Cand se planteaza bujorii. Daca si tu te afli printre cei interesati sa planteze aceste flori superbe in gradina, o sa iti spunem care este cea mai buna perioada pentru a face acest lucru. Ce spun expertii?
Cum sa alegi bulbii de bujori
Primul pas pe care il faci atunci cand vrei sa plantezi bujori in gradina este sa achizitionezi bulbii, iar principalul lucru la care trebuie sa fiti atenti este calitatea acestora.
Este destul de usor sa iti dai seama daca bulbii sunt de calitate, iar asta o poti face uitandu-te la textura acestora, care trebuie sa fie ferma. Totodata, palpeaza si acei bulbi pentru ca nu trebuie sa fie nici prea moi, insa nici uscati.
Citeste si: Cand se planteaza narcisele sau bulbii de narcise
Daca bulbii au urme de mucegai sau putregai ori emana un miros neplacut, te sfatuim sa nu ii cumperi pentru ca vor da niciun rezultat.
In cazul in care bulbii au trecut testele, atunci ii poti cumpara fara nicio problema pentru ca sunt sanatosi si vor incolti fara nicio problema in gradina ta.
Cand se planteaza bujorii
Ei bine, atunci cand vine vorba de plantarea bujorilor, ar trebui sa stii ca ideile sunt impartite. Practic, plantarea se poate face primavara, dar si toamna.
Trebuie sa stii ca plantarea poate fi facuta in ambele perioade. Daca alegi sa faci plantarea bujorilor primavara, este necesar sa o faci doar dupa ce au trecut 4 saptamani de la ultimul inghet.
In cazul in care vei planta bujorii toamna, trebuie sa faci aceasta operatiune in lunile septembrie sau octombrie, pentru ca plantele sa se aclimatizeze.
Nu uita ca vorbim despre plante perene, care rezista si la frig, iar temperatura minima este de -27 de grade Celsius.
Cum sa plantezi bujorii
Pentru plantarea bulbilor de bujori, va trebui sa sapi o groapa de 60×60 cm, insa nu uita ca primii 25-30 cm de pamant (substratul fertil). Pamantul fertil trebuie pus deoparte.
Dupa ce ai sapat groapa, este momentul sa te ocupi si de stratul de drenaj de pe fundul acesteia. Stratul pate fi format din gunoi de grajd sau argila expandata, insa nu trebuie sa depaseasca grosimea de 15 cm.
Citeste si: Cand se scot muscatele afara primavara. Cum trebuie sa procedezi?
Mai departe, adauga jumatate din solul fertil. Urmatorul pas este sa folosesti doua galeti de compost ori humus, 300 grame de cenusa si 200 grame superforsfat. Adauga toate aceste „ingrediente” in groapa si amesteca-le foarte bine.
La final, adauga si cealalta jumatate de sol fertil, insa asigura-te ca iti mai ramane un strat de 10 cm.
Bulbii de bujor se planteaza la o adancime de 5-7 cm, iar apoi se acopera cu pamant. Dupa ce ai terminat operatiunea, va trebui sa uzi foarte bine si sa mulcesti suprafata.