Cand se planteaza iedera
Cand se planteaza iedera

Cand se planteaza iedera si ce trebuie sa stii despre ingrijire


Cand se planteaza iedera. Afla in ce perioada poti planta iedera la tine in curte, dar si cand trebuie evitata aceasta operatiune. Iti explicam si cate ceva despre ingrijire, pentru a te asigura ca aceasta va creste in mod corect.

Cand se planteaza iedera si ce trebuie sa stii despre ingrijire

Cand se planteaza iedera

Cand se planteaza iedera
Cand se planteaza iedera

Daca si tu iei in considerare plantarea unei iedere la tine in curte sau in gradina, ar trebui sa stii si in ce perioada nu trebuie sa faci acest lucru. Nu de alta, dar vrei ca planta sa se dezvolte in mod corect!

Ei bine, vestea buna este ca iedera (Hedera helix) se poate planta in orice perioada a anului. Bineinteles, exceptie face iarna, atunci cand pamantul este inghetat. Daca vrei sa o plantezi toamna, trebuie sa stii ca va trebui sa faci acest lucru cu 2-3 saptamani inainte de venirea primului inghet.

Evita plantarea iederei atunci cand pamantul este inghetat deoarece radacinile plantei nu se vor putea dezvolta in mod corect. Asta inseamna ca plantarea nu iti va reusi, iar cel mai bine va trebui sa amani operatiunea pentru la primavara.

Ingrijirea iederei. Sfaturi pentru incepatori

Ingrijirea iederei
Ingrijirea iederei

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca cele mai populare soiuri de iedera pe care le poti planta la noi in tara sunt cea englezeasca si cea canadiana. Iedera englezeasca este cea cu frunze verzi, adica cea care se catara si pe care o vedem pe fatada multor case.

Iedera canadiana este usor de recunoscut datorita frunzelor rosii si face parte din familia vitei de vie. Facand o comparatie, trebuie sa stii ca iedera canadiana creste mult mai repede, asa ca acum stii pe care sa o alegi daca ai nevoie de o planta cu crestere rapida.

Pentru plantarea iederei te sfatuim sa alegi un loc unde radacinile vor avea suficient spatiu pentru dezvoltare. Trebuie sa stii ca radacinile sunt destul de mari, asa ca acestea au nevoie si de spatiu.

Citeste si: Cand se planteaza craitele si cum obtii rasadurile

Totodata, va fi nevoie sa si directionezi cresterea plantei. Daca vrei ca aceasta sa se intinda pe gard sau pe fatada casei, atunci ocupa-te de acest lucru, pana ce planta se va descurca singura.

Indicat ar fi sa o plantezi in locurile unde nu va fi in bataia soarelui, deoarece razele ultraviolete pot arde frunzele, iar asta inseamna ca si cresterea iederei poate fi afectata. Iedera iubeste lumina naturala, insa nu si lumina solara directa.

Cu toate ca iedera suporta si temperaturile scazute, trebuie sa mai stii ca 18 grade reprezinta temperatura ideala pentru ca planta sa creasca in mod corect. Legat de umiditate, iedera va avea nevoie de apa in mod constant, iar solul trebuie sa fie unul usor, bine drenat, insa si bogat in nutrienti.

Vestea si mai buna este ca iedera nu are nevoie de prea multa ingrijire, iar pe timpul iernii nu va fi nevoie sa o protejezi sau sa o invelesti pentru a nu ingheta. Te mai sfatuim sa alegi un pamant de gradina atunci cand o plantezi, iar daca vrei neaparat sa o protejezi pe timpul iernii, poti mulci solul din jurul acesteia.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.