Cand se face inspectia tehnica periodica (ITP) si la cat timp se repeta
Cand se face inspectia tehnica periodica (ITP) si la cat timp se repeta

Cand se face inspectia tehnica periodica (ITP) si la cat timp se repeta


Cand se face inspectia tehnica periodica (ITP). Pentru a circula legal pe drumurile publice din Romania, orice masina are nevoie de ITP. Mai exact, vorbim despre inspectia tehnica periodica, o examinare peste care trebuie sa treaca cu brio orice masina care circula in tara noastra. Procedura trebuie efectuata periodic si nu este chiar atat de complexa.

Totodata, nici pretul pentru aceasta inspectie tehnica periodica nu este foarte mare, ajungand in general la aproximativ 250 de lei. Totusi, cand se face, de fapt, inspectia tehnica periodica si in ce consta aceasta procedura? Haideti sa aflam impreuna mai multe detalii!

Cand se face inspectia tehnica periodica (ITP) si la cat timp se repeta – Cuprins:

Cand se face inspectia tehnica periodica – ITP

Cand se face inspectia tehnica periodica - ITP
Cand se face inspectia tehnica periodica – ITP

Potrivit legislatiei in vigoare, detinatorul legal al unui autovehicul este obligat atat sa efectueze inspectia tehnica periodica, cat si sa respecte periodicitatea ei in functie de categoria masinii pe care o are.

Totusi, conform unei modificari intrate in vigoare in primavara anului 2018, obligatia de a efectua inspectia tehnica periodica nu ii mai revine detinatorului legal al masinii, ci persoanei care detine certificatul de inmatriculare.  

Revenind la subiectul de la care am pornit, trebuie sa aruncam inainte de toate o privire asupra Legii nr. 260 din 2017. Potrivit acesteia, autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune, se supun inspectii tehnice periodice la 3 ani, daca la data primei inmatriculari in Romania au fost noi.

Apoi, incepand cu a doua inspectie tehnica periodica, intervalul pastrat va fi de numai 2 ani. In cazul in care masina este mai veche de 12 ani, ITP-ul va trebui efectuat in fiecare an. 

La fiecare inspectie tehnica periodica, masinile trec sau nu de verificare in functie de problemele tehnice identificate si de gravitatea acestora. In cazul in care sunt gasite probleme minore, legea prevede ca se poate trece de ITP.

In cazul in care sunt identificate niste probleme tehnice mai serioase, care pot pune circulatia in pericol intr-un fel sau altul, proprietarul este obligat sa le remedieze in termen de 30 de zile si sa revina mai apoi in service cu actele necesare pentru ITP.

Acte necesare ITP

Acte necesare ITP
Acte necesare ITP

Actele necesare pentru efectuarea inspectiei tehnice periodice nu sunt deloc multe, insa este de preferat sa le stiti care sunt inainte de a ajunge cu masina in service.

Asadar, pentru ITP in anul 2022 veti avea nevoie de urmatoarele documente: certificatul de inmatriculare al masinii (talonul auto sau, dupa caz, autorizatia provizorie de circulatie) in original, actul de identitate al conducatorului auto (in original), polita RCA valabila la data inspectiei (in original) si cartea de identitate a autovehiculului securizata de RAR – CIV (in original). 

Importanta ITP-ului este ridicata, drept pentru care soferii nu ar trebui sa neglijeze sub nicio forma acest aspect. Potrivit legislatiei, in cazul in care un conducator auto circula la volanul unui autoturism cu ITP expirat, acesta risca o amenda cuprinsa intre 1.305 si 2.900 de lei.

Citeste si: Cand se inlocuiesc anvelopele. Ce trebuie sa stii

Insa asta nu este tot, acestuia ii va fi retinut si certificatul de inmatriculare al masinii. In plus, si placutele de inmatriculare ale masinii vor fi confiscate. 

Atentie, in cazul in care expira ITP-ul, inmatricularea unui autovehicul este suspendata automat. In aceste conditii, cei care circula la volanul unei masini fara ITP, risca o amenda si pentru condusul in timpul suspendarii inmatricularii, amenda care poate ajunge in cele din urma la o valoare totala de nu mai putin de 5.800 de lei. 

In cazul in care nu esti sigur daca ITP-ul masinii tale mai este valabil, poti verifica acest lucru pe site-ul Registrului Auto Roman – RAR. Pentru a putea face acest lucru va trebui sa completezi in formularul online seria Cartii de Identitate a Vehiculului – CIV, sau seria caroseriei. Asadar, nu exista nicio scuza pe care o poate invoca un sofer auto pentru a conduce o masina care nu are inspectia tehnica periodica efectuata! 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.