Cand a fost adoptata Constitutia SUA si ce schimbari a primit de-a lungul timpului
Cand a fost adoptata Constitutia SUA si ce schimbari a primit de-a lungul timpului

Cand a fost adoptata Constitutia SUA si ce schimbari a primit de-a lungul timpului


Cand a fost adoptata Constitutia SUA. Statele Unite ale Americii sunt cunoscute in intreaga lume drept cea mai puternica democratie de pe mapamond, multe tari visand la organizarea politica de peste Ocean. Cand vorbim despre organizarea Statelor Unite din punct de vedere politic nu putem sa trecem cu vederea Constitutia acestei tari.

Nu sunt deloc putini cei care se intreaba cand a fost adoptata, de fapt, Constitutia Statelor Unite ale Americii si prin cate modificari a trecut de-a lungul timpului. Despre aceste lucruri ne dorim sa va vorbim si noi astazi, asa ca ramaneti alaturi de noi pentru a afla mai multe informatii interesante despre una dintre cele mai mari puterii ale lumii!

Cand a fost adoptata Constitutia SUA si ce schimbari a primit de-a lungul timpului – Cuprins:

Cand a fost adoptata Constitutia SUAa

Cand a fost adoptata Constitutia SUA
Cand a fost adoptata Constitutia SUA

Mai intai de toate, ne indreptam privirea catre America din urma cu mai bine de doua secole, Constitutia SUA fiind scrisa in data de 16 septembrie 1787. Un an mai tarziu, Constitutia a fost ratificata in 9 din cele 13 state care formau SUA la acea vreme. Este cea mai veche Constitutie din intreaga lume, un detaliu extrem de important atunci cand vorbim despre Constitutia Statelor Unite. 

Constitutia a fost scrisa in asa fel incat sa fie permise modificari ulterioare. Edmund Randolph, unul dintre cei cinci oameni care au elaborat documentul, afirmand chiar ca scopul lor a fost acela de a “insera mai multe principii esentiale pentru ca operatiunile guvernamentale sa nu fie infundate prin transformarea acelor dispozitii permanente si inalterabile, care ar trebui sa fie adoptate timpurilor si evenimentelor”. 

Astfel, de-a lungul timpului, Constitutia SUA a suferit mai multe modificari. Mai exact, in momentul in care a fost adoptata si Declaratia Drepturilor din 1971, alte 23 de amendamente suplimentare ale Constitutiei au fost adoptate. In cele din urma, statele au ratificat numai 17 din cele 23 de amendamente propuse.

Ce modificari a primit documentul de-a lungul timpului

America
America

Constitutia a primit destule critici in acele vremuri, nefiind deloc putini cei care sustineau ca documentul nu are nicio referire clara la protejarea drepturilor indivizilor fata de noul guvern. In aceste conditii, James Madison a fost cel care a elaborat in cele din urma o lista de drepturi ale cetatenilor pe care guvernul federal nu avea puterea sa le ia.

Printre aceste drepturi cuprinse in asa numita “Declaratie a Drepturilor” erau incluse libertatea presei, libertatea de expresie, libertatea religioasa, libertatea cu privire la perchezitii si confiscari ilegale, dreptul de a purta arma si dreptul la a avea un proces. 

In forma sa initiala, Constitutia SUA stabilea ca cel care se afla pe locul al doilea in alegerile prezidentiale devine automat vicepresedinte. Ideea s-a dovedit complet nefazabila in anul 1800, atunci cand Thomas Jefferson si Aaron Burr au primit acelasi numar de voturi.

In cele din urma, in 1804, cel de-al 12-lea amendament a impus ca alegatorii sa voteze separat pentru presedinte si vicepresedinte. Ulterior, a mai fost nevoie de inca un secol pentru ca cel de-al 17-lea amendament sa schimbe din nou procesul electoral din Statele Unite. Mai exact, cetatenii americani primeau dreptul de a isi alege senatorii.

Citeste si: Cand s-a scufundat Titanic si cati oameni s-au salvat

Dupa incheierea Razboiului Civil au mai fost ratificate inca trei amendamente care aveau sa realizeze pe deplin idealul fondatorilor care au elaborat Constitutia initial. Astfel, cel de-al 13-lea amendament abolea sclavia in Statele Unite, in timp ce cel de-al 14-lea amendament estindea statutul cetatenilor la afro-americani.

De asemenea, cel de-al 15-lea amendament dadea drept de vot barbatilor de culoare, in ciuda protestelor venite dinspre statele din sud. In 1920, al 19-lea amendament dadea pentru prima data drept de vot tuturor femeilor americane.  

Constitutia Statelor Unite ale Americii a trecut prin diverse modificari, insa tocmai asta ne demonstreaza puterea democratiei in SUA. Privind retrospectiv la aceste mai bine de doua secole, reformarea Constitutiei in Statele Unite ar putea reprezenta un exemplu demn de urmat pentru orice alta tara care se doreste a fi democratica in adevatul sens al cuvantului. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.