Cand se cultiva porumbul?. Este, intr-adevar, o intrebare pe care si-o pun multi fermieri odata cu inceputul primaverii. Cultura de porumb este fara doar si poate una dintre cele mai intalnite culturi din tara noastra.
Chiar daca nu stii foarte bine ce ai de facut pentru a avea un proces de semanare a porumbului reusit, iti spunem de la bun inceput ca nu prea ai de ce sa iti faci griji.
Procesul de semanare nu este unul atat de complicat, ba chiar din contra am putea spune! Trebuie insa sa tii cont de cateva aspecte importante! Despre toate acestea iti vom spune si noi in randurile urmatoare.
Cand se cultiva porumbul. Care este perioada optima de semanare
Incepem, bineinteles, cu inceputul si vorbim despre cea mai buna perioada in care se seamana porumbul. Ei bine, perioada optima pentru aceasta operatiune apare atunci cand temperatura solului, la o adancime de 10 cm, are peste 8 sau 9 grade Celsius.
Atentie, masurarea temperaturii solului se face la orele diminetii, nu la amiaza! Mai mult, este recomandat sa alegem o perioada despre care sa stim sigur ca nu mai aduce schimbari radicale de temperatura in jos.
Citeste si: Cand se stropesc pomii fructiferi cu ulei horticol
In aceste conditii, este de la sine inteles ca perioada optima de semanare a porumbului difera de la o regiune la alta a tarii, in functie de conditiile meteo.
Spre exemplu, in zona de campie a tarii si in Dobrogea, perioada cea mai potrivita pentru semanarea porumbului este intre 5 si 22 aprilie.
In Transilvania si in centrul Moldovei temperaturile sunt in general ceva mai scazute, ceea ce inseamna ca porumbul ar trebui semanat incepand cu a doua jumatate a lunii aprilie.
In regiunile subcarpatice, unde temperaturile sunt chiar si mai reci, campania de semanare ar putea fi prelungita pana spre sfarsitul lunii aprilie sau chiar pana in prima parte a lunii mai.
Semanatul timpuriu si semanatul intarziat al porumbului
Este important sa fiti atenti la temperatura pentru a alege cea mai potrivita perioada in care sa semanati porumbul. Semanarea timpurie a porumbului va intarzia rasarirea acestuia, existand riscul ca samanta sa putrezeasca chiar in pamant.
De asemenea, nici semanarea intarziata nu este recomandata, evaporarea apei de la suprafata solului aducand cu sine riscul ca semintele sa nu incolteasca.
Astfel, dezvoltarea plantei ar urma sa fie amanata pana in cele mai calduroase perioade ale varei, perioade care sunt in general si extrem de secetoase.
Potrivit specialistilor, este recomandat ca insamantarea intregului teren sa se faca accelerat, in aproximativ o saptamana.
Procesul de semanare se face cu o masina de precizie SPC-6 la distanta intre randuri de 70 de cm si adancime de 5 – 8 cm. La fiecare hectar de teren se asigura o cantitate de 15 – 25 kilograme de samanta.
Citeste si: Cand se planteaza cartofii primavara. Care este perioada ideala?
In cazul in care vorbim despre un sol greu, cu o textura ceva mai argiloasa, adancimea de semanat trebuie sa fie putin micsorata, la aproximativ 5 cm. In schimb, daca avem de a face cu un sol usor, poate chiar nisipos, adancimea de semanat va fi de circa 6 – 7 cm.
Specialistii sustin ca acest este important, deoarece o semanare prea adanca sau prea la suprafata ar ingreuna in cele din urma procesele de nutritie a plantelor.
Totodata, mai tineti cont de un aspect demn de luat in seama – in cazul in care vorbim despre o primavara secetoasa, fara precipitatii, semanarea porumbului ar trebui sa se faca ceva mai adanc, pana la 7 cm.
Nu in ultimul rand, specialistii recomanda micilor fermieri sa nu neglijeze ideea de rotatie a culturilor, aceasta dovedindu-se a fi extrem de benefica in acest proces.
In cazul porumbului, plantele premergatoare recomandate sunt leguminoasele anuale pentru boabe si furajere, cerearele paioase, cartoful, sfecla de zahar, floarea soarelui, inul sau canepa.