dreptul la mostenire
Cand se pierde dreptul la mostenire

Exista cazuri in care mostenitorul nu doreste sa accepte succesiunea, nicio persoana nefiind obligata prin lege sa mosteneasca. Astfel, daca o persoana alege sa renunte la mostenire, in termen de sase luni de la deschiderea succesiunii va pierde automat dreptul la mostenire, potrivit art. 700 din Codul Civil.

Termenul in cauza poate fi prelungit cu cel mult 6 luni de o instanta judecatoareasca, insa numai in cazul in care mostenitorul a fost impiedicat de a se folosi de dreptul sau din motive de forta majora.

Apoi, chiar daca mostenitorul nu a renuntat in mod oficial la succesiune, in conditiile in care a luat la cunostinta deschiderea succesiunii, se va considera din oficiu ca a renuntat la mostenire daca nu va adopta nicio pozitie in acest sens in decurs de un an. In acest interval insa, mostenitorul poate in orice moment sa accepte succesiunea. Acest lucru nu va mai putea fi facut insa in cazul in care succesiunea a fost deja acceptata de alti mostenitori.

Citeste si: Cand devine o firma platitoare de TVA. Ce trebuie sa stii

Atentie, termenul de un an in care mostenitorul trebuie sa isi exprime pozitia cu privire la acceptul sau renuntarea la mostenire poate fi micsorat in cazul in care acest lucru este cerut in fata unei instante de alte persoane interesate. Daca in timpul noului termen stabilit de instanta nu este acceptata mostenirea, se considera ca persoana in cauza a renuntat si pierde dreptul la succesiune.

De asemenea, trebuie stiut faptul ca in cazul in care mostenitorul a ascuns sau a ignorat parti ale succesiunii, nu mai poate renunta la mostenire, fara a avea drept asupra lucrurilor ascunse sau date la o parte.

O situatie speciala apare atunci cand mostenitorul decedeaza la randul lui, fara sa fi apucat sa accepte mostenirea inainte de deces. In aceste conditii, mostenitorii acestuia vor avea dreptul doar la partea care le revine conform legii care reglementeaza ordinea in care se produce succesiunea.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.