Cand se taie frunzele la capsun. Productia de capsuni se poate dovedi extrem de ridicata daca sunt respectate cateva etape tehnologice extrem de importante, una dintre ele referindu-se chiar la aceasta cosire a capsunului despre care urmeaza sa vorbim pe larg in randurile urmatoare.
De ce este necesara cosirea capsunului
Nu sunt deloc putini cei care se intreaba cand se face de fapt cosirea capsunului si ce presupune mai exact aceasta procedura. Nu este deloc o intrebare gresita, ba chiar din contra. Raspunsul la aceasta intrebare s-ar putea sa va ajute extrem de mult pe viitor, asa ca ramaneti alaturi de noi pentru a afla impreuna mai multe detalii interesante!
Cand vorbim despre cosirea capsunului ne referim la o lucrare importanta pe care toti cultivatorii o executa la finalul campaniei de recoltare. Daca va intrebati de ce este atat de importanta aceasta lucrare, ei bine, cositul capsunului da practic un restart culturii in vederea unei noi productii in anul urmator.
Potrivit cultivatorilor cu experienta, cositul capsunului se face imediat dupa terminarea recoltarii de fructe. Asadar, cosirea este esentiala atunci cand plantele inceteaza sa mai rodeasca pentru obtinerea unei productii ridicate in anul urmator.
Cosirea capsunului reprezinta, de fapt, taierea frunzelor de capsuni. La toate soiurile de capsuni neremontate, cu o singura productie de vara, frunzele se elimina imediat dupa recoltare.
Cand se taie frunzele la capsun
Potrivit cultivatorilor cu experienta, cea mai buna perioada pentru cosirea frunzelor la capsun este in mijlocul verii, in luna iulie, de la inceputul ei si pana la sfarsit. Daca operatiunea de cosire a frunzelor nu se va face la timp, daunatorii care s-au adunat pe parcursul anului in frunzisul vechi se vor transfera in cele din urma pe frunzele noi.
Atentie, frunzele unui capsun aflat in primul an de la plantare nu se cosesc. Este valabil si in cazul in care capsunul este plantat toamna si in primavara se obtine o mica recolta. Asadar, daca se planteaza capsunul vara, in luna iunie, cu plante frigo, frunzele vor fi cosite abia in vara urmatoare, dupa recolta. In cazul in care plantarea capsunului se face toamna sau primavara, frunzele vor fi cosite abia in anul al doilea, dupa recolta maxima.
Capsunii nu se cosesc niciodata toamna, deoarece este important ca plantele sa intre in sezonul rece cu un foliaj bogat pentru ca plantele sa acumuleze cat mai multe substante de rezerva pentru productia de anul urmator.
Citeste si: Cand se planteaza capsunii primavara sau toamna
Cosirea capsunului se face dupa modul de cultivare a plantelor. In cazul capsunilor cultivati in sistem clasic, plantele se cosesc sau se tund de la baza la 2 sau 3 cm peste nivelul coletului. Cosirea se poate face mecanizat cu tractorul sau cu motocositoare. Foarte bine se poate face insa si manual, cu o motocoasa de umar cu fir sau cu o coasa manuala.
Daca vorbim despre capsunii cultivati pe folie, cosirea se face doar manual. De regula, operatiunea este efectuata cu o foarfeca pentru gard viu sau cu o secera manuala. In cele din urma, in cazul capsunilor remontati, asa cum sunt cei Albion spre exemplu, frunzele nu se cosesc in timpul verii. In schimb, este recomandata eliminarea frunzelor mai batrane, patate sau bolnave, planta fiind ajutata in acest fel sa intinereasca.
In continuare, tineti seama si de faptul ca, imediat dupa efectuarea operatiunii de cosire a capsunilor, frunzele taiate trebuie sa fie eliminate din teren. Asta dintr-un motiv extrem de simplu, acest lucru ajutand la eliminarea surselor de boala din plantatie.
De asemenea, trebuie stiut faptul ca dupa cosire este necesara o irigare buna si o fertilizare de baza pentru refacerea foliajului si innoirea plantelor. Specialistii mai recomanda, de asemenea, si aplicarea unui tratament cu produse cuprice la zece zile dupa cosire si un biostimulator. Cand se taie frunzele la capsun – cosirea capsunului dupa recoltare