Cand folosim paie la furajarea bovinelor. Desi nu reprezinta un furaj in sine, paiele pot fi folosite fara niciun fel de problema in vederea hranirii vacilor de lapte, acestea conferindu-le chiar satietate.
Totusi, exista cateva lucruri de care trebuie sa se tina cont in cazul in care decideti sa folositi paiele pentru hranirea bovinelor, consumul ridicat de paie putandu-se dovedi periculos pentru vaci in anumite cazuri.
Asadar, cand folosim de fapt paiele la furajarea bovinelor si cum trebuie sa pregatim paiele pentru a putea hrani vacile cu ele? Aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari in randurile urmatoare!
De ce sunt utile paiele in dieta bovinelor
Stim cu totii ca paiele nu au cum sa aiba o valoare nutritiva prea mare, ba chiar din contra. Chiar si asa, paiele fac parte din subprodusele agricole pe care fermierii le folosesc in hrana bovinelor. Chiar daca nu ofera o valoare nutritiva semnificativa, paiele pot dilua ratia de furaj a bovinelor si ajuta vacile sa ajunga mai usor la o stare de satietate.
Avand insa aceasta valoare nutritiva extrem de scazuta, paiele nu pot fi considerate furaj pentru animale. In plus, paiele nu pot acoperi decat cel mult 25%, poate 30% din necesarul pentru intretinere al bovinelor. Asadar, nu s-ar putea vorbi despre o productie de lapte sau de carne obtinuta cu furajare din paie.
In ciuda acestor lucruri, paiele pot reprezenta o sursa de energie pentru bovine. Si asta dintr-un motiv extrem de simplu, paiele avand un continut ridicat de fibre, in special celuloza. Enzimele bacteriilor din rumen descompun legatura dintre moleculele de glucoza din celuloza, iar glucoza fermenteaza in cele din urma in rumen. Celuloza digerata ofera la fel de multa energie ca amidonul digerat.
Cand folosim paie la furajarea bovinelor
Asa cum atrageam insa atentia si in randurile anterioare, exista niste precautii de care trebuie sa tineti cont atunci cand vine vorba despre hranirea vacilor cu paie. Un consum prea ridicat de paie se poate dovedi periculos pentru vaci!
Paiele se digera foarte greu, iar asta inseamna ca bovinele nu pot fi hranite cu o cantitate prea mare de paie. In plus, paiele au un continut destul de ridicat de potasiu.
Valoarea energetica a paielor per kilogram de substanta uscata (MS) este cuprinsa intre 3,4 si 3,8 MJ energie neta de lactatie (NEL) sau intre 6,0 si 6,8 MJ energie convertibila, in timp ce continutul de proteine brute este aproape irelevant. Cu toate acestea, paiele au un continut relativ ridicat de calciu si mangan.
Asa cum evidentiam si mai devreme, nu trebuie ignorat continutul ridicat de potasiu al paielor, acestea avand in medie 10 pana la 15 g per kg de substanta uscata. In aceste conditii, un consum prea mare de paie poate conduce la aparitia unor probleme de sanatate daca continutul de potasiu al ratiei totale este peste 12 g per kg de substanta uscata.
Citeste si: Cand trebuie chemat veterinarul la taierea porcului
In aceste conditii, paiele se pot dovedi insa utile pentru fermieri, acestea putand fi incluse in furajarea bovinelor cu rolul de a dilua ratia animalelor. Includerea paielor se face doar daca restul componentelor de furaj au o inalta valoare nutritiva si pot asigura nutrientii necesari.
Paiele ajuta animalele sa atinga starea de satietate, in special atunci cand productia de lapte este in scadere, iar capacitatea de ingerare ramane destul de ridicata.
Daca va intrebati cu ce fel de paie va puteti hrani vacile din ograda, ei bine, toate tipurile de paie sunt potrivite pentru hranirea bovinelor. Dupa recoltare, paiele trebuie pastrate intr-un loc uscat timp de patru – sase saptamani.
Apoi, acestea pot fi incluse in hrana animalelor. Lungimea paielor trebuie scurtata, acestea trebuind sa aiba lungimi intre 3 si 5 cm. Atentie cand selectati paiele pentru hranirea vacilor, printre paie nu ar trebui sa existe niciun fel de resturi de plante otravitoare sau alte elemente anorganice grosiere, precum nisipul sau pietrisul.