Cand s-a infiintat uzina Dacia de la Mioveni 
Cand s-a infiintat uzina Dacia de la Mioveni 

Cand s-a infiintat uzina Dacia de la Mioveni 


Cand s-a infiintat uzina Dacia de la Mioveni  si care a fost primul model produs. Dacia se bucura de un real succes in ultimii ani, modelele din portofoliului producatorului roman inregistrand cifre de vanzari extrem de bune la nivel european. Chiar daca tarile vestice ofera cativa producatori auto de renume, Dacia este apreciata in continuare la nivel continental si nu numai.

Echipate bine din punct de vedere tehnic si vandute cu preturi decente, modelele Dacia reusesc sa inregistreze cifre de vanzari peste asteptari in multe tari europene. Lasand un pic la o parte prezentul, multi se intreaba cand a aparut de fapt uzina Dacia de la Mioveni? Aflati raspunsul si multe alte detalii interesante in randurile urmatoare!

Cand s-a infiintat uzina Dacia de la Mioveni – Cuprins:

Cand s-a infiintat uzina Dacia din Mioveni

Cand s-a infiintat uzina Dacia din Mioveni
Cand s-a infiintat uzina Dacia din Mioveni

Ei bine, trebuie spus inca de la bun inceput ca Dacia este un brand vechi de mai bine de cateva decenii, luand nastere in perioada comunista a Romaniei. Mai exact, uzina Dacia de la Mioveni era infiintata in vara anului 1968, in luna august.

La mai bine de jumatate de secol de la infiintare, in uzina Dacia de la Mioveni se produce cate un vehicul la fiecare 54 de secunde, o performanta demna de luat in seama pentru industria auto. Practic, in fiecare zi sunt produse peste 1.500 de masini la Mioveni, acestea indreptandu-se mai apoi catre diverse tari din Europa si nu numai. 

Uzina Dacia de la Mioveni are peste 17.000 de angajati la aceasta ora, conducerea producatorului recunoscandu-le meritul tuturor pentru succesul de care se bucura brand-ul in prezent.

Antoine Doucerain spunea in urma cu ceva timp ca cei peste 17.700 de angajati pe care Groupe Renault ii are in Romania sunt singurii care au putut face ca aceste cifre de productie si de vanzari sa fie reale. Fiecare model produs la Mioveni este produs in diferite versiuni, in diferite culori si cu diferite optiuni.

Cand a fost produs primul autoturism Dacia

Modele clasice Dacia 1100 si 1300
Modele clasice Dacia 1100 si 1300

Primul autoturism Dacia iesit pe portile uzinei de la Mioveni a fost Dacia 1100. Modelul iesea din linia de productie in anul 1968, atunci cand a si fost deschisa uzina Dacia. Un an mai tarziu a aparut modelul Dacia 1300.

Versiunea break a modelului 1300 a aparut peste cativa ani, in 1973. Dacia 1310, unul dintre cele mai cunoscute modele auto ale acelor vremuri, a aparut pentru prima data in anul 1980. In 1995, de la Mioveni iesea modelul Dacia Nova. 

Sfarsitul secolului XX aducea cu sine un moment important in istoria Dacia, si anume semnarea contractului de privatizare intre constructorul roman si Renault. In urma parafarii acestui contract, in anul 1999, francezii au preluat pachetul majoritar de actiuni al constructorului de la Mioveni.

Citeste si: Cand s-a scufundat Titanic si cati oameni s-au salvat

Au urmat niste ani foarte buni pentru Dacia, in anul 2000 incepand productia modelului Dacia SuperNova. Trei ani mai tarziu a aparut Solenza, iar in 2004 am facut cunostinta cu Logan.

Dacia Sandero a aparut in cele din urma in 2008, iar Duster a aparut pe piata in 2010. Ultimele trei modele ne-au fost prezentate cu diverse optiuni de caroserie si echipare. 

Francezii au investit serios in Dacia, in primii 17 ani de la privatizare inregistrandu-se investitii in valoare de 2.3 miliarde de euro. In ultimii ani s-a investit masiv in automatizare si in inovatie, Dacia lucrand la aceasta ora cu peste 800 de roboti care asigura anumite operatiuni. In plus, 80% dintre piese sunt amplasate in mod automat. 

Anul trecut, Dacia a ajuns la o cifra de afaceri de peste 5 miliarde de euro. In luna ianuarie, pe data de 19, Dacia a produs la Mioveni autoturismul cu numarul 7.000.000.

Este vorba despre un model editie speciala Duster Extreme de culoare Grey Urban, echipat sub capota cu o unitate de motorizare TCe de 150 de cai. Modelul aniversar a ajuns in posesia unui client chiar din Romania. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.