Cand se face imbaierea oilor si de ce este necesara
Cand se face imbaierea oilor si de ce este necesara

Cand se face imbaierea oilor si de ce este necesara


Cand se face imbaierea oilor. Cand vine vorba despre deparazitarea externa a ovinelor, cea mai la indemana metoda, folosita extrem de des si in tara noastra, este imbaierea. Odata cu introducerea ovinelor pe stabulatie, deparazitarea lor, atat cea externa, cat si cea interna, devine foarte importanta. Pentru curatarea lanii si a pielii ovinelor, cea mai recomandata metoda este cea a imbaierii.

Cand se face imbaierea oilor si de ce este necesara – Cuprins:

Cand se face imbaierea oilor

Cand se face imbaierea oilor
Cand se face imbaierea oilor

Potrivit specialistilor, imbaierea este necesara si ar trebui realizata de catre toti crescatorii pentru ca ovinele sa treaca peste iarna sanatoase si fara probleme. Totusi, cand se face deparazitarea externa a ovinelor prin imbaiere si cum decurge de fapt tot acest proces? Haideti sa aflam impreuna mai multe detalii!

Odata cu venirea toamnei, crescatorii de ovine stiu foarte bine ca trebuie sa pregateasca animalele pentru sezonul rece. Primul pas este reprezentat de deparazitarea externa a ovinelor, care se face prin imbaiere, o etapa extrem de importanta pentru sanatatea animalelor. Nu degeaba in popor circula vorba ca “imbaierea la oaie este sfanta”, nu-i asa?! 

Imbaierea ovinelor trebuie facuta atunci cand temperaturile de afara sunt inca ridicate, asa ca nu ezitati sa efectuati aceasta procedura la inceputul perioadei de toamna. Prin imbaiere se curata foarte bine lana si pielea ovinelor. In acelasi timp, se distrug si ectoparazitii care se cumuleaza pe parcursul anului la nivelul lanii si a pielii. Tocmai din acest motiv imbaierea ovinelor este absolut necesara pentru sanatatea animalelor!

Cum se face deparazitarea externa a ovinelor

Deparazitarea externa a ovinelor
Deparazitarea externa a ovinelor

Acum ca ne-am lamurit de ce este atat de importanta aceasta deparazitare externa a ovinelor, haideti sa vedem si cum se face de fapt aceasta imbaiere a animalelor. Ei bine, nimic prea complicat, imbaierea facandu-se prin scufundarea animalelor intr-o apa in care s-a pus o solutie deparazitara.

Solutiile pentru imbaierea ovinelor se gasesc la orice farmacie veterinara. In cazul in care exista suspicinea de raie in cazul unor animale, imbaierea trebuie repetata la aproximativ o saptamana sau cel mult doua de la prima imbaiere. 

Pentru ca solutia sa isi dovedeasca eficienta, aceasta trebuie utilizata in decurs de 24 de ore de la preparare. Apoi, animalele trebuie imbaiate in totalitate cel putin o data in solutia preparata.

Atentie, in cazul oilor, imbaierea nu trebuie facuta cu mai putin de doua saptamani imediat dupa tundere. De asemenea, pe langa imbaierea animalelor, in acelasi timp este recomandata si dezinfectarea si deparazitarea adaposturilor. 

Imbaierea ovinelor reprezinta totusi doar un prim pas in deparazitarea animalelor. Dupa efectuarea acestuia, crescatorii trebuie sa mai realizeze o serie de tratamente.

Turma de oi
Turma de oi

Potrivit specialistilor, atunci cand ovinele se apropie de jumatatea perioadei de gestatie, este recomandata de asemenea si o deparazitare interna. Deparazitarea interna la animalele care au trecut de jumatatea gestatiei se poate efectua atat prin folosirea de preparate injectabile, cat si prin utilizarea unor preparate care se administreaza pe cale orala.

Toamna, la intrarea in stabulatie, in timpul gestatiei, se face deparazitarea interna cu derivati de benzimidazoli precum Rombendazol 10% (1 ml/10 kg greutate vie, repetata dupa 24 de ore) sau Romfenbendazol (2.5 ml/50 kg greutate vie). Deparazitarea interna se poate face, de asemenea, si injectabil cu Levamisol, 1 ml/10 kg.

Citeste si: Cand se face igienizarea adaposturilor de animale

Dupa ce este realizata deparazitarea interna a ovinelor ajungen in cele din urma si la vaccinarea acestora, un proces extrem de important pentru sanatatea animalelor. Vaccinarea nu are un rol important numai pentru oaie in sine, ci si pentru meii noi fatati.

Unul dintre vaccinurile obligatorii in cazul ovinelor este vaccinul impotriva agalaxiei contagioase, boala care se poate dovedi extrem de periculoasa pentru animal. Aceasta boala poate provoca pierderea totala a animalului din punct de vedere economic, acesta neputand sa mai dea lapte sau putand chiar sa moara. 

Tot referitor la vaccinuri, in ultima luna de gestatie trebuie efectuat si un alt vaccin, cel impotriva anaerobiozelor. Acest vaccin trebuie facut obligatoriu in ultima perioada de gestatie pentru a transmite imunitatea si mieilor in primele zile de viata. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.