Cand ai nevoie de rovinieta. Afla in ce conditii trebuie sa platesti pentru rovinieta in Romania, dar si cum sa verifici daca aceasta este valabila la automobilul tau. Iata ce amenda risti daca nu o ai.
Ce este rovinieta?
Cand ai nevoie de rovinieta. In cazul in care nu stiai, rovinieta este o taxa de drum si aceasta se aplica doar pe teritoriul Romaniei. Nu era greu sa iti dai seama, deoarece de aici vine si numele „ro” si vinieta. Practic, soferii romani trebuie sa plateasca aceasta taxa pentru a avea voie sa circule pe drumurile nationale din afara oraselor.
Mai trebuie sa stii si ca rovinieta are o perioada maxima de valabilitate de 12 luni. Totusi, o poti cumpara si pentru o perioada de 7 zile, 30 de zile sau 90 de zile.
Bineinteles, pretul rovinietei creste in functie de gabaritul masinii, asa ca cele mai scumpe roviniete sunt pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto.
Cand ai nevoie de rovinieta si ce amenda poti sa primesti daca nu o ai
Ei bine, taxa de drum sau rovinieta este necesara daca vrei sa circuli cu automobilul pe reteaua de drumuri nationale din afara oraselor. Pe scurt, daca iesi din localitate cu masina, fie resedinta de judet sau municipiu, vei avea nevoie de o rovinieta la masina.
Totusi, exista si niste exceptii care nu au nevoie de rovinieta, iar acestea sunt vehiculele din cadrul unor institutii: MApN, MAI, SRI, SIE, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, Serviciile de ambulanta, Serviciile pentru Situatii de Urgenta, Societatea Nationala de Cruce Rosie, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania sau persoanele cu handicap ce detin un vehicul adaptat handicapului si persoanele care le au in ingrijire.
Exceptie fac si masinile care au numere rosii sau numere provizorii, asa ca daca tocmai ti-ai cumparat o masina si vrei sa te bucuri un pic de ea pe drumurile patriei, nu va fi necesar sa cumperi o rovinieta. Poti verifica daca ai sau nu rovinieta pe siteul cnadnr.ro.
Citeste si: Cand se schimba distributia pe lant sau pe curea la o masina
Desigur, trebuie sa stii si ca majoritatea drumurilor principale din Romania sunt supravegheate de camere video pentru depistarea soferilor care nu au rovinieta. Daca nu ai rovinieta la masina, o sa fii amendat doar o data in 30 de zile, iar procesul verbal va fi intocmit in lipsa soferilui si va ajunge prin posta la domiciliul persoanei care detine automobilul.
Amenda pentru lipsa rovinietei variaza intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme, in timp ce in cazul vehiculelor de transport de marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone va creste foarte mult, intre 3.000 si 4.500 lei.
O rovinieta pentru un autoturism are un pret de 3 euro pentru o perioada de 3 zile, iar pentru 12 luni atinge un pret de 28 de euro. Cea mai scumpa rovinieta va fi de 720 de euro, in cazul vehiculelor de transport marfa cu masa totala maxima autorizata (MTMA) mai mare sau egala cu 12 tone, cu maxim 3 axe (inclusiv).