Cand au aparut primele plante pe Pamant
Cand au aparut primele plante pe Pamant

Cand au aparut primele plante pe Pamant


Cand au aparut primele plante pe Pamant. Te-ai intrebat vreodata oare cum arata Pamantul in urma cu cateva sute de milioane de ani? Stim spre exemplu ca dinozaurii au trait pe Pamant cu mai bine de 160 de milioane de ani in urma, ei disparand in cele din urma acum aproximativ 65 de milioane de ani.

Dar oare cand au aparut primele plante pe Pamant si care au fost acestea?! Viata vegetala de pe planeta pe care traim cu totii in ziua de astazi este extrem de importanta pentru istoria planetei, aceasta furnizand resurse pentru animale. Haideti sa aflam impreuna mai multe detalii interesante despre acest subiect extrem de captivant!

Cand au aparut primele plante pe Pamant – Cuprins:

Cand si-au facut aparitia primele plante pe Pamant

Plante pe Pamant
Plante pe Pamant

In urma cu 500 de milioane de ani in urma, planeta pe care astazi ne ducem cu totii viata de zi cu zi arata cu totul si cu totul altfel, fiind acoperita practic de un ocean imens.

Cine si-ar fi imaginat ca planeta se va transforma de asa natura incat sa permita viata?! In urma cu aproape 500 de milioane de ani, oxigenul din atmosfera era sub 6%, iar radiatiile ultraviolete letale sterilizau suprafata continentelor din cauza absentei stratului de ozon. 

Incetul cu incetul, lucrurile s-au schimbat, totul incepand sa prinda viata in cele din urma. Primele vietuitoare care s-au aventurat dincolo de apele putin adanci din apropierea tarmului fiind cianobacteriile.

Rand pe rand, au urmat muschii, ciupercile si lichenii.Cu trecerea vremii, toate aceste vietuitoare au reusit sa schimbe culoarea pamanturilor, pregatind in acelasi timp solul pentru ceea ce urma sa vina. 

Poate ca ati fi tentati sa spuneti ca este imposibil sa stim care au fost primele plante care au aparut pe suprafata Pamantului, insa trebuie sa stiti ca va inselati. S-au facut studii asupra rocilor ordoviciene ce dateaza din acele vremuri, dovedindu-se astfel ca plantele au inceput sa colonizeze terenul uscat prin sporii microscopici.

Astfel, primele plante care au ajuns pe uscat au fost mici plante non-vasculare, care nu aveau un sistem de vase pentru a transporta apa si nutrientii. Vorbim despre niste plante similare hepatozelor, plante numite astfel din cauza formei lor ciudate de ficat. 

Desi exista dovezi in acest sens, nu toti oamenii de stiinta sunt de acord cu acest scenariu. Un exemplu in acest sens este reprezentat de Philip Donoghue, paleobiolog in cadrul Universitatii Bristol din Regatul Unit, care sustine ca exista posibilitatea ca hepatozele sa nu fi fost in realitate primele plante care au aparut pe Pamant.

Combinand datele paleontologice cu datele genetice colectate de la peste o suta de specii de plante si alge, a ajuns la concluzia ca plantele terestre au aparut mai devreme decat s-a crezut initial, adica in timpul exploziei cambriene.

Explozia cambriana
Explozia cambriana

Asadar, Philip Donoghue aduce in discutie posibilitatea ca cea mai primitiva planta aparuta pe Pamant sa fie o hepatofita. Specialistii din jurul lui Philip Donoghue sustin ca aceste hepatofite nu aveau radacini si pori pentru schimbul de gaze si apa, ceea ce era normal pentru plantele terestre, dar complet inutil pentru plantele acvatice. 

Lucrurile nu sunt insa deloc clare nici pentru Philip Donoghue, acesta recunoscand ca, cel mai probabil, stramosul tuturor plantelor terestre nu a fost descoperit pana in ziua de astazi.

In acelasi timp insa, Philip Donoghue sustine ca primele plante aparute pe Pamant aveau probabil radacini si pori rudimentari, ceea ce ar insemna ca puteau sa creasca mai bine, sa proceseze mai mult sol si mai mult dioxid de carbon si sa influenteze astfel mai mult biogeochimia Pamantului.

Citeste si: Cand se recolteaza seva de mesteacan si cum sa procedezi

Indiferent de care ar fi prima planta terestra care a aparut pe Pamant, oamenii de stiinta considera ca algele verzi carofite sunt stramosii ei. Studiile realizate pe materialul genetic al carofitelor actuale ne arata ca acestea au mai multe in comun cu primele plante terestre decat cu orice alta planta din zilele noastre. 

Cele mai vechi plante despre care exista unele informatii dateaza din urma cu 440 de milioane de ani, din Silurian, o perioada de refacere si consolidare a speciilor care au supravietuit primei extinctii globale. Se crede ca in acele vremuri colonizarea plantelor s-a produs dintr-o data si deodata.

Mai departe, primele plante vasculare care au aparut dateaza din urma cu 410 milioane de ani, fiind vorba despre Cooksonia. Mai exact, o planta cu o tulpina in forma de V, care nu se ridica la mai mult de 10 cm de sol si care era ancorata in sol. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.