Cand s-a scufundat Titanic. In urma cu mai bine de un secol, lumea intreaga asista la unul dintre cele mai mari dezastre navale din istorie. In apele Atlanticului de Nord, vaporul britanic Titanic se scufunda impreuna cu toti cei peste 2.200 de oameni ce se aflau la bord. Asa cum stie probabil oricine deja, nava s-a scufundat in urma unei coliziuni cu un aisberg.
Din pacate, doar 704 oameni au reusit sa se salveze si sa supravietuiasca in urma acestui accident de proportii. Desi au trecut atat de multi ani de atunci, nici pana in ziua de astazi nimeni nu poate raspunde clar daca dezastrul putea fi evitat sau nu. Haideti sa aflam impreuna cand s-a scufundat Titanic si alte cateva detalii extrem de interesante despre acest accident care a intrat in istorie!
Ce dimensiuni impresionante avea nava
Titanic impresiona din toate punctele de vedere, masurand 269.1 metri lungime si 28 de metri latime. De asemenea, nava cantarea 46.3 tone, in timp ce inaltimea de la punctul de plutire pana la puntea principala era de 18 metri.
Nava a fost proiectata in asa fel incat sa poata atinge viteze mari, fiind dotata cu 29 de cazane alimentate de 159 de furnale cu carbune. Toate acestea ii puteau oferi o viteza maxima de 23 de noduri, echivalentul a 43 km/h, si o putere maxima de nu mai putin de 59.000 de cai putere.
Vasul Titanic a fost construit in cadrul santierului naval Harland and Wolff din Belfast. Nava avea echipaj britanic si naviga tot sub pavilion britanic. Conform informatiilor de la acea vreme, vasul Titanic putea transporta nu mai putin de 3.295 de persoane: 2.435 de pasageri, respectiv 860 de membri ai echipajului. Pasagerii se puteau imbarca la trei clase: la clasa I puteau calatori 689 de persoane, la clasa a II-a puteau calatori 674 de persoane, in timp ce la clasa a III-a puteau calatori alte 1.026 de persoane.
Calatoria Titanicului a pornit din portul Southampton in data de 10 aprilie 1912, la orele 12.00. Scopul clar al celor ce navigau la bordul acestui vas era acela ca Titanicul sa parcurga cea mai rapida calatorie cu vaporul peste Atlantic.
Daca ar fi reusit acest lucru, nava ar fi obtinut pentru Anglia distinctia “Cordonul Albastru”. Vasul a facut doua opriri, la Cherbourg in Franta, respectiv la Queenstown in Irlanda. Totul a decurs conform planului in primele zile dupa plecare, toti cei 2.224 de pasageri de la bord continuandu-si calatoria in conditii normale.
Cand s-a scufundat Titanic
Totul s-a schimbat in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, atunci cand vasul transatlantic a ajuns in apele din Terra-Nova, la 400 de leghe marine de tarm. Cu 20 de minute inainte de miezul noptii, cei doi mateloti de veghe au transmis ofiterilor un mesaj alarmant: “Aisberg drept in fata!”. Din pacate, avertizarea a venit mult prea tarziu, coliziunea neputand fi evitata. La numai 40 de secunde in urma mesajului de alarma transmis, carena vasului a lovit aisberg-ul.
Desi impactul fusese unul destul de puternic, cei de pe puntea de comanda au avut impresia pentru inceput ca lucrurile sunt sub control. Fochistii si inginerii si-au dat seama insa rapid ca impactul a fost mult mai grav decat s-a crezut initial, apa navalind in scurt timp in cala vaporului.
Citeste si: Cand s-a inventat telefonul mobil. In ce tara a aparut?
In numai cateva minute, cinci dintre compartimentele etanse ale vaporului au fost inundate. Cand a vazut cum se prezinta lucrurile, Thomas Andrews, proiectantul sef al vasului Titanic, i-a comunicat de indata Capitanului Smith ca vasul se va scufunda mai mult ca sigur.
Capitanul a facut tot ce se mai putea face intr-un asemenea moment, poruncind coborarea barcilor de salvare si trimitand mesaje SOS catre tarm. Din pacate, doar putin peste 700 de oameni au putut fi salvati din apele inghetate ale oceanului, restul de peste 1.500 de pasageri pierzandu-si viata intr-unul dintre cele mai dramatice accidente din istorie!