Cand se vopsesc ouale pentru Paste. Ce spune traditia
Cand se vopsesc ouale pentru Paste. Ce spune traditia

Cand se vopsesc ouale pentru Paste. Ce spune traditia


Cand se vopsesc ouale pentru Paste. Am intrat in Saptamana Mare, iar cele mai multe gospodine au intrat deja in febra ultimelor pregatiri pentru Paste. Vopsirea oualor de Paste reprezinta una dintre cele mai importante traditii ale Invierii, respectandu-se cu sfintenie atat in casele oamenilor de la tara, cat si in casele familiilor de la oras.

Culoarea rosie este reprezentativa si semnificativa atunci cand vorbim despre ouale de Paste, insa asta nu inseamna ca nu avem voie sa vopsim ouale si in alte culori. Acum ca am stabilit asta, mai ramane o singura intrebare importanta: cand se vopsesc, de fapt, ouale pentru Paste?

Aflam impreuna raspunsul la aceasta intrebare si alte detalii interesante despre traditiile de Inviere, asa ca va invitam sa ramaneti alaturi de noi in randurile urmatoare!

Cand se vopsesc ouale pentru Paste. Ce spune traditia – Cuprins:

Cand se vopsesc ouale pentru Paste

Cand se vopsesc ouale pentru Paste
Cand se vopsesc ouale pentru Paste

Potrivit traditiei ortodoxe, ouale de Paste se vopsesc intotdeauna in Joia Mare din Saptamana Patimilor, adica in ziua de joc de dinainte de Inviere. In acest an, Joia Mare pica pe data de 21 aprilie, Invierea Domnului fiind sarbatorita in data de 24 aprilie.

In 2023, Pastele ortodox va fi sarbatorit in data de 16 aprilie. In cazul in care vopsirea oualor nu se poate face in Joia Mare din anumite motive, aceasta activitate poate fi intreprinsa si in Sambata Mare, chiar inainte de Paste.

De asemenea, daca tot suntem la acest capitol, mai putem aminti si ca traditia ne spune ca pasca si cozonacul pentru Paste se coc in Vinerea Mare.

De ce se vopsirea oualor se face in culoare rosie

Oua rosii
Oua rosii

Poate ca va intrebati de ce se obisnuieste ca ouale de Paste sa fie vopsite in rosu. Ei bine, explicatia religioasa din spatele acestei traditii este destul de simplu de intuit, culoarea rosie fiind asociata sangelui Mantuitorului Iisus Hristos.

Conform legendei, Fecioara Maria a asezat un cos cu oua la picioarele lui Iisus, atunci cand El era rastignit pe cruce. Ouale s-au inrosit in cele din urma cu sangele Mantuitorului, El rostind mai apoi urmatoarele: “De acum inainte sa faceti si voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi”. 

In spatele acestei traditii respectate de toate familiile ortodoxe mai exista si un simbolism special, ouale rosii simbolizand viata eterna, fertilitatea, renasterea si norocul.

Vopsitul oualor este o activitate pe care oamenii o practica inca din cele mai vechi timpuri, obiceiul existand chiar si in Antichitate. In acele vremuri, oamenii inchinau ouale rosii primaverii, acestea simbolizand revenirea la viata a naturii. Practic, acest obicei era considerat o jertfa adusa naturii de catre om. 

Dupa vopsirea oualor in Joia Mare, gospodinele sunt incurajate sa mearga la Biserica cu ouale pentru ca acestea sa fie binecuvantate. Apoi, o parte dintre ouale vopsite pot fi impartite oamenilor nevoiasi.

In cazul in care sunt vopsite in Sambata Mare, ouale vopsite pot fi duse la Biserica chiar la slujba din noaptea de Inviere. Dupa ce au fost binecuvantate, ouale pot fi impartite participantilor la slujba de Inviere.

Oua rosii de Paste
Oua rosii de Paste

Ouale ramase sunt duse acasa si puse pe masa de Paste. Potrivit traditiei, dupa incheierea slujbei de Inviere, ouale se ciocnesc in timp ce sunt spuse urmatoarele afirmatii de catre cele doua persoane care ciocnesc: “Hristos a Inviat!” – “Adevarat a Inviat!”. 

In unele zone rurale exista si alte traditii care s-au pastrat chiar si in ziua de astazi inca din vremuri stravechi. Spre exemplu, in unele gospodarii, oamenii obisnuiesc sa ingroape in gradina cateva dintre ouale rosii binecuvantate in Biserica.

Se face acest lucru pentru ca in popor se spune ca ouale rosii de Paste nu se strica tot anul, ferind in acelasi timp recoltele de grindina si piatra.

Citeste si: Cand se face coliva si care este originea acesteia

De asemenea, in unele gospodarii, in principal din mediul rural, in dimineata zilei de Paste, oamenii din familie se spala cu apa curata in care anterior a fost pus un ou rosu binecuvantat in Biserica. Se crede ca in felul acesta toti membrii acelei familii vor fi feriti de necazuri si de boala pe parcursul intregului an. 

Tot in mediul rural se mai obisnuieste sa se adune cojile oualor rosii care s-au mancat la masa de dupa slujba de Inviere, pentru ca mai apoi sa fie ingropate la radacina unor copaci din gradina. In acest fel se spune ca pomii si copacii din livada vor fi ajutati sa creasca sanatosi, urmand ca stapanii casei sa aiba parte de belsug si sanatate tot anul ce urmeaza. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.