Cand trebuie aplicate tratamentele agricole, dimineata sau seara? 
Cand trebuie aplicate tratamentele agricole, dimineata sau seara? 

Cand trebuie aplicate tratamentele agricole, dimineata sau seara? 


Cand trebuie aplicate tratamentele agricole. Ai o cultura si nu stii exact cand este cel mai bine sa aplici tratamentele agricole pentru a fi eficiente? Nu ai de ce sa iti faci griji, este o dilema pe care o au foarte multi oameni.

Exista si cateva raspunsuri venite din partea specialistilor din domeniu, acestia explicand care sunt factorii determinanti pentru actiunea substantelor agrochimice in diferite momente ale zilei. Asadar, haideti sa aflam impreuna cand trebuie aplicate tratamentele agricole!

Cand trebuie aplicate tratamentele agricole, dimineata sau seara? – Cuprins:

Factori de luat in calcul la aplicarea tratamentelor

Tractor pe camp
Tractor pe camp

Daca vorbim despre tratamentele fitosanitare aplicate plantelor, exista trei factori de care este nevoie sa tineti seama. In primul rand, luati in calcul modul de actiune al acestor tratament. Apoi, nu neglijati nici momentul din an in care se aplica tratamentul asupra plantelor. Nu in cele din urma, acordati atentie si vantului!

Mergem mai departe si vorbim despre pulverizarile agricole, caz in care totul depinde de umiditate. Indiferent de natura produsului pe care il folositi, trebuie sa tineti seama de momentul zilei in care este inregistrat un nivel maxim de umiditate. In felul acesta veti maximiza reducerea pierderilor prin evaporare. Intervalele orare cu umiditate ridicata, de peste 60%, sunt in general dimineata si seara. 

Umiditatea nu se dovedeste insa a fi atat de importanta in cazul produselor cu aplicare la sol sau a celor de contact, care actioneaza asupra agentului fitopatogen prin contact direct. In cazul acestora, umiditatea nu influenteaza deloc eficienta lor, ceea ce inseamna ca pot fi aplicate la fel de bine atat dimineata, cat si seara.

Citeste si: Cand se face saparea in jurul pomilor si de ce este necesara

Nu neglijati insa vantul, acesta jucand un rol important in cazul acestor tratamente agricole! Este de preferat astfel sa aplicati tratamentele agricole dimineata, atunci cand miscarile aerului sunt mult mai reduse decat seara.

Lucrurile se schimba insa destul de mult atunci cand vorbim despre produsele sistemice, care actioneaza dupa patrunderea lor in organele vegetative ale plantei, prin radacini si prin frunze, si apoi in sistemul vascular, impreuna cu apa si alte substante nutritive.

In acest caz, umiditatea se dovedeste a fi extrem de importanta, aceste tratamente avand nevoie de o umiditate ridicata pentru a fi eficiente.

Asta dintr-un motiv extrem de simplu, produsul avand nevoie sa patrunda in planta pentru a actiona. Astfel, specialistii sustin ca cel mai bun moment pentru aplicarea unor astfel de tratamente este atunci cand umiditatea este de peste 70%.

De asemenea, este de preferat ca temperaturile inregistrate sa depaseasca pragul de 7 grade Celsius. In asemenea conditii, planta se dovedeste a fi mult mai permeabila!

Cand trebuie aplicate tratamentele agricole

Cand trebuie aplicate tratamentele agricole
Cand trebuie aplicate tratamentele agricole

Tinand cont de toti acesti factori, putem ajunge foarte usor la niste concluzii care ne pot ajuta. Astfel, daca vorbim despre tratamentele timpurii, precum cele de primavara devreme, stropirile se pot aplica atat seara, cat si dimineata. Atentie insa la vant, este nevoie sa nu se inregistreze miscari ale aerului. 

Mai departe, pentru produsele ce se aplica in luna mai si in luna iunie, conditiile de umiditate sunt indeplinite atat seara, cat si dimineata.

Specialistii sustin insa ca in cele mai multe cazuri, la sfarsitul zilei, planta se afla inca sub efectul stresului termic de peste zi, ceea ce inseamna ca nu mai este atat de receptiva la actiunea tratamentelor. In aceste conditii, este de preferat ca produsele sistemice sa fie aplicate fie dimineata devreme, fie noaptea tarziu. 

Este important, de asemenea, sa facem mentiunea ca unii adjuvanti, de exemplu cei pe baza de sulfat de amoniu, au efecte umectante sau higroscopice, ceea ce inseamna ca limiteaza uscarea picaturilor. Acestea pot fi insa utile in anii secetosi pentru a mari eficacitatea unui produs. Atentie insa, acesti adjuvanti nu substituite conditiile bune de umiditate atmosferica. 

Tineti cont de toate aceste sfaturi si in mod sigur veti observa in cele din urma ca tratamentele agricole pe care le aplicati culturilor pe care le aveti se vor dovedi mult mai eficiente decat in trecut! 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.