Cand a fost descoperita cafeaua, cea mai consumata bautura din lume
Cand a fost descoperita cafeaua, cea mai consumata bautura din lume

Cand a fost descoperita cafeaua, cea mai consumata bautura din lume


Cand a fost descoperita cafeaua, cea mai consumata bautura din lume. Cine a facut prima cafea, dar mai ales ce beneficii are pentru organism. Iata ce trebuie sa stii despre cafea si care este istoria.

Cand a fost descoperita cafeaua, cea mai consumata bautura din lume – Cuprins:

Ce beneficii are cafeaua pentru organism

Beneficii cafea
Beneficii cafea

Un studiu de acum cativa ani a concluzionat ca la nivel mondial, in fiecare zi, sunt consumate peste 2 miliarde de cesti de cafea, iar consumul era cu aproape 25% fata de anul precedent.

Am mai spus ca finlandezii sunt cei mai mari consumatori de cafea din lume, dar desi romanii sunt abia pe locul 49 la nivel mondial si pe 24 in Uniunea Europeana (din 27 de locuri posibile), nu stau deloc prost cand vine vorba de consum. Statisticile de la noi arata ca un roman bea, in fiecare an, 2,3 kilograme de cafea preparata. De aceea, ar trebui sa stii si cand a fost descoperita cafeaua.

Nu ti-am spus despre cafea ca istoria sa este interesanta si nici ca este consumata pe fiecare continent, intr-o varietate de retete, in functie de specificul cultural al fiecarei regiuni.

Dincolo de cafeina, cafeaua mai contine si teobromina, ambele cu efect similar, de stimulare a sistemului nervos central, crestere a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale. In plus, cafeaua stimuleaza digestia si creste diureza, de aceea este recomandat sa bei multa apa cand consumi cafea… mai ales daca esti un consumator serios.

Cand a fost descoperita cafeaua. Istoria acestei bauturi

Cand a fost descoperita cafeaua
Cand a fost descoperita cafeaua

Ei bine, termenul coffee ajunge in Anglia undeva prin 1582 si este preluat de la olandezi care foloseau koffie pentru a traduce ceea ce turcii numeau kahve. Se pare ca la origine ar fi cuvantul arab qahwah care s-ar traduce prin a face foamea sa dispara.

Se pare ca mult indragita cafea isi are orginea undeva in Harar, in Etiopia, aici fiind prima documentare a utilizarii boabelor cu aroma perfecta. Si totusi, cand a fost descoperita cafeaua?

Una dintre povestile privind istoria cafelei spune ca undeva in secolul al IX-lea, un pastor etiopian, Kaldi, a observat cum caprele lui erau mult mai energice dupa ce mancau fructe rosii dintr-un arbust. Pastorul a gustat si el din boabe si a recomandat planta unor calugari de la o manastire din zona. Acestia dau foc boabelor de cafea, iar mirosul ii atrage si pe alti calugari. Acestia decid sa macine si sa fiarba boabele prajita si asa a luat nastere prima cafea.

Dovezile istorice mai spun ca planta de cafea a fost initial cultivata in manastirile sulfite din Yemen, la mijlocul secolului al XV-lea si ca bautura era utilizata de catre calugari datorita proprietatii ei de a creste concentrarea si a suprima senzatia de foame.

In 1511, cafeaua este interzisa de imamul conservator al curtii teologice din Mecca din cauza efectelor sale energizante, insa cativa ani mai tarziu, in 1524, Suleiman I ridica interdictia, iar cafeaua ajunge in Orientul Mijlociu.

In Europa, cafeaua a ajuns mai intai in Malta, apoi in Italia. Prima cafenea europeana se deschide in 1645, la Venetia. La Viena, cafeaua ajunge sa fie servita intr-o cafenea ceva ani mai tarziu, in 1683. Interesant este ca austriecii au folosit, pentru a deservi cafeneaua, chiar cafeaua confiscata de la turcii, pe care i-au invins atunci. Trebuie sa mai stii ca Melange-ul, amestecul preferat al vienezilor dateaza inca de atunci, cand austriecii au adaugat cafelei lapte si zahar pentru a fi… mai pe gustul lor.

Plantatie de cafea
Plantatie de cafea

Cea mai cunoscuta cafenea din Anglia, pe care o poti vizita si azi, este Queen’s Lane Coffee House, se afla in Oxford si a fost deschisa in 1654.

Prima cafea este servita la Paris, in 1686, cafeneaua Le Procope, fiind deschisa la initiativa unui sicilian.
Primele cafenele se deschid in Germania, la Bremen si Hamburg, undeva in secolul al XVII-lea. Cantata Cafelei a fost compusa de Johann Sebastian Bach la Cafe Zimmermann, in Leipzig, pe vremea cand conducea ansamblul local, undeva intre anii 1723 si 1750.

Cafeaua ajunge si in Statele Unite ale Americii, prin Martinica, de unde a ajuns, de altfel, in insulele din Caraibe. Productia de cafea de pe cele doua continente americane ia proportii undeva spre secolul al XIX-lea. Brazilia a devenit, in 1852, cel mai mare producator si exportator de cafea si isi mentine acest statut chiar si in zilele noastre.

Citeste si: Cand se bea zeama de varza si care sunt beneficiile

India, Coreea de Sud si Japonia cunosc cafeaua undeva in secolul al XVII-lea, in vreme ce prima cafenea din Bucuresti a fost documentata in 1667. Primul roman care a baut cafea a fost, spun unele surse, Logofatul Ioan Tautu, din Moldova.

Este important sa iti spun ca, initial, cafeaua a fost considerata mai degraba aliment, nu bautura. Acum, ea este de departe, cea mai consumata bautura din lume, dupa apa, iar retetele cu care ne imbie cafenelele sunt extrem de variate. Poti consuma cafeaua rece sau calda, cu lapte, zahar sau chiar cu gheata si inghetata.

Efectele ei benefice se vad pe termen lung si se pare ca ar diminua riscul aparitiei unor boli grave, cum sunt cele neurodegenerative, in special dementa Alzheimer.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.