Cand devine o firma platitoare de TVA. Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa iti deschizi o companie si cum trebuie sa procedezi atunci cand o sa devii platitor de TVA. Scurt ghid pentru tinerii antreprenori.
Ce este TVA-ul?
Cand devine o firma platitoare de TVA. Inainte de toate, ar fi bine sa stii si ce este TVA-ul, taxa despre care toata lumea vorbeste atunci cand vine vorba de preturi. Ei bine, TVA-ul vine de la Taxa pe Valoare Adaugata si reprezinta un impozit pe consum, care este suportat de consumatorul final.
Fie ca este vorba de un bun sau serviciu, aceasta taxa este datorata statului si valoarea difera de la o tara la alta. TVA-ul a fost introdus pentru prima data in Franta, pe 10 aprilie 1954. Daca la inceput taxa era destinata marilor companii, de pe 6 ianuarie 1966 aceasta s-a aplicat si consumatorilor finali.
Abia in anul 1970, TVA-ul a fost introdus de catre Comunitatea Economica Europeana si a avut ca scop inlocuirea taxelor de productie, dar si de consum. La noi in tara, TVA-ul a fost pus in aplicare pe data de 1 iulie 1993 si a avut ca scop inlocuirea impozitului pentru circulatia marfurilor. In Romania, TVA-ul a fost reglementat prin Ordonanta numarul 3/1992, aprobat prin legea numarul 130/1992.
Cand devine o firma platitoare de TVA
In cazul in care nu stiai, o societate va fi neplatitoare de TVA in momentul infiintarii. Totusi, cel ce solicita inregistrarea, poate opta pentru plata TVA-ului, daca doreste. Asadar, daca vrei sa infiintezi o firma, la inceput nu vei fi platitor de TVA.
Totusi, in momentul in care veniturile companiei au depasit pragul de 220.000 lei intr-un an fiscal, vei fi obligat sa inregistrezi firma ca platitoare de TVA in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care ai depasit acest plafon. Asadar, acum stii cand devine o firma platitoare de TVA.
Inregistrarea ca si platitor de TVA se va face prin depunerea declaratiei 010, adica Declaratia de inregistrare fiscala. In cazul in care nu vei depune acest document, risti o amenda cuprinsa intre 1.000 si 5.000 lei pentru societatile mari si mijlocii sau cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei pentru firmele mici si persoanele fizice.
Citeste si: Cand se incarca telefonul, pentru ca bateria sa tina cat mai mult
In acelasi timp, ai obligatia sa depui si declaratia 088, care este o: “Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA”.
Atunci cand o firma devine platitoare de TVA, va emite facturi si bonuri fiscale cu TVA. Mai mult, din TVA-ul colectat se va scadea TVA-ul dedus la achizitiile bunurilor al carui pret includ TVA. Declaratiile de TVA care trebuiesc depuse lunar sunt declaratia 300, 394 sau 390.
Bineinteles, atunci cand firmele partenere sunt platitoare de TVA va fi mai avantajos sa devii platitor de TVA, chiar daca incasarile tale nu au depasit plafonul de 220.000 lei. Un alt avantaj este atunci cand faci achizitii din Uniunea Europeana, deoarece poti cumpara bunuri al caror pret nu va include aceasta taxa pe valoare adaugata.