Cand se recolteaza papadia. In timp ce unii o considera o simpla buruiana, papadia este o planta extrem de benefica din punct de vedere al medicinei naturiste. Nu numai atat insa, trebuie sa recunoastem ca papadia este placuta si ochiului, atragand multe priviri in timpul primaverii.
Papadia face parte din flora spontana, fiind una dintre primele surse de hrana ale albinelor in timpul primaverii. Prefera zonele insorite sau partial umbrite, insa papadia a ajuns sa creasca in orice zona, incepand de pe litoral si pana pe crestele muntilor.
Beneficiile papadiei
Medicina naturista se foloseste de toate partile papadiei, insa cei care lucreaza cu aceasta planta trebuie sa stie inainte de toate cand se recolteaza de fapt papadia.
Papadia se dovedeste a fi o planta extrem de interesanta din acest punct de vedere, fiecare parte a ei recoltandu-se intr-un anumit moment, atunci cand contine cantitatea maxima de microelemente si macroelemente utile. Haideti sa aflam impreuna mai multe detalii despre recoltarea papadiei!
In primul si primul rand, trebuie sa spunem ca papadia este o planta ce contine multe vitamine, minerale si fibre, acesta fiind si motivul pentru care este considerata o planta benefica din punct de vedere medicinal.
Citeste si: Cand se recolteaza radacina de brusture si la ce poate fi folosita
Spre exemplu, frunzele ei verzi pot fi consumate gatite sau crude, dovedindu-se o sursa numai buna de vitamina A, C, K, E si B. De asemenea, frunzele verzi de papadie ofera o cantitate semnificativa de minerale, precum fier, calciu, potasiu sau magneziu.
Papadia se poate dovedi o planta extrem de utila si in cazul celor care isi doresc sa piarda din greutate, datorita componentelor sale bioactive. Mai exact, datorita capacitatii sale de a imbunatati metabolismul carbohidratilor si de a reduce absorbtia de grasimi, papadia ii poate ajuta pe cei care isi propun sa scape de kilogramele in plus.
Nu in ultimul rand, despre papadie mai trebuie adaugat si faptul ca are efect detoxifiant. Specialistii sustin ca papadia poate mari cantitatea de urina produsa de rinichi, astfel fiind eliminate si toxinele acumulate la nivelul acestora.
Cand se recolteaza papadia
Revenind acum la subiectul de la care am pornit, haideti sa aflam cand se recolteaza de fapt papadia. Incepem cu radacina acesteia, radacina care poate fi colectata de doua ori, atunci cand concentratia de nutrienti atinge un nivel maxim.
Se poate recolta primavara, inainte de inflorire, adica undeva la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai, respectiv toamna, in lunile septembrie si octombrie. Potrivit specialistilor, radacinile de papadie colectate toamna contin de asemenea o cantitate mare de fructuoza si glucoza.
Mai departe, frunzele de papadie sunt recoltate si uscate in timpul primaverii, atunci cand concentratia de nutrienti din ele este foarte mare. Atentie, trebuie recoltate frunzele tinere ale papadiei, care inca nu au inflorit. Frunzele galbene si bolnave trebuie indepartate de indata, in timp ce frunzele deja cazute nu mai pot fi recoltate.
In cele din urma, colectarea florilor de papadie se face in mod normal in perioada aprilie – octombrie. Potrivit specialistilor, cele mai bune flori de papadie sunt colectate de regula in luna mai, atunci cand inflorirea este activa.
Este recomandat ca procesul de colectare a florilor de papadie sa fie realizat pe vreme insorita, dupa-amiaza. Florile nu trebuie sa aiba pete sau alte semne de ofilire, asa ca nu neglijati aceste aspecte in cazul in care le observati.
Potrivit specialistilor, in cazul florilor de papadie, numai capul florii trebuie taiat, in timp ce pedunculul nu trebuie atins.
De asemenea, trebuie sa stiti ca nu este recomandat culesul florilor de papadie cu mana, in acest fel aparand riscul de a scutura polenul de pe petale, polen care contine o cantitate semnificativa de microelemente si macroelemente extrem de beneficie. Chiar daca isi mai pastreaza din beneficii, florile de papadie fara polen devin practic inutile.