Cand se aplica tratamentul cu Varachet pentru varroa la albine
Cand se aplica tratamentul cu Varachet pentru varroa la albine

Cand se aplica tratamentul cu Varachet pentru varroa la albine


Cand se aplica tratamentul cu Varachet pentru a combate varroa la albine. Afla cum se instaleaza aceasta boala, cum se raspandeste si cum poti sa limitezi efectele acesteia. Iata ce trebuie sa stii.

Cand se aplica tratamentul cu Varachet pentru varroa la albine – Cuprins:

Varroa la albine

Varroa la albine
Varroa la albine

Varroa este o boala care ataca albinele melifere care fac parte din speciile Apis cerana si Apis mellifera. Boala are la baza un parazit acarian pe nume Varroa destructor, care a fost descoperit in Romania de Orosi-Pal, in anul 1975. Tratamentul cu Varachet, este una dintre cele mai bune solutii pentru a combate acest acarian.

Problema cu aceasta boala apare deoarece prezenta acestui acarian nu se face remarcata la inceput, iar infestarea coloniilor va avea loc treptat si va fi pe termen lung, deoarece poate dura intre 2 si 3 ani. Vestea proasta este ca la dupa o perioada indelungata, acarianul ajunge sa distruga familiile de albine.

Totusi, boala poate fi depistata folosind foaia de control examinand numarul de acarieni morti si cazuti pe aceasta. In cazul in care in lunile iunie si iulie vei gasi intre 5-10 bucati pe zi, trebuie sa stii ca albinele sunt atacate.

De asemenea, Varroa destructor va ataca celulele ce contin puiet de trantor, asa ca vei putea identifica un posibil atac desfacand cateva celule. Pe albinele adulte sau pe trantori, acarianul poate fi observat cu ochiul liber, exact ca in imaginea de mai sus.

Cand se aplica tratamentul cu Varachet

Tratament Varachet pentru Varroa
Tratament Varachet pentru Varroa

Daca familiile de albine pe care le detii au fost atacate de acest acarian, trebuie sa stii ca tratamentul care il vei aplica se face prin fumigatii, insa nu va actiona si asupra puietului capacit. Tocmai de aceea, tratamentul se aplica toamna, la sfarsit de septembrie, atunci cand in stupi nu va mai exista puietul capacit.

Aplicand tratamentul cu Varachet, se va actiona asupra parazitilor prin contact molecular. Tratamentul se aplica dimineata devreme sau seara, atunci cand majoritatea albinelor se afla in stup. Iti recomandam sa folosesti dozele recomandate de producator, deoarece o cantitate mai mare poate intoxica albinele.

Citeste si: Cand se pune gunoi de grajd in gradina si de ce este necesar

De obicei, se aplica trei tratamente cu Varachet. Daca la primele doua este permisa prezenta unei cantitati mici de puiet, la cel de-al treilea nu trebuie sa existe absolut deloc. Mai mult, temperatura exterioara trebuie sa depaseasca 12 grade Celsius, iar intervalul intre tratamente este de 7 zile.

Se mai face un tratament in primavara, insa cel mai sigur este sa consultati specialistii din domeniu. Bineinteles, mai exista si alte tratamente pentru Varroza, iar aici amintim Mavrirol, acid formic sau tratamente bio.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.