Cand a aparut boxul si unde au avut loc primele lupte
Cand a aparut boxul si unde au avut loc primele lupte

Cand a aparut boxul si unde au avut loc primele lupte


Cand a aparut boxul. Boxul reprezinta, fara nici cea mai mica indoiala, la ora actuala, unul dintre cele mai apreciate si mai spectaculoase sporturi de contact. Te-ai intrebat insa vreodata care sunt originile sportului pe care il stim cu totii in ziua de astazi?! Boxul exista inca din cele mai vechi timpuri, fiind practicat sub diferite forme de-a lungul vremurilor.

Cand a aparut boxul si unde au avut loc primele lupte – Cuprins:

Cand a aparut boxul

Cand a aparut boxul
Cand a aparut boxul

Spre exemplu, in timpul Olimpiadelor antice grecesti, boxul era o lupta de forta intre doi combatanti, o confruntare violenta si brutala din care iesea castigator cel care dovedea ca este mai puternic. Apoi, in vremea romanilor, gladiatorii se bateau intre ei pana la epuizare, spre deliciul spectatorilor. Totusi, cand si cum a aparut, de fapt, boxul? Aflam impreuna in randurile urmatoare mai multe detalii extrem de interesante despre originile acestui sport atat de apreciat in ziua de astazi, in special in anumite zone ale lumii. 

Luptele intre combatanti, sub diverse forme, exista de cand lumea, asa cum isi poate imagina oricine. Totusi, primele dovezi care au demonstrat existenta unor concursuri sportive de lupta cu pumnul dateaza din Orientul Antic, in milieniul al III-lea si al II-lea i.Hr. Apoi, avem si dovezi care ne arata ca boxul s-a transformat in timp intr-un sport cu acte in regula, cu reguli clare, dovezi care dateaza din Grecia Antica. Mai exact, in anul 688 i.Hr, boxul a fost inclus in cadrul sporturilor olimpice.

Unde au avut loc primele lupte

Meci de box
Meci de box

Indreptandu-ne atentia catre istoria ceva mai moderna a boxului, vom observa ca primele lupte de box au avut loc in mare parte in Marea Britanie in secolele XVI, XVII si XVII. Incepand cu mijlocul secolului al XIX-lea si odata cu introducerea Regulamentului Marchizului de Queensbury putem vorbi deja despre precursorul boxului modern pe care il cunoastem in ziua de astazi. Regulamentul in cauza, scris de fapt de galezul John Graham Chambers, a aparut in anul 1867. 

Ringul de box a aparut in peisaj pentru prima data in anul 1838, atunci cand au fost introduse mai multe reguli noi in acest sport. Specialistii din acele vremuri au ales platforme patrate pentru a deservi pe post de ring, acestea avand avantajul de a fi mai usor de construit si de a fi mai robuste. Ringul a avut inca de la bun inceput franghii de-a lungul laturilor, astfel fiind obtinuta o delimitare mai precisa pentru luptatori.

Nu sunt deloc putini cei care sustin ca boxul este probabil cel mai vechi sport din lume adaptat la regulile din zilele noastre. Se spune, de asemenea, despre box ca este cel mai probabil cel mai vechi sport martial din toate cele existente, cu origini preistorice.

Asa cum stim deja cu totii, prin box intelegem un sport in care doi combatanti cu greutati similare se lupta cu ajutorul pumnilor intr-o serie de mai multe reprize, cunoscute sub numele de runde. 

Muhammad Ali
Muhammad Ali

Victoria unuia dintre combatanti este stabilita pe baza punctelor date pentru lovituri de catre juriu. De asemenea, victoria poate fi obtinuta de unul dintre luptatori si in cazul in care adversarul este doborat la pamant si nu reuseste sa se ridice inainte ca arbitrul sa termine de numarat pana la 10.

In acest caz, vorbim despre o victorie obtinuta prin KO (Knockout). In situatia in care adversarul este prea ranit pentru a putea continua sa lupte, vorbim despre o victorie obtinuta prin KO tehnic (Technical Knockout).

Citeste si: Cand s-a scufundat Titanic si cati oameni s-au salvat

Muhammad Ali, poate cel mai mare boxer al tuturor timpurilor. Parerile sunt impartite cand vine vorba despre acest subiect, fiecare avand preferintele sale. Nimeni nu ii poate insa reprosa ceva lui Muhammad Ali, cel care este considerat de multi specialisti ca fiind cel mai mare boxer al tuturor timpurilor.

Nascut in 1941 in Louisville, Cassius Clay Jr. a decis sa isi schimbe numele in Muhammad Ali dupa ce s-a convertit la Islam. Muhammad Ali a ramas in istoria boxului profesionist cu rezultatele sale, obtinand 56 de victorii din 61 de partide, 37 dintre acestea fiind obtinute prin KO. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.