Cand a fost construita catedrala Notre Dame. Curiozitati
Cand a fost construita catedrala Notre Dame. Curiozitati

Cand a fost construita catedrala Notre Dame. Curiozitati


Catedrala Notre Dame este unul dintre principalele obiective turistice din Paris si chiar si din Franta. Catedrala catolica a fost construita cu mai bine de 800 de ani in urma si este situata in ziua de astazi pe o insula de dimensiuni relativ reduse cunoscuta sub numele de Ile de la Cite, situata pe mijlocul raului Sena.

Daca ai vizitat vreodata capitala franceza mai mult ca sigur ca te-ai intrebat oare cand a fost construita Catedrala Notre Dame. Exista multe legende interesante legate de aceasta catedrala, de-a lungul timpului aparand mai multe informatii si cu privire la ceea ce s-a descoperit sub catedrala! Haideti sa aflam impreuna mai multe detalii!

Cand a fost construita catedrala Notre Dame. Curiozitati – Cuprins:

Cand a fost construita catedrala Notre Dame

Cand a fost construita catedrala Notre Dame
Cand a fost construita catedrala Notre Dame

Procesul de constructie al catedralei Notre Dame a inceput in anul 1163, in timpul domniei regelui Ludovic al VII-lea. Intregul proces de constructie s-a intins insa in cele din urma pe mai bine de doua secole, catedrala fiind finalizata in cele din urma in anul 1345. In ziua de astazi, catedrala Notre Dame din Paris este considerata o adevarata comoara a arhitecturii gotice medievale. 

Din punct de vedere arhitectural, Catedrala se remarca prin fatada sa dantelata si prin cele doua turnuri patrulatere de cate 69 de metri fiecare. Intrarea in catedrala se face prin trei porti bogat ornamentate in stilul gotic tarziu.

Catedrala este impresionanta din toate punctele de vedere, atat la exterior, cat si la interior, numerosi turisti din toate colturile lumii vizitand-o in fiecare zi. Dimensiunile lacasului sunt, de asemenea, impresionante, catedrala putand adaposti aproximativ 10.000 de persoane.

Citeste si: Cand a aparut alcoolul si ce rol a jucat in istoria civilizatiilor

De Notre Dame din Paris sunt legate o serie intreaga de evenimente notabile din istoria Frantei. Spre exemplu, primul eveniment important din catedrala a fost incoronarea lui Henric al VI-lea al Angliei din anul 1431. Tot in cadrul catedralei a fost incoronat si Napoleon in anul 1804, acesta salvand-o chiar intr-un moment in care se afla intr-o stare extrem de precara. 

Arheologii au gasit de-a lungul timpului un vechi sarcofag de plumb si mai multe morminte sub catedrala Notre Dame din Paris. Cel mai probabil, acestea dateaza din secolul al XIV-lea. Descoperirile au fost facute in timpul unor sapaturi desfasurate inainte de lucrarile de reconstructie a catedralei. Potrivit oficialilor Ministerului Culturii din Franta, vestigiile descoperite sunt “de o calitate stiintifica remarcabila”. 

Asa cum spuneam, printre mormintele descoperite se numara si un “sarcofag antropomorf de plumb, conservat in intregime”. Potrivit arheologilor, sarcofagul din plumb apartine cel mai probabil unui inalt demnitar din secolul al XIV-lea.

Afectata de un incendiu in anul 2019

Catedrala Notre Dame afectata de incendiu
Catedrala Notre Dame afectata de incendiu

Catedrala Notre Dame din Paris a fost devastata de un incendiu in anul 2019, o buna parte din lacas fiind distrusa. Presedintele francez a sustinut insa inca de la bun inceput ca obiectivul religios va fi reconstruit pana cel mai tarziu in anul 2024, ceea ce inseamna ca nu ne mai despart decat doi ani pana ce vom putea vizita din nou interiorul catedralei Notre Dame. 

In incendiul din data de 15 aprilie 2019, catedrala Notre Dame din Paris si-a pierdut turla, acoperisul si orologiul. De asemenea, o parte din bolta catedralei a fost distrusa de incendiu.

Catedrala se afla acum in curs de renovare, pe anumite parti ale sale putand fi observate in prezent schele. Donatiile pentru renovarea catedralei s-au ridicat la nu mai putin de 833 de milioane de euro, bani suficienti pentru ca lucrarile de reconstructie sa fie finalizate pana in anul 2024. 

Inainte de incendiu, catedrala Notre Dame din Paris era vizitata de aproximativ 13 milioane de persoane din toate colturile lumii in fiecare an. Asadar, nu este de mirare ca lacasul de cult este considerat de multi simbolul capitalei franceze, alaturi de Muzeul Luvru! 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.