Cand a aparut masca de protectie si pentru ce era folosita
Cand a aparut masca de protectie si pentru ce era folosita

Cand a aparut masca de protectie si pentru ce era folosita


Cand a aparut masca de protectie. Realitatea ultimilor ani ne-a adus in prim plan masca de protectie, aceasta ajungand sa fie purtata la scara larga in toate colturile lumii. Putini stiu insa ca purtarea mastii de protectie era normala in unele zone ale lumii si inaintea anilor de pandemie, multi oameni alegand sa o poarte pentru a se feri de poluarea masiva din marile centre urbane.

Si mai putini stiu insa ca masca de protectie are o istorie indelungata, primele masti aparand inca din epoca Romei Antice. Totusi, oare cand a fost inventata prima masca de protectie din lume si care a fost rolul ei?! Haideti sa aflam impreuna mai multe informatii despre deja celebra masca de protectie!

Cand a aparut masca de protectie si pentru ce era folosita – Cuprins:

Cand a aparut prima masca de protectie

Cand a aparut masca de protectie
Cand a aparut masca de protectie

Sanatatea oamenilor a fost mereu pusa in pericol de diversi factori externi de-a lungul istoriei, drept pentru care nu este de mirare ca inca din cele mai vechi timpuri au fost inventate diverse dispozitive care sa sporeasca protectia. Iata cand a aparut masca de protectie.

Unul dintre cele mai banale dispozitive cu acest rol a fost masca de protectie. Potrivit relatarilor istorice, masca de protectie a fost mentionata pentru prima data de Pliniu cel Batran, in vremea Romei Antice. In acea epoca, muncitorii din Roma Antica care lucrau in mine purtau masti de protectie realizate din piei de animale pentru a isi acoperi nasul si gura. 

Masca de protectie a fost mentionata de-a lungul istoriei chiar si de celebrul Leonardo da Vinci. Mai exact, da Vinci spunea in scrierile sale ca se gandeste la un dispozitiv realizat din panza, care sa fie inmuiat in apa si care sa fie utilizat de catre muncitorii din constructii si de marinarii care inhalau praful toxic al proiectilelor de tun de pe corabii. 

Mai tarziu in istorie, in anul 1799, inginerul Alexander von Humbolt a prezentat lumii intregi un astfel de prototip al unui dispozitiv respirator realizat din cauciuc si material textil. Era vorba despre un sac care trebuia pus pe cap, in dreptul ochilor existand doua gauri. Totodata, dispozitivul era prevazut cu un furtun prin care se facea dispersia dioxidului de carbon. 

Evident, toate aceste masti aveau un rol important in sporirea protectiei oamenilor in fata diverselor pericole, insa nu erau deloc practice. Lewis Haslet si-a propus sa schimbe asta la mijlocul secolului al XIX-lea, prezentand in 1848 in fata muncitorilor din uzinele de peste Ocean o masca de protectie realizata din material textil, prevazuta cu valve de compresie. 

Tot la mijlocul anilor 1800 a aparut pe Batranul Continent o masca impregnata cu carbune activ, realizata de un chimist european pentru a se proteja de gazele toxice emanate in laboratorul sau in timpul experimentelor pe care le derula.

Mastile de gaze folosite in timpul Primului Razboi Mondial

Masca de gaze
Masca de gaze

Lucrurile au evoluat mult mai mult apoi in timpul Primului Razboi Mondial, atunci cand au aparut primele masti de gaze omologate. Nemtii foloseau in acele vremuri o tactica in care imprastiau clor gazos impotriva soldatilor francezi.

Trupele canadiene demonstrasera insa ca amoniacul din urina avea capacitatea de a neutraliza clorul. Americanii au aflat despre descoperirea canadienilor si au inceput sa poarte pe campurile de lupta masti realizate de material textil imbibat in urina.

Citeste si: Cand a fost adoptata Constitutia SUA si ce schimbari a primit de-a lungul timpului

In toamna anului 1914, americanul Garrett Morgan prezinta si patenteaza masca de gaze, el fiind considerat inventatorul acesteia. Tot in acea perioada, britanicii au patentat o masca cu carbune activ. Dupa incheierea primei conflagratii mondiale, masca de protectie a devenit obligatorie pentru mineri si pentru alti muncitori care isi desfasurat activitatea in medii periculoase. 

Masca chirurgicala despre care se vorbeste atat de mult in zilele noastre a fost utilizata pentru prima data in anul 1897. La acea vreme, chirurgul francez Paul Berger a folosit o astfel de masca in timpul unei operatii. In epoca moderna, masca chirurgicala nu lipseste din echipamentul niciunui medic care opereaza. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.