Cand s-au format primele continente. Ce trebuie sa stii
Cand s-au format primele continente. Ce trebuie sa stii

Cand s-au format primele continente. Ce trebuie sa stii


Putine colturi ale planetei Pamant au ramas neexplorate pana in ziua de astazi, oricine stiind in prezent cum arata in detaliu geografia globului. Lucrurile stat insa cu totul si cu totul altfel in trecut, atunci cand nu erau cunoscute prea multe despre asezarile de pe Terra.

V-ati intrebat oare vreodata cand s-au format, de fapt, primele continente ale planetei pe care locuim cu totii in ziua de astazi?! Primele continente au luat nastere in urma cu miliarde de ani. Ramaneti alaturi de noi in randurile urmatoare pentru a afla impreuna mai multe detalii interesante despre acest subiect atat de captivant!

Cand s-au format primele continente. Ce trebuie sa stii – Cuprins:

Cand s-au format primele continente

Cand s-au format primele continente
Cand s-au format primele continente

Cand vorbim despre primele continente ale planetei Pamant ne referim de fapt la cratoni. Cratonii au iesit la suprafata oceanelor in urma cu aproximativ 3.2 – 3.3 miliarde de ani. Exista totusi unele studii care sustin ca acesti cratoni au iesit pentru prima data la suprafata in urma cu 2.5 miliarde de ani. Potrivit cercetatorilor, cratonii au inceput insa sa iasa partial la suprafata oceanelor in urma cu aproape 3.4 miliarde de ani! 

Daca va intrebati cum s-a ajuns la o asemenea concluzie, ei bine, oamenii de stiinta au descoperit roci sedimentare, care se formeaza din fragmentele sparte ale altor roci care au suferit eroziuni si intemperii, care dateaza din acea epoca. Asemenea roci sedimentare nu se puteau forma decat dupa ce pamantul a strapuns suprafata oceanelor timpurii ale Terrei. In ciuda tuturor datelor pe care le au geologii si oamenii de stiinta, o certitudine cu privire la momentul exact al aparitiei crotoanelor nu exista la momentul de fata. 

Un studiu publicat recent arata ca mai multe cratoane intregi, nu doar bucati mici de pamant, au aparut la suprafata oceanelor in urma cu 3.3 miliarde de ani, chiar daca in acele vremuri planeta noastra nu avea “placile tectonice moderne” necesare pentru a conduce acele bucati plutitoare de crusta in sus. Pentru desfasurarea acestui studiu, cercetatorii au mers la Cratonul Singhbhum, situat in zona de est a Indiei. 

In India, geologii au gasit mai multe “buzunare” de roci sedimentare antice, acestia dorind sa determine varsta lor exacta si modul in care s-au format. Priyadarshi Chowdhury, cercetator postdoctoral la Monash University’s School of Earth, Atmosphere and Environment din Melbourne, Australia, a ajuns la concluzia ca toate aceste buzunare sedimentare s-au format in acelasi timp, in medii asemanatoare raului sau plajei.

Planeta pamant
Planeta pamant

Astfel, asta ar insemna ca o mare parte din craton a fost expusa la aer si la apa curenta in acelasi timp. Practic, Priyadarshi Chowdhury spune ca acesta a fost momentul in care a realizat ca este pe cale sa descopere cu adevarat primele continente ale planetei Terra. 

Pentru a data aceste roci, echipa de geologi ce s-a deplasat in India a pornit in cautarea zirconilor, niste cristale minuscule care contin elementul radioactiv uraniu. Procesul este unul extrem de complex, fiind comparat de Priyadarshi Chowdhury cu gasirea unui ac in carul cu fan.

Citeste si: Cand s-a scufundat Titanic si cati oameni s-au salvat

Boabele de zircon masoara numai cativa zeci de microni, ceea ce le-a facut extrem de greu de depistat. Odata gasite, zirconii au fost expusi unui laser care le-a dezvaluit compozitia chimica.

Uraniul se descompune la plumb la o rata fixa, ceea ce inseamna ca examinand raportul dintre uraniu si plumb din fiecare proba se poate determina varsta rocilor. Asa au ajuns in cele din urma cercetatorii la concluzia ca intreg cratonul a fost expus cu aproximativ 3.2 sau chiar 3.3 miliarde de ani in urma. 

Desi s-au aflat toate aceste informatii, raman o serie importanta de intrebari la care nici cercetatorii nu au raspuns inca. Mai exact, cat de mult pamant a fost expus la un moment dat si cat timp au ramas acele suprafete de pamant deasupra apei? 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.