Cand se seamana lucerna. Sfaturi pentru incepatori
Cand se seamana lucerna. Sfaturi pentru incepatori

Cand se seamana lucerna. Sfaturi pentru incepatori


Cand se seamana lucerna. Afla care este cea mai buna perioada pentru a semana lucerna, dar si la cate zile rasare aceasta. Cate kilograme de seminte ai nevoie pentru un hectar si la cat timp rasare dupa semanare.

Cand se seamana lucerna. Sfaturi pentru incepatori – Cuprins:

Cand se seamana lucerna

Cand se seamana lucerna
Cand se seamana lucerna

Daca si tu vrei sa semeni lucerna (Medicago sativa) ar trebui sa stii cate ceva despre terenul pe care il alegi. Lucerna este o planta care are nevoie de apa mai multa, asa ca un teren cu o umiditate ridicata va oferi si o recolta pe masura.

Drept urmare, cele mai bune suprafete pentru a cultiva lucerna sunt cele din zonele de campie si luncile aflate in apropierea cursurilor mari de apa. In cazul in care terenul pe care vrei sa cultivi lucerna nu se incadreaza in aceste specificatii, ar fi bine sa iei in considerare utilizarea unui sistem de irigatii.

Cele mai bune zone de cultivare a lucernei se afla in Dobrogea, Campia Dunarii, centrul Campiei Transilvaniei, centrul si estul Campiei de Vest, dar si sudul si vestul Moldovei. In aceste zone, temperatura medie anuala este cuprinsa intre 10 si 11.5 grade Celsius, in timp ce precipitatiile medie anuale sunt cuprinse intre 500-600 mm.

Cand se seamana lucerna? Ei bine, sezonul ideal de a semana lucerna este la inceputul toamnei, insa aceasta poate fi semanata si la inceputul primaverii. Totusi, fermierii cu experienta spun ca semanatul de toamna are anumite avantaje, iar cel mai mare este ca lucerna intra mai rapid in perioada de vegetatie si va creste mai repede. Totodata, productia de lucerna va fi mai mare.

Camp de lucerna
Camp de lucerna

Daca vrei sa semeni lucerna primavara, trebuie sa stii ca aceasta va beneficia de un nivel de precipitatii mai mare, insa in acelasi timp va fi nevoie de tratamente impotriva buruienilor. Nu uita ca nivelul de precipitatii nu va favoriza doar dezvoltarea lucernei.

Inainte de a semana lucerna, ar fi bine sa ari terenul la o adancime de 20-25 de centimetri, iar dupa aceea sa te ocupi de maruntirea si in acelasi timp de nivelarea solului.

Citeste si: Cand se planteaza gardul viu si care sunt pasii

Lucerna rasare la aproximativ 9-10 zile de la data semanarii, insa doar in conditiile in care umiditatea din sol este optima. In caz contrar, lucerna va avea nevoie de un timp mai mare pentru a incolti si pentru a rasari.

Pentru cultivarea unui hectar de pamant cu lucerna o sa ai nevoie de aproximativ 20-22 kg/ha, iar adancimea la care se face samanarea este de 2.5 – 3.0 cm. Expertii spun ca lucerna poate fi semanata si in amestec cu trifoi de Alexandria, iar asta inseamna ca in anul I de vegetatie productiile vor fi mai mari.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.