Cand se suspenda permisul de conducere. Ce trebuie sa stii
Cand se suspenda permisul de conducere. Ce trebuie sa stii

Cand se suspenda permisul de conducere. Ce trebuie sa stii


Cand se suspenda permisul de conducere. Atat timp cat esti sofer trebuie sa fii intotdeauna la curent cu cele mai noi prevederi mentionate in Codul Rutier. Evident, nerespectarea regulilor de circulatie aduce cu sine cateva sanctiuni semnificative pentru soferi.

In plus, soferii se pun in pericol atat pe ei insisi, cat si pe ceilalalti participanti la trafic, in cazul in care nu respecta regulile de circulatie. Tu stii cand se suspenda de fapt permisul auto? Daca esti sofer, hai sa aflam impreuna cateva lucruri importante care se pot dovedi utile atunci cand pleci la drum la volanul masinii!

Cand se suspenda permisul de conducere. Ce trebuie sa stii – Cuprins:

Cand se suspenda permisul de conducere

Cand se suspenda permisul de conducere
Cand se suspenda permisul de conducere

In primul si primul rand, trebuie sa spunem ca sanctiunea de suspendare a permisului auto are caracter temporar. Astfel, in functie de gravitatea abaterii, politistii rutieri vor aplica aceasta sanctiune de suspendare a permisului pe o perioada cuprinsa intre 30 si 90 de zile. Totusi, haideti acum sa aflam si cand se suspenda de fapt permisul auto. 

Ultimele modificari aduse Codului Rutier in acest an sunt importante, anumite abateri fiind sanctionate acum cu mai multe puncte de penalizare. Implicit, si amenzile vor fi mai mari in acest caz! Se va impune sactiunea suspendarii permisului auto in cazul in care treci pe culoarea rosie a semaforului, daca produci un accident usor sau daca nu acorzi prioritate altor automobile sau pietonilor.

Daca ti se suspenda permisul auto nu vei mai avea dreptul de a conduce pe drumurile publice din tara pentru o perioada cuprinsa intre 30 si 90 de zile. 

Lasand la o parte abaterile grave mentionate in randurile anterioare, modificarile aduse Codului Rutier in 2022 au mai adus cateva modificari importante. Manevrele neregulamentare sau depasirea unor coloane de masini ce asteapta in trafic sau la semafor vor fi, de asemenea, sanctionate conform noilor prevederi introduse in Codul Rutier in acest an! De asemenea, vei ramane cel mai probabil pieton si in cazurile in care nu respecti semnele rutiere sau semnalele agentilor de circulatie. 

Asa cum se intampla si pana acum, condusul sub influenta bauturilor alcoolice te va lasa fara permis de conducere si in continuare. Se va impune suspendarea permisului auto in cazul in care esti depistat de aparatul etilotest cu o alcoolemie de pana la 0.80 mg/l.

Sactiunea suspendarii permisului este valabila chiar si in acele cazuri in care nu ai produs niciun accident. Tine minte insa, condusul sub influenta alcoolului nu poate avea niciodata un rezultat bun, asa ca nu te urca la volan sub nicio forma dupa ce ai baut!

La cate puncte de penalizare iti pierzi permisul

Politia Romana
Politia Romana

Potrivit OUG nr. 195 din 2002, dupa acumularea unui numar de 15 puncte de penalizare ti se va suspenda dreptul de a conduce pe drumurile publice pe o perioada de 30 de zile. Daca acumulezi cele 15 puncte de penalizare intr-un interval mai mic de 12 luni fata de data ultimei suspendari, permisul de conducere iti va fi suspendat pe o perioada de 60 de zile. 

Punctele de penalizare sunt acordate in functie de gravitatea abaterilor comise. Spre exemplu, depasirea vitezei maxime admise pe un sector de drum cu 11 – 20 km/h este sanctionata cu 2 puncte de penalizare. Daca viteza maxima admisa este depasita cu pana la 40 km/h, punctele de penalizare se vor dubla. Pentru depasirea vitezei cu 41 – 50 km/h, sanctiunea va fi de 6 puncte de penalizare.

Citeste si: Cand ai nevoie de rovinieta si ce amenda risti daca nu o ai

In cazul in care nu stii cate puncte de penalizare ai acumulat, poti afla acest lucru facand o cerere la sediul Politiei Rutiere de pe raza orasului in care locuiesti. Atentie insa, aceste informatii pot fi aflate doar daca te vei prezenta personal la sediul Politiei Rutiere cu actul de identitate.

Daca a fost atins numarul de 15 puncte de penalizare, soferul are obligatia sa predea permisul de conducere. In cazul in care nu face asta fara un motiv bine intemeiat, perioada de suspendare a permisului creste automat cu inca 30 de zile. Punctele de penalizare se vor anula dupa o perioada de sase luni de la data constatarii contraventiei in cazul in care amenda este achitata. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.